Advertentie
digitaal / Nieuws

Expats Wassenaar kunnen inloggen bij gemeente

Inwoners van gemeente Wassenaar die over het inlogmiddel ‘Digital Identity Card’, het publieke inlogmiddel van Estland, beschikken, kunnen vanaf deze week inloggen bij de gemeente. Omdat Estland buitenlanders de mogelijkheid geeft om e-resident te worden, is het voor alle expats in Wassenaar daardoor mogelijk om bij de gemeente vergunningen, akten en subsidies aan te vragen.

10 juli 2017

Inwoners van gemeente Wassenaar die over het inlogmiddel ‘Digital Identity Card’, het publieke inlogmiddel van Estland, beschikken, kunnen sinds vorige week inloggen bij de gemeente. Doordat Estland buitenlanders de mogelijkheid geeft om 'e-resident' te worden, is er nu voor alle expats in Wassenaar de mogelijk om bij de gemeente online vergunningen, akten en subsidies aan te vragen.

Vele expats in Wassenaar

Rijks ICT-beheerder Logius meldt in een persbericht dat het gaat om een pilotproject van het Ministerie van Economische Zaken, dat gesubsidieerd wordt door de Europese Commissie. De bedoeling is dat inloggen met eigen nationale inlogmiddelen binnen Europa mogelijk worden gemaakt. Het Ministerie van Economische Zaken ontwikkelde met leveranciers al verbindingen tussen honderd Nederlandse gemeenten en de Europese inlogmiddelen. Met Wassenaar is er een behoorlijke stap gezet: maar liefst 2000 van de 25.000 inwoners komen uit het buitenland. ‘Wij vinden het belangrijk dat deze groep dezelfde diensten kan afnemen als onze Nederlandse inwoners’ aldus wethouder Blommers.

Digitale dienstverlening over de grens aanbieden
Estland is een van de meer dan twintig Europese landen met een nationaal inlogmiddel. Het land onderscheidt zich echter door de mogelijkheid voor buitenlanders om e-resident te worden.

Zij krijgen tijdens hun verblijf toegang tot de Estse digitale dienstverlening, en kunnen die nu ook bij Wassenaar krijgen. ‘Deze ontwikkeling past binnen de ambitie van Estland om dienstverlening volledig digitaal aan te bieden, ook over de grens’, zegt P. Jahilo, ambassadeur van Estland in Nederland.’


Europa-proof worden

De Europese eIDAS-verordening moet ervoor zorgen dat een betrouwbare online identiteitscheck grensoverschrijdende dienstverlening en handel binnen de EU stimuleert. Burgers, consumenten en vertegenwoordigers van bedrijven moeten vanaf september 2018 met hun eigen nationale inlogmiddel kunnen inloggen bij alle Europese overheidsorganisaties en Europese private organisaties met een publieke taak.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie