Advertentie
digitaal / Nieuws

Amsterdam neemt stappen tegen afhankelijkheid van Big Tech

De gemeente sluit zich aan bij PublicSpaces, een coalitie die zich los wil maken van de technologie van grote techreuzen.

11 november 2022
Amsterdam tech
Shutterstock

De gemeente Amsterdam sluit zich aan bij het initiatief PublicSpaces, een coalitie van onder meer publieke organisaties, erfgoedinstellingen en bibliotheken die zich willen losmaken van de technologie van grote techreuzen. Technologie moet volgens de initiatiefnemers uitgaan van publieke waarden.

35 organisaties

Een motie van GroenLinks-raadslid Elisabeth IJmker, waarin werd opgeroepen om aan te sluiten bij PublicSpaces, werd aangenomen. De missie van PublicSpaces is te zorgen dat in 2026 alle privacy officers, CTO's en ict-inkopers van publieke organisaties in Nederland op de hoogte zijn van alternatieve digitale instrumenten gebaseerd op publieke waarden. Ze moeten goed geïnformeerd zijn en in staat om te kiezen voor deze alternatieven.

De coalitie telt inmiddels 35 organisaties uit Nederland. 'Door samen te werken kunnen we onderhandelen met organisaties, alternatieven op de kaart zetten en experimenteren met nieuwe platforms en tools', zo schrijft PublicSpaces op de eigen website.

Digitale infrastructuur

De bedoeling is om een digitale publieke infrastructuur te ondersteunen. 'Een ecosysteem dat fungeert op basis van publieke waarden, in plaats van op de 'surveillance capitalism'-modellen van de grote technologiebedrijven.' Amsterdam is de eerste Nederlandse gemeente die zich aansluit. Onder meer Dutch Design Week, Code for NL, de Koninklijke Bibliotheek, NTR, EO en Stichting Open Source Nederland zijn al aangesloten.

Open brief

IJmker schreef samen met raadslid Itay Garmy (Volt) onlangs een open brief waarin zij aangeven niet te begrijpen dat gemeente Amsterdam voor zijn cloudstrategie in zee gaat met Microsoft. Het staat lijnrecht tegenover het beleid, schrijven ze in een ingezonden opinie bij Het Parool.

De raadsleden halen in de brief de kritiek aan die staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) kreeg toen ze de cloudstrategie voor Nederland presenteerde, waar experts gehakt van maakten.

Bron: AG Connect

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Briljant!!
Geen Microsoft applicaties van die nare Bill Gates, dus geen Excel, Word, Powerpoint of Outlook. Geen Whatsapp want van die griezel Suikerbuik. Geen communicatie via Facebook, dat spreekt voor zich. Hebben jullie al een Mastodon account? Ja? Voor de rest niemand, maar we voeden de rest wel op. Geen applicaties van Oracle. Geen Adobe. Geen IBM. Maar ook: geen Samsung-telefoons natuurlijk. En zeker geen Apple spul. Allemaal Big Tech, dus vies-bahbahbah! Nee, dat worden weer gewoon typemachines en schrijfblokjes. Het kan in Al-Amsterdam. Power to the people!!
Advertentie