Advertentie
digitaal / Nieuws

AP: scherm gegevens af in strijd tegen 'doxing'

Persoonlijke gegevens kunnen ongevraagd online worden geplaatst in een poging iemand bang te maken. Dit wordt ‘doxing’ genoemd.

26 januari 2022
Doxing
Shutterstock

Persoonlijke gegevens kunnen ongevraagd online worden geplaatst in een poging iemand bang te maken. Dit wordt ‘doxing’ genoemd en om deze online intimidatie te voorkomen, wil de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) dat persoonsgegevens in het Kadaster en het Handelsregister worden afgeschermd. Gegevens in die databases kunnen zonder veel moeite worden opgevraagd zonder dat de aanvrager een goede reden hoeft te hebben.

Zeer ingrijpend

‘Om dit zogeheten doxing tegen te gaan, is het ook nodig dat de overheid zelf stopt met het zonder goede reden makkelijk toegankelijk maken van woonadressen’, schrijft de toezichthouder. De AP reageert op een wetsvoorstel waarmee daders van doxing maximaal een jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. De toezichthouder ziet deze vorm van intimidatie steeds vaker en het is ‘zeer ingrijpend’, aldus voorzitter Aleid Wolfsen.

Eigen boezem

‘Informatie voor doxing kan overal vandaan komen’, zegt Wolfsen, ‘maar de overheid moet ook de hand in eigen boezem steken en aandacht hebben voor de bronnen van gegevens die voor doxing worden gebruikt. De overheid zou wetgeving moeten aanpassen om te voorkomen dat gegevens uit haar eigen registers worden gebruikt voor doxing.’

Royale inzagemogelijkheden

In het Handelsregister zijn woonadressen van thuiswerkende zzp’ers te vinden en dat is volgens de AP niet nodig. In het Kadaster zijn tegen betaling per adres gegevens op te vragen van de eigenaren van een pand, zoals de naam, geboortedatum en de betaalde prijs. 'Ook voor die royale inzagemogelijkheden ziet de AP geen noodzaak.' De toezichthouder heeft het rijk eerder over deze twee punten geadviseerd, maar dat werd niet overgenomen.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie