Advertentie
digitaal / Nieuws

‘Honderden adressen bestuurders openbaar beschikbaar’

Platformen slagen er niet in de massale verspreiding van adresgegevens tegen te gaan. 'Doxing' komt steeds vaker voor.

03 februari 2022
Online intimidatie
Shutterstock

Er zijn meer dan driehonderd openbare vermeldingen van adresgegevens van bestuurders op sociale media als Facebook, Telegram en Twitter. Dat schrijft BNR op basis van eigen onderzoek. De platformen slagen er niet om de massal verspreiding van zulke gegevens te voorkomen. Een bericht met het adres van minister Kaag op Facebook bereikte mogelijk 150.000 mensen voordat het na acht maanden werd verwijderd.

Radicale critici van het coronabeleid zijn het actiefst met het delen van persoonsgegevens, schrijft BNR. De omroep vond de vermeldingen door te zoeken naar de adressen en vermeldt daarbij dat het waarschijnlijk het topje van de ijsberg is, omdat wat in gesloten groepen wordt geplaatst, verborgen blijft. Meestal worden de adressen vergezeld door een oproep om ‘een kaartje’ of ‘een bloemetje’ te sturen, maar er zitten ook oproepen tot geweld tussen.

Doxing

Het openbaar maken van persoonsgegevens om iemand te intimideren wordt ‘doxing’ genoemd. De Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwde onlangs al, in reactie op een wetsvoorstel waarmee daders maximaal een jaar gevangenisstraf kunnen krijgen, dat persoonsgegevens in het Kadaster en het Handelsregister niet meer zo makkelijk op te vragen moeten zijn. De toezichthouder ziet doxing steeds vaker en voorzitter Aleid Wolfsen noemt het ‘zeer ingrijpend’.

Dat dit soort bericht zich op sociale media zo snel verspreiden, is een gevolg van het verdienmodel van techbedrijven, vertelt Tweede Kamerlid Van Ginneken (D66) aan BNR. 'Dat is erop gericht zoveel mogelijk reuring te veroorzaken. Opruiende informatie maakt het makkelijker de aandacht van gebruikers vast te houden.' Het Kamerlid wil dat de platformen harder optreden. Er is Europese wetgeving in aantocht – de Digital Services Act – die het mogelijk maakt om techbedrijven die illegale content verspreiden zware boetes op te leggen.

Het thuisadres dat het meeste wordt gedeeld, vergezeld door ‘ronduit bedreigende teksten’, is dat van voormalig coronamister De Jonge. BNR deelt een screenshot van een Telegramgesprek met meer dan 12.000 leden waarin iemand zegt: ‘Niet gaan rellen gelijk, maar met minimaal 50 man voor z'n deur.’ Ook adressen van niet-politici zoals journalisten en topambtenaren worden gedeeld.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie