Sinds het begin in 2001 heeft het programma te kampen met vertragingen en problemen. Ruim een jaar geleden nam Bijleveld een aantal maatregelen om het tij te keren. Volgens de Gateway-reviewers (externen die elders op een vergelijkbaar niveau in de overheid werken) zijn de Rijk, gemeenten en afnemers zeer betrokken bij het programma. Er zitten vaste medewerkers op sleutelposities en er is een 'bijzonder transparante programmaopzet' waarbij alle relevante documenten via de website www.moderniseringgba.nl toegankelijk zijn.
Modernisering GBA loopt nu wel goed
De modernisering van de Gemeentelijke BasisAdministratie Persoonsgegevens (mGBA) loopt nu volgens plan, nadat staatssecretaris Bijleveld…
Het ministerie concludeert uit de Gateway review dat ‘de modernisering van de gemeentelijke basisadministratie kan rekenen op een succesvolle uitvoering.’ Wel zijn er enkele risico's. Zo is er weinig extra ruimte in de ambitieuze planning van de werkzaamheden. En onder de aanbevelingen zijn een paar opvallende:
- 'Verschaf gemeenten z.s.m. meer zicht op de te verwachten kosten van de implementatie en het gebruik van de mGBA.'
- 'Lever een bijdrage aan het versterken van de bestuurlijke notie binnen gemeenten over het cruciale belang van met name het mGBA voor de modernisering van de dienstverlening aan de burger.'
- 'Houd er rekening mee dat na de gunning van de aanbesteding in juni 2010 extra capaciteit ingezet moet worden op de voorbereiding van het implementatie traject 2012-2015. Het programma is pas voltooid in 2015 en niet in 2012.'
Het programma mGBA zal de huidige generatie gemeentelijke GBA-systemen vervangen. In de nieuwe opzet is gekozen voor GBA-Verstrekkingen (GBA-V), de centrale database waaruit de gegevens zullen worden verstrekt; en het Burgerzakensysteem-Kern (BSZ-K), software voor het doorgeven van berichten aan GBA-V. Ontwikkeling en implementatie duren beide naar verwacht tweeënhalf jaar.