Advertentie
digitaal / Nieuws

Vragen over verplicht afstaan facebookgegevens voor gratis wifi

GroenLinks in Utrecht stelt vragen aan het college over het verplicht afgegeven van facebookgegevens voor gratis wifi in de grote steden

09 oktober 2014

Het wifi-netwerk dat in het centrum van Den Haag, Amsterdam en Utrecht is uitgerold, is helemaal niet gratis. Gebruikers moeten ervoor betalen met hun Facebookgegevens. Utrecht betaalt bovendien 100.000 euro mee aan de opbouw van het netwerk, dat in handen is van het bedrijf City Wireless.

Gegevens doorverkocht
Dat stelt de Utrechtse fractie van GroenLinks, die er donderdagmiddag vragen over heeft gesteld aan het college. De fractie heeft GroenLinks in Amsterdam en Den Haag ook gealarmeerd over deze dienst.

City Wireless maakt er op de bedrijfssite geen geheim van dat de Facebookgegevens van gebruikers ,,een enorm krachtig marketinginstrument'' zijn. Het bedrijf verkoopt de gegevens door.

Aantasting van privacy
Door om Facebookgegevens te vragen, krijgt City Wireless naam, woonplaats, leeftijd, geslacht en mailadres van de gebruiker in handen. ,,Aantasting van de privacy, waar de gemeente aan meebetaalt'', volgens GroenLinks.

Geen toegang
Een gebruiker kan bij het inloggen weigeren om zijn gegevens te laten gebruiken, maar dan krijgt hij geen toegang tot wifi. Het bedrijf biedt ook een 'gastenservice', zodat een gebruiker anoniem kan blijven. In dat geval staat de wifi maar 20 minuten open en bovendien blijft herleidbaar waar de gebruiker zich op dat moment bevindt.

Contract
GroenLinks wil weten of de gemeente wist hoe City Wireless werkt. En ook of er afspraken zijn gemaakt over welke partijen de Facebookgegevens mogen kopen. Utrecht ondertekende vrijdag een contract met City Wireless. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rex Rotary / Coördinator
Hoe je het went of keert langzamerhand krijgt het 1984 van George Orwell steeds meer gestalte. Het is allemaal wat later dan hij voorspelde maar de ontwikkelingen gaan wel gestaag verder. Of het nu de persoonlijke OV-chipkaart, verkopen via Marktplaats, uw gedrag op uw smart-Phone of smart-tv of gratis WIFI betreft, al deze zaken hebben al bijwerking dat uw gegevens uiteindelijk worden doorgesluisd naar de overheid. Diverse diensten en ook bedrijven maken gretig gebruik van deze gegevens, kijk maar eens naar alle ongevraagde post die u in de brievenbus krijgt. Ik probeer zo min mogelijk aan dit grote spel mee te doen. Helaas lukt dit niet altijd.
Doan / Social Entrepreneur
Natuurlijk is dit bekend. Niks is 'gratis'.
Bespaar u verder de moeite.
Data is al jaren het grote goud van marketing partijen. Het is een schermergebied, waarvan ik mij afvraag of de gemeenten zich daarmee moeten inlaten. Focus op Faciliteren en informeren en het stimuleren van starters.
Free Wifi is een illusie. Maar dat is altijd al zo geweest. We mogen Edward Snowden dankbaar zijn. Laat uzelf goed informeren. Open Cities zijn de toekomst. Transitie van data en privacy gaat niet 1,2,3.
Advertentie