Advertentie
digitaal / Nieuws

'EU-ministers kraken privacyverordening'

Het akkoord van de raad van Europese ministers van Justitie over de Europese privacywetgeving zwakt de toekomstige regels voor overheden mogelijk fors af. Dat concluderen deskundigen van adviesbureau PBLQ.

28 juli 2015

Het akkoord van de raad van Europese ministers van Justitie over de Europese privacywetgeving zwakt de toekomstige regels voor overheden mogelijk fors af. Mocht het compromis van de Europese ministers overeind blijven na onderhandelingen met het Europees Parlement, dan hoeven overheden de huidige regelgeving slechts beperkt aan te passen. Dat concludeert adviesbureau PBLQ.

Veranderingen voor de overheid
‘Het voorstel van de ministers van Justitie zwakt de regels voor overheidsinstellingen zeer fors af. Als dit gedeelte in de onderhandelingen met het Europees Parlement overeind blijft, dan hoeven overheidsinstellingen zich nog slechts in beperkte mate aan te passen aan de nieuwe wetgeving’, zo schrijven Ingrid van Wifferen en Bart de Goeij van adviesbureau PBLQ in een persbericht. Het oorspronkelijke voorstel is volgens PBLQ vooral gericht op het bedrijfsleven. In deze verordening zijn de oude Europese privacyregels aangepast aan de mogelijkheden van tegenwoordig, zoals mobiele apps, webshops en sociale netwerken. In het kielzog daarvan werden ook tal van veranderingen in de regels voor overheden meegenomen.

Meer vrijheid 

‘Als het aan de ministers van Justitie ligt, krijgen lidstaten meer vrijheid om eigen invulling te geven aan regels rond privacy, wanneer sprake is van wettelijke taken of algemene belangen. Enkele belangrijke principes uit de eerder voorgestelde wetgeving worden door de ministers van Justitie verlaten. Zo wordt het recht op de bescherming van persoonsgegevens niet meer als een absoluut recht gezien maar als één van meerdere grondrechten die in verhouding tot elkaar dienen te staan’, zo leggen van Wifferen en De Goeij uit.

Stimulans interne markt 

De ministers van Justitie vinden het bevorderen van data-uitwisseling volgens PBLQ belangrijk. ‘Bevordering van data-uitwisseling zou een stimulans vormen voor de interne markt en Big Data-toepassingen. De ministers noemen in de door hen voorgestelde tekst diensten in het kader van de informatiemaatschappij iets dat niet gehinderd moet worden.’ De in eerste instantie strenge regelgeving over ‘privacy by design’, dat inhoudt dat er in het ontwerp van ICT-systemen al expliciet rekening is gehouden met privacy-normen, is afgezwakt door de ministers. ‘Zolang er sprake is van het minimaliseren van het gebruik van persoonsgegevens, is het ook goed.’

Functionaris gegevensbescherming geen harde eis meer

Daarnaast wordt de verplichting tot het aanstellen van een functionaris gegevensbescherming door de raad niet meer als harde eis omschreven ‘In plaats daarvan is het advies afgegeven om regels over het aanstellen van een dergelijke functionaris op te nemen in nationale wetgeving. De belangrijkste taak van de functionaris gegevensbescherming is het coördineren van privacybeschermende maatregelen en het vormen van een aanspreekpunt binnen de organisatie op het gebied van privacy.’
 

In hoeverre de afzwakkingen voor de wetgeving van de ministers blijven staan is afwachten. De onderhandelingen van de Raad met het Parlement moeten nu leiden tot een definitieve versie van de Algemene verordening gegevensbescherming.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Daniel
We hebben niets aan minister Steur als hij de wet niet kent en handhaafd.

Ook minister Rutte heeft ons beloofd na onze stemmen te hebben gekregen zijn verantwoording te nemen en er te zijn voor de bevolking.

Ook hij loog ons voor.

We leven onder een slecht regime die we niet meer kunnen vertrouwen.
ambtenaar die een eed heeft afgelegd / ambtenaar
We zitten hier in heel Nederland met een crimineel ggz en maatschappelijk ratjetoe waar geen kruid tegen gewassen is en steeds meer de overhand krijgen.

Dus we verwachten wel iets van dit kabinet ja.

doeterniettoe / -
De titel had beter kunnen zijn: eu-ministers marginaliseren privacyverordening. Of decimeren. Of: Europese landen willen dat burgers geen privacy hebben. Want daar komt het gewoon op neer.
M.T. Wendrich / Archivaris
Eigenlijk zag het oorspronkelijke voorstel er redelijk goed uit. Blijkbaar vinden veel Europarlementariërs dat delen van data belangrijker dan de privacy van de burgers. Er wordt zoveel afgezwakt dat de werkelijke intentie wordt ondergesneeuwd. Bedrijfsbelang boven burgers?
henk bongers / burger
Privacy is nog steeds een grondrecht van ieder mens.

Mensen moeten "de barricades op" om dat recht te beschermen en af te dwingen.

Geen enkele overheid waar ook ter wereld mag hier aan tornen.Door angst aan te praten sluipen overheden heel stiekem binnen in de privacy van mensen door het vaststellen van allerhande vrijheidsbeperkende wetten die de grens van de privacy ver voorbij gaan.Onze regering van Nederland en ook van Europa is daar een schoolvoorbeeld van. Zij tasten de privacy van de mensen aan en weigeren de maatregelen te nemen zodat de privacy beschermd worden.Neem als simpel voorbeeld al de camera's die overal boven de wegen hangen en het kentekenparkeren. Je hele verblijf wordt daarmee in kaart gebracht zonder dat je weet wat er met die verkregen informatie gebeurd.Daarom: Weg met die bemoeizucht van de overheden.

Advertentie