Advertentie
digitaal / Nieuws

Dashboard voorspelt lokale corona-uitbraken

Een onderzoeksteam krijgt een half miljoen euro om een slim coronadashboard verder te ontwikkelen. Verschillende universiteiten werken eraan mee en het is volgens de TU Eindhoven ‘het eerste dashboard in Nederland dat met grote zekerheid voorspelt waar lokale oplevingen van COVID-19 besmettingen kunnen plaatsvinden.’

15 oktober 2020
Corona-dashboard-1115-876aec088bf1885364f164d87b03ce9b.png

Een onderzoeksteam krijgt een half miljoen euro om een slim coronadashboard verder te ontwikkelen. Verschillende universiteiten werken eraan mee en het is volgens de TU Eindhoven ‘het eerste dashboard in Nederland dat met grote zekerheid voorspelt waar lokale oplevingen van COVID-19 besmettingen kunnen plaatsvinden.’

Regionale risico's

De basis voor het identificeren van de besmettingen is een app van het Leids Universiteit Medisch Centrum en deze informatie wordt gecombineerd met mobiliteitsgegevens van een data-analysebedrijf. Alle data zou geanonimiseerd zijn. Een ict-dienstverlener visualiseert vervolgens de regionale risico’s in een dashboard. De veiligheidsregio’s Groningen en Twente hebben toegezegd vanaf het begin informatie te leveren en daarmee kunnen de eerste prototypes worden ontwikkeld.

 

Zien aankomen

Volgens de Eindhovense universiteit loopt de signalering van de verspreiding ‘op dit moment achter de feiten aan’ en gaat er daarmee tijd verloren. Met het dashboard ‘kunnen we de verspreidingsrisico’s van het ene naar het andere gebied vrij nauwkeurig vaststellen’, zegt projectleider Nelly Litvak van de TU Eindhoven. ‘Burgemeesters van veiligheidsregio’s zouden daarmee een mogelijke lokale besmettingsgolf kunnen zien aankomen en tijdig maatregelen kunnen nemen.’

 

Voorspellen

Het onderzoeksteam bestaat uit de TU Eindhoven, data-analysebedrijf Mezuro, ict-dienstverlener ilionx, de Universiteit Twente en de Universiteit Utrecht. Sinds maart is het team bezig met het onderzoek naar het voorspellen van regionale corona-uitbraken op basis van telefoongegevens. De eerste testversie van het dashboard is naar verwachting over drie maanden gereed. De 500.000 euro subsidie komt van ZonMW, dat als hoofdopdrachtgevers het ministerie van Volksgezondheid en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Dennis / Ambtenaar
Petra, Petra, Petra......



Het gaat er niet om of de ziekte vergelijkbaar is met de griep, maar om de gevolgen. We willen niet dat de zorg overbelast raakt. Het kabinet heeft dat ook steeds zo gezegd. Dus wat is je punt?

Peter / Ambtenaar
@Petra,



ik heb je artikel gelezen en snap dat een leek kan lezen wat jij er blijkbaar in leest.

In de medische wetenschap is het echter zo dat indien iemand iets heeft dit ook wordt vermeld bij de doodsoorzaak, dus iemand met covid19 die bijvoorbeeld ook griep heeft zal beide labels krijgen. Het hebben van 1 unieke doodsoorzaak is zodoende zeldzaam bij ziekten.

Veel van de doden zullen bijvoorbeeld naast covid19 ook hartfalen etc als label hebben, waarbij niet eens is uitgesloten dat dat hartfalen niet direct door covid19 is veroorzaakt.

Deze groepen tellen echter niet mee in het cijfer van de CDC waar jij zo naar kijkt.



Het gaat, ondanks de gebruikte toon van Dennis inderdaad om de gevolgen.

Covid legt met de benodigde zorg voor de patiënten de ziekenhuizen plat met als gevolg dat de nationale gezondheid in gevaar komt. Ook voor mensen met een simpel griepje.

Juist daarom zijn de afgekondigde maatregelen noodzakelijk, want zonder dat ga je richting de tijden van de pestepidemie.
Petra
Sinds wanneer is het gebruikelijk om aandoeningen vergelijkbaar met de griep op deze manier in kaart te brengen? De enorme toename van influenzasterfgevallen gaf bijvoorbeeld in 2018 geen enkel probleem in de gezondheidszorg. Ik geef hier een link (let even niet op de reclames) waarin een andere visie dan die van het kabinet wordt weergegeven, er zijn tig sites die deze zienswijze gedocumenteerd onderschrijven: https://commonsensetv.nl/het-echte-verhaal-over- … Laten we ophouden over Covid19 en overgaan tot de normale orde (die van december 2019) van de dag.
Advertentie