Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Niveau dienstverlening IDO’s blijft op peil’

Kamerleden zijn bang dat bezuinigingen op de informatiepunten digitale overheid (IDO's) leidt tot verschraling.

Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) met twee medewerkers
Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) − ANP/ Robin Utrecht

Tijdens het begrotingsoverleg in de Vaste Kamercommissie Digitale Zaken werd flinke kritiek uitgeoefend op het voornemen van het kabinet om 10 procent te bezuinigen op de Informatiepunten Digitale Overheid. Staatssecretaris Szabó zegde toe de mogelijke effecten van de bezuiniging mee te nemen in de uitwerking van de Nederlandse Digitaliseringsstrategie (NDS), die dit voorjaar verschijnt.

Structureel te weinig geld

IDO’s zijn volgens Barbara Kathmann (GL/PvdA) ‘goud waard’ als het gaat om de toegankelijkheid van de digitale dienstverlening van de overheid. Ze voorziet dat met de herziening van de financieringswijze (richting gemeentefonds) plus een bezuiniging van 10 procent de gemeenten de gelden anders zullen gaan besteden. Ze wil dat de specifieke uitkering voor de IDO’s behouden blijft. Liefst zou ze de uitkering verhogen naar 20 miljoen op jaarbasis en deze jaarlijks indexeren. Ze verwees hierbij naar het onderzoek van KPMG waaruit bleek dat de IDO’s op dit moment al over structureel te weinig geld beschikken. ‘U laat de loketten op deze manier bungelen,’ verweet ze de staatssecretaris.

Ook andere partijen besteedden in hun bijdragen aandacht aan de IDO’s, hoewel een eventuele motie van Kathmann niet direct veel steun leek te kunnen krijgen.

U laat de loketten op deze manier bungelen.

Tweede Kamerlid Barbara Kathmann (GL/PvdA)

'Het gaat niet om hoeveelheid'

Staatssecretaris Szabó deelde de zorgen van de Kamer, maar was zelf niet zo bang dat de IDO’s zomaar zouden gaan verdwijnen als er een bezuiniging werd doorgevoerd. Hij wees de Kamer erop dat de bezuiniging pas per 1 januari 2026 aan de orde was. In de tussentijd wil hij met gemeenten de problematiek bespreken in het kader van de nieuwe Nederlandse Digitaliseringsstrategie. Hij vond het belangrijk dat het niveau van dienstverlening op peil wordt gehouden. Daar hoort bij dat er passende ondersteuning wordt geboden. Hij legde zichzelf een inspanningsverplichting op om dit te realiseren. ‘Het gaat niet om de vraag hoeveel IDO’s we nodig hebben, zolang de dienstverlening maar op peil blijft.’ De conclusies uit het KPMG-rapport waar Kathmann naar verwees zullen meegenomen worden in zijn overwegingen.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

De nieuwe Nederlandse Digitaliseringsstrategie wordt eind maart, begin april opgeleverdDe leden van de Kamercommissie Digitale Zaken gaven aan tevreden te zijn met de toegezegde inspanningsverplichting.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in