Advertentie
digitaal / Nieuws

Schuldbewust college Almere krijgt tijd voor onderzoek

Een deel van de onterecht gewiste Almeerse mailboxen is teruggevonden, vertelde het college donderdagavond. Burgemeester Franc Weerwind trok tijdens het aangevraagde debat het boetekleed aan en het college krijgt enkele weken tijd om de situatie te onderzoeken. Als de raad nadien met vragen blijft zitten, volgt mogelijk extern onderzoek.

19 maart 2021
Files-shutterstock-183885353.jpg

Een deel van de onterecht gewiste Almeerse mailboxen is teruggevonden, vertelde het college donderdagavond. Burgemeester Franc Weerwind trok tijdens het aangevraagde debat het boetekleed aan en het college krijgt enkele weken tijd om de situatie zelf te onderzoeken. Als de raad nadien met vragen blijft zitten, volgt mogelijk extern onderzoek.

Terugvinden

‘Zacht uitgedrukt ben ik niet verheugd met de situatie’, sprak Weerwind. Vorige week bleek dat er onterecht mailboxen zijn verwijderd, waarmee de Archiefwet is overtreden. Weerwind keek voor de technische details naar zijn Chief Information Officer: van de 80 mailboxen van oud-medewerkers die in de afgelopen 25 jaar bewaard hadden moeten blijven, zijn er 20 teruggevonden. Over de laatste tien jaar ongeveer de helft. Het is ‘heel goed mogelijk’ dat er nog meer wordt gevonden.

 

Juiste antwoorden

Er is nog een hoop onduidelijkheid over wat er precies is gebeurd en wanneer, maar een intern onderzoek moet duidelijkheid geven. Op initiatief van PVV-fractievoorzitter Van Dijk, die wil zorgen dat de raad de antwoorden krijgt die de raad wil hebben en niet alleen de antwoorden die het college wil geven, stellen de raadsleden een vragenlijst samen. Over drie weken moet het onderzoek af zijn en die vragen beantwoord. Bij verdere onduidelijkheid volgt wellicht een extern onderzoek.

 

Mailboxen blijken vernietigd

Er zijn volgens Weerwind twee kritieke momenten geweest. In 2018, na een wob-verzoek, werd ervan uitgegaan dat het om een incident ging. ‘Nu kijk ik daarop terug en vind ik dat een tekortkoming.’ En in 2020. ‘Een wob-verzoek van een particulier komt ten slotte op mijn tafel. Ik constateer dat ik de informatie niet kan vinden en de mailboxen blijken vernietigd. Ik zeg: dit mag niet gebeuren, die moeten permanent worden bewaard. In juni 2020 heb ik geïntervenieerd.’

 

Almere is er nog niet

De vraag rees hoe het zit met de informatie rondom een belangrijk dossier als de Floriade. Dat wordt uitgezocht en de burgemeester benadrukte dat er wordt gewerkt aan structurele verbetering, maar dat de gemeente er nog niet is. Het plan van een miljoen euro om het informatiebeheer te verbeteren, waar Almere vorig jaar mee begon na kritiek van de provincie, zal namelijk pas eind volgend jaar klaar zijn.

 

Enige zelfreflectie

De discussie in de raad ging heen en weer over of het college nou voldoende was geïnformeerd en waarom de raad dit via de media heeft moeten vernemen. Fractievoorzitter Ahles van Leefbaar Almere riep op tot ‘enige zelfreflectie. In juni zijn we geïnformeerd en als je dat stuk opnieuw leest dan hadden we daar best even over door kunnen vragen. Dat hebben we niet gedaan.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie