Advertentie
digitaal / Nieuws

Forse inkrimping ICT-samenwerking waterschappen

Het Waterschapshuis, waarin de waterschappen gezamenlijke ICT-activiteiten hebben ondergebracht, krimpt waarschijnlijk fors in. Waterschappen doen hun ICT liever zelf.

01 juli 2013

Het Waterschapshuis, waarin de waterschappen hun gezamenlijke ICT-activiteiten hebben ondergebracht, koerst af op een drastische inkrimping. De Waterschappen beheren liever hun eigen systemen.

HWH 2.0
Dat blijkt uit het rapport van een stuurgroep die al enige tijd de toekomst van Het Waterschapshuis (HWH) onderzoekt, sinds dat samenwerkingsverband het project Tax-i niet tot een goed einde wist te brengen (schade: 17,2 miljoen). Uit het plan 'Het Waterschapshuis 2.0. Een nieuwe koers' blijkt dat een aantal waterschappen niet al te veel vertrouwen meer heeft in de samenwerking, die overigens sinds 1 januari wel een echte gemeenschappelijke regeling is geworden om betere aansturing mogelijk te maken. Enkele waterschappen willen liever uit de huidige GR stappen.


Eigen oplossingen

'Waterschappen willen in toenemende mate de vrijheid hebben om individueel of in een situationeel samenwerkingsverband eigen oplossingen te kiezen. De noodzaak om bij die keuzes HWH in te schakelen wordt minder sterk gevoeld', aldus het rapport. ICT draait tegenwoordig om standaardsoftware en flexibiliteit en daarom zou Het Waterschapshuis 2.0 zich volgens de door de stuurgroep geadviseerde toekomstvariant alleen nog moeten bezighouden met gezamenlijke licentieinkoop, geo-informatie en adviestaken rond inkoop en beveiliging. Het beheer en onderhoud van de nu gezamenlijk gebruikte ICT-systemen (zoals voorlopig nog IRIS) zou terug moeten naar de waterschappen. De facultatieve taken (waar geen verplichting aan ten grondslag ligt) zouden waterschappen weer zelf oppakken. Het vergadercentrum in Amersfoort kan worden afgestoten. 

Opeens veel minder
Dat scenario zou leiden tot een daling van het aantal arbeidsplaatsen van zo'n 50 (deels extern) naar 19. Het budget zou dalen van 20,9 naar 7,4 miljoen euro. Invoering van de nieuwe opzet zou in 2015 moeten plaatsvinden. Het rapport stelt: "In de voorgestelde vorm wordt, weliswaar met enige beperkingen, recht gedaan aan de vrijheid die door waterschappen gewenst wordt, terwijl de sector als geheel kan blijven profiteren van de schaalvoordelen en kennisdeling bij de uitvoering van collectieve taken. Door tevens een goede adviesfunctie in te richten, kan ook op het gebied van facultatieve taken geprofiteerd worden van kennisdeling."


Besluit in november

Het advies is maandag besproken door het algemeen bestuur van het Waterschapshuis. "Er moeten nog een aantal vragen beantwoord worden", zegt woordvoerder Felix Tjebbes. "De besluitvorming zal pas in november plaatsvinden." Waterschappen zullen dan hun definitieve standpunt inbrengen en aangeven of ze deelnemer blijven van de GR HWH.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie