Overslaan en naar de inhoud gaan

De kosten voor cybersecurity rijzen de pan uit voor gemeenten

De VNG roept Kamerleden op om bij de minister te pleiten voor een structurele financiering van 30 tot 50 miljoen euro.

Geld portemonnee ANP
− ANP/Richard Brocken

De VNG heeft woensdag Kamerleden opgeroepen om bij de minister te pleiten voor een structurele financiering van 30 tot 50 miljoen euro. Met dat bedrag willen zij hun digitale weerbaarheid vergroten.

De koepelorganisatie van de gemeenten ziet dat digitale dreiging in iedere gemeente loert. Met name in de grootste vier gemeenten met internationale havens, vliegvelden en gerechtshoven. De kosten van ransomware-aanvallen bij gemeenten kunnen volgens de VNG oplopen tot tientallen miljoenen.‘Daarom vragen wij aandacht voor de benodigde structurele financiering van 30-50 miljoen euro om onze steden weerbaarder te maken tegen digitale dreigingen’, schrijft de VNG in een brief aan Tweede Kamerleden die donderdag aanschuiven in het commissiedebat Online veiligheid en cybersecurity.

De Kamerleden wordt daarnaast ook verzocht om bij de minister te vragen naar monitoring op acties die zijn afgesproken in het ‘Convenant digitale veiligheid rijk-gemeenten’. Gemeenten brachten voor dit convenant het lokale perspectief op security in nationale beleids- en besluitvorming onder de aandacht. De belangrijkste knelpunten moeten met het convenant worden aangepakt.  

Knelpunten aanpakken

‘De belangrijkste knelpunten zijn momenteel de onduidelijkheid over het stelsel, de rollen, verantwoordelijkheden en bevoegdheden maar ook de beperkte informatiepositie en het ontbreken van structurele (rijks)middelen voor digitale veiligheid op lokaal niveau’, schrijft de VNG.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Gemeenten werken momenteel met beperkte incidentele middelen aan digitale veiligheid, maar hebben meer structurele financiering nodig van zo’n 30 tot 50 miljoen. Die bedragen komen naar voren uit een eerste inventarisatie van VNG en G4. De investeringen zijn niet alleen nodig voor het versterken van de digitale weerbaarheid, maar ook voor het implementeren van nieuwe wetgeving voor cybersecurity en het aanstellen van coördinatoren die zich richten op dit onderwerp.

Nieuwe wetgeving op komst

De behoefte aan financiering is volgens de VNG extra urgent omdat gemeenten op dit moment geconfronteerd worden met een veelheid aan urgente maatschappelijke vraagstukken waaronder woningbouw, stikstof en asiel. ‘Gebrek aan financiële middelen zal ten koste gegaan van de aandacht voor de digitale veiligheid op lokaal niveau en het risico op onveilige situaties doen toenemen. Bij digitale veiligheid geldt dat criminelen zich richten op de zwakste schakel in de keten.’

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in