Overslaan en naar de inhoud gaan

Politiek debat lijdt onder digitaal vergaderen

Het politiek debat in een deel van de volksvertegenwoordigingen lijdt onder het digitaal vergaderen, staat in het eindrapport van de…

Het politiek debat in een deel van de volksvertegenwoordigingen lijdt onder het digitaal vergaderen, staat in het eindrapport van de evaluatie van het vergaderen tijdens de coronacrisis. Ondanks de nadelen concludeert de commissie dat de tijdelijke wet die dit mogelijk maakte aan de verwachtingen heeft voldaan en dat er veel gebruik van is gemaakt. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) kijkt naar mogelijkheden voor een permanente wet.

Minder debat

Het effect op de mate van politiek debat is duidelijk. ‘Dáár waar de behandeling digitaal was, rapporteerde ruim de helft van de griffiers dat er minder (49%) of veel minder (12%) politiek debat was dan vorig jaar’, schrijft de evaluatiecommissie in het eindrapport (zie de grafiek hieronder). Die ‘opvallende uitkomst’ sluit aan bij de resultaten van de tweede rapportage waaruit bleek dat volksvertegenwoordigers last hadden van het feit dat er minder debat was.

 

Bron: Evaluatiecommissie Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Vaker digitaal

Er zijn ook voldoende positieve effecten te noemen, benadrukt de commissie. 80 procent van de volksvertegenwoordigers wil het digitale vergaderen behouden als volwaardig alternatief of voor noodgevallen. Sommige griffiers geven aan dat vergaderingen zoals informatiebijeenkomsten in de toekomst vaker digitaal plaats zullen vinden.

 

Permanente wet

‘Werk op korte termijn aan een structurele inpassing van het digitale vergaderen in de

Wet’, adviseert de commissie, ‘in plaats van het steeds opnieuw verlengen van de Tijdelijke wet’. Minister Ollongren schrijft dat zij, op basis van de evaluatie en de positieve reacties, in gesprek zal gaan met de decentrale overheden en de beroeps- en belangenverenigingen over de mogelijkheden voor een permanente wet. Ze informeert de Tweede Kamer hier begin maart over.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in