De gemeente eist van bemiddelaars in kamers en woningen onbeperkt toegang tot hun vertrouwelijke computergegevens. Die eis geldt als voorwaarde voor de vergunning die zij sinds kort bij de gemeente moeten aanvragen, zo bericht Het Parool.
Gemeente gluurt bij woningzoekers
De gemeente eist van bemiddelaars in kamers en woningen onbeperkt toegang tot hun vertrouwelijke computergegevens. Die eis geldt als…
De gemeenteraadsfracties van VVD en GroenLinks zetten vraagtekens bij deze bepalingen , die staan in de nieuwe Verordening kamer- en woningbemiddelingsbureaus.
In de nieuwe verordening staat dat de gemeente zelfs de bevoegdheid heeft de inlogcodes op te eisen van websites waarop woningen te huur worden aangeboden. Daardoor verschaffen ambtenaren zich toegang tot de hele database van deze bedrijven, tot de broncodes aan toe.
Ook de gegevens van klanten die huren – toeristen of internationale zakenlieden – komen zo in handen van de ambtenaren. Het gaat ook om creditcardgegevens.
Eerder meldde Het Parool dat Amsterdam jacht maakte op de makers van Nederlandse en internationale websites waarop woningen worden aangeboden. Ze worden aangemerkt als woningbemiddelaars en moeten een vergunning als bemiddelaar aanvragen, ook als zij dat strikt genomen niet zijn.
Amsterdam bindt op deze manier via derden de strijd aan tegen short stay-verhuur. Een voorbeeld zijn zogeheten relocationbureaus die expats helpen. Die bemiddelen zelf niet in huizen, maar werken samen met makelaars en bemiddelaars. Niettemin worden ook deze bureaus gedwongen een vergunning als woningbemiddelaar aan te vragen. Het gevolg is dat Amsterdam ook toegang heeft tot hun computergegvens en daarmee tot alle privégegevens van klanten, onder wie topmanagers van grote internationale bedrijven.
Niels van den Berg van Expat Rentals: ‘‘Werknemers van Barclays of Airbus die hier tijdelijk komen wonen, denken dat expatbureaus vertrouwelijk met hun gegevens omgaan. Zij weten niet dat al hun persoonlijke informatie direct naar de ambtenaren gaat. En een beetje ijverige ambtenaar speelt de informatie door naar alle veertien stadsdelen. Als dit internationaal bekend wordt, wil niemand hier meer een voet aan de grond zetten.’‘
Pauline Buurma van de VVD: ‘‘Dit is heel erg slecht voor de reputatie van Amsterdam als topstad. Het mag volgens mij wettelijk niet eens.’‘ Maarten van der Meer van GroenLinks: ‘‘De Dienst Wonen wil tot aan de broncode toe informatie bemachtigen en gebruiken om mogelijke fraude op te sporen. Waar haalt de dienst dat recht vandaan? En is dat niet in strijd met de privacy van particulieren en bedrijven?’ (Het Parool)