Advertentie
digitaal / Nieuws

Toegankelijkheid veel overheidswebsites slecht

Websites en apps van Nederlandse gemeenten zijn vaak onduidelijk en slecht bereikbaar.

03 oktober 2019
laptop-2411303-640.jpg

Websites en apps van Nederlandse gemeenten zijn vaak onduidelijk en slecht bereikbaar. Van alle 355 gemeentewebsites voldoet minder dan een kwart (23 procent) van de homepagina's aan de vastgestelde toegankelijkheidsrichtlijnen.

Provincies
Gemeenten in Friesland en Limburg zijn het minst toegankelijk, de sites van gemeenten in Drenthe, Flevoland en Zeeland scoren het best, meldt bureau Stuurlui dat onderzoek doet naar de digitale toegankelijkheid van (semi)overheidsinstellingen.

Belemmeringen
‘Onduidelijke knoppen zonder beschrijving, complexe en drukke vormgeving, felle kleuren zonder contrast en het ontbreken van ondertitels kunnen het gebruik flink beïnvloeden’ aldus een woordvoerder. ‘Vooral mensen met een beperking lopen regelmatig tegen belemmeringen aan bij het gebruik van digitale middelen.’

Wettelijke verplichting
Voor (semi)overheidsinstellingen bestaat sinds vorig jaar juli de wettelijke verplichting websites toegankelijk te maken. Toegankelijkheid is essentieel omdat steeds meer zaken met de gemeente online worden geregeld, zoals bijvoorbeeld het doorgeven van een adreswijziging of het aanvragen van een parkeervergunning. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter / Projectmanager
Niets nieuws.



Overheden vinden de 'etalage-functie' van hun website belangrijker dan de functionaliteit.

Webstandaarden (o.a. W3C) heeft men nog nooit van gehoord, de ontwerpers/bouwers vaak óók niet. En zo krijg je te duur een inferieur resultaat.



'Not my money, not my problem' overheerst. 'Communicatie alleen op ónze voorwaarden' eveneens.



'Werken aan bewustzijn' bij ambtenarij en politiek is verspilde tijd, geld en moeite.

Die 'wettelijke verplichting' wordt gewoon afgedaan als 'toch wel erg veel en ingewikkeld'. De VNG voorop.



Maar huur een klasje scholieren in, en die boksen het in één dag voor elkaar.

Misschien iets voor de kinderburgemeesters? Want van hun papa's en mama's hoeven we het nl. niet te verwachten.
Hans Lindeboom / voorzitter Toegankelijkheidsraad Zoetermeer
Diep triest. Nederland heeft als een van de laatste landen het VN verdrag voor de Gehandicapten geratificeerd en die uitstelmentaliteit is nog steeds niet de wereld uit. Inclusie, iedereen moet mee kunnen doen, is kennelijk nog niet overal een issue.
Stefan
Gewoon dezelfde boetes hanteren als bij overtreding van de AVG. Misschien dat men dan wakker wordt...
Nik Nuyen
Ik schrik van dit artikel. Niet zozeer van de gepresenteerde conclusies, dat is niks nieuws, maar van het gebrek aan diepgang van het 'onderzoek'.



De aanpak wordt beschreven in de blog van Stuurlui: "Het onderzoek is uitgevoerd tussen 9 en 13 september 2019. Het onderzoek betreft de homepagina van de gemeentewebsites. De uitkomsten geven daarom geen volledig beeld, maar een indicatie." Dat contrasteert met de resultaten die op Binnenlandsbestuur.nl worden gepresenteerd.



"Het doel van dit onderzoek is het bevorderen van de algehele toegankelijkheid van Nederlandse websites." Het werkelijke doel van het 'onderzoek' staat in de tweede alinea van de conclusie: "Bij Stuurlui vinden we het belangrijk dat iedereen een website makkelijk en snel moet kunnen gebruiken. Wil je meer informatie over toegankelijke websites? Neem dan gerust even contact op, wij vertellen je er graag meer over." Daarna volgen de contactgegevens van de online marketeer van Stuurlui.



Makkelijk scoren. Uit de al gegeven reacties blijkt dat berichten als deze klakkeloos worden geloofd. De redactie van Binnenlandsbestuur.nl zou best wat kritischer mogen zijn op 'onderzoeken' als deze die, voorzichtige conclusie, een ander hoofddoel heeft dan het bevorderen van de toegankelijkheid van websites.



Wat overigens niet wegneemt dat de toegankelijkheid van websites nog lang niet op orde is. Althans, dat blijkt uit degelijker uitgevoerde onderzoeken.
Pieter van der Hoog / Teamleider Informatisering
Wie kan mij wijzen waar dat rapport staat a.u.b.?
Advertentie