Advertentie
digitaal / Nieuws

Microsoft bouwt zonder vergunningen datacenter

Microsoft is begonnen aan de bouw van een datacenter in gemeente Hollands Kroon zonder dat het een vergunning heeft, schrijft NRC. Er staan reeds twee datacenters in de Wieringermeerpolder, van Google en Microsoft, en raadsleden voelen zich overvallen door het nieuws dat er nog vijf bijkomen.

25 november 2020
Datacenter-shutterstock.jpg

Microsoft is begonnen aan de bouw van een datacenter in gemeente Hollands Kroon voordat de benodigde vergunningen zijn verstrekt, schrijft NRC. Er staan reeds twee datacenters in de Wieringermeerpolder, van Google en Microsoft, en raadsleden voelen zich overvallen door het nieuws dat er nog vijf bijkomen. Volgens Hollands Kroon en Microsoft gaat het hier om vergunningsvrije, voorbereidende werkzaamheden.

Te grote broek

Hollands Kroon zou van plan zijn om binnenkort een vergunning te verstrekken voor de bouw van Microsofts tweede datacenter, ‘maar daarmee wijkt Hollands Kroon af van de gang van zaken elders in Nederland’, concludeert NRC op basis van eigen onderzoek. In de rest van het land geven provincies de vergunningen voor zware industriële complexen af. Volgens landbouworganisatie LTO heeft de gemeente en te grote broek aangetrokken.


Verdeeld

De gemeenteraad is sterk verdeeld over de gang van zaken. Sommige raadsleden willen dat het college goed nadenkt over de komst van nog meer datacenters naar de polder, maar volgens het college gaat het om projecten waar de raad al mee heeft ingestemd.

 

Controverse

Datacenters zijn controversieel omdat ze een grote impact hebben op het landschap en het energieverbruik. Tegelijkertijd zijn ze hard nodig om de alsmaar toenemende digitalisering mogelijk te maken. Amsterdam en Haarlemmermeer lasten daarom medio 2019 een bouwstop in, die na een jaar lang intensief onderhandelen werd opgeheven en waarna de bouw onder strenge voorwaarden weer werd toegelaten. Hollands Kroon kwam in oktober in het nieuws toen het door Zondag met Lubach op de korrel werd genomen vanwege het datacenterbeleid.

 


 

26 november, reactie Hollands Kroon: 'Microsoft is niet gestart met de bouw van een nieuw datacenter. Deze locatie, genaamd ‘Het Venster’, wordt bouwrijp gemaakt. Daarvoor is een ketenpark geplaatst en heeft Agriport BV de waterberging uitgebreid (aan de A7-zijde). Het ketenpark zijn de bouwketen en de bijbehorende parkeerplaatsen. Dit is vergunningsvrij als het in de onmiddellijke nabijheid van het terrein waarop die activiteit of werkzaamheid wordt uitgevoerd wordt geplaatst. De bouwketen zijn vergunningvrij op grond artikel 2 onderdeel 20 Bor bijlage II.'

 

Reactie Microsoft: 'Microsoft is begonnen met voorbereidend werk voor de uitbreiding van het datacenter, waaronder werkzaamheden als het gereedmaken van de bovengrond, tijdelijke drainage en het aanbrengen van hekken. Dit voorbereidende werk gebeurt voor eigen rekening en in overleg met de gemeente. De daadwerkelijke bouw begint pas als alle vergunningen verleend zijn.'

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter / Beleidsmedewerker
De VVD is een echte ondernemerspartij. Theo Meskers van Hollands Kroon is wat dat betreft een prima wethouder. Hij zorgt ervoor dat het geld naar de ondernemers stroomt. Of het nu om windmolens, datacenters of Oost-Europese arbeidskrachten gaat, hij zorgt ervoor dat ondernemers geld kunnen verdienen. En een vergunning is dan een lastige hindernis. Velen in dit land die geen ondernemer zijn stemmen VVD en die moeten dan ook geen tranen laten als ze merken dat de VVD er niet voor het algemeen belang is.
Hans / afdelingsmanager
Hoop dat Follow the Money er een keer achteraan gaat.
Johan / Bouwplietie
Dan leg je toch gewoon een bouwstop op, een gewone burger moet ook wachten op zijn vergunning
Advertentie