Integratieproblemen
Leers (Immigratie en Asiel) heeft na de eerder geconstateerde opstartproblemen met het nog niet ingezette systeem onderzoek laten verrichten door KPMG. Over het systeem zelf heeft KPMG geen negatief oordeel; er zijn hooguit wat integratieproblemen tussen de stukken standaardsoftware waaruit het is samengesteld. Het grote probleem is het beheer door IVENT, de ICT-dienst van het ministerie van Defensie waaraan Indigo is toevertrouwd, en die ook al Indigo-voorganger INDIS beheert.
Computerproblemen IND kwestie van beheer
Indigo, het nieuwe ICT-systeem van de IND, ontbeert een goede beheerorganisatie. Minister Leers heeft maatregelen getroffen, maar de…
Prijs
Indigo won eind 2009 nog een prijs vanwege de gekozen systeemarchitectuur. Deze zogeheten 'servicegerichte architectuur' was voor de IND een goede manier om haar systeem de nodige flexibiliteit mee te geven om aangepast te kunnen worden aan het regelmatig veranderende beleid op immigratiegebied. Maar een dergelijke architectuur stelt wel bepaalde eisen aan de kennis en middelen en die eisen "zijn onvoldoende vertaald naar de beheerorganisatie van IVENT", aldus KPMG.
Frustratie
De onderzoekers zijn van mening "dat de technische oorzaken analyseerbaar en oplosbaar zijn, maar dat voor een structurele borging van toekomstig beheer van Indigo een herijking van de invulling van de relatie tussen IND en IVENT noodzakelijk is." Dat moet dan ook een eind maken aan 'onduidelijke (en onuitgesproken) wederzijdse verwachtingen ten aanzien van de rolinvulling van zowel IVENT en IND' en aan de 'wederzijdse frustratie en ergernis, waarbij gerezen problemen lang in de betrokken organisaties rondgaan zonder een formeel en zorgvuldig escalatieproces'.
Maatregelen
Inmiddels heeft Leers al maatregelen getroffen. Onder strakkere regie van Binnenlandse Zaken zal het systeem stabiel gemaakt worden. Een al opgezette nieuwe projectorganisatie, de Indigo Technisch Beheerorganisatie (ITBO), moet voorlopig het beheer op zich nemen en vervolmaken. "Pas als INDiGO gedurende een langere periode adequaat draait, zal een beheerste overdracht plaatsvinden aan de reguliere beheerorganisatie." KPMG adviseert dat medio 2012 pas te doen.
Kosten
De extra kosten van de vertraging bedragen ongeveer 44 miljoen euro. De helft daarvan gaat naar de nieuwe beheerorganisatie en het langer operationeel houden van INDIS, het huidige computersysteem. Uitstel van een geplande personeelsreductie van 850 FTE kost ook 17 miljoen euro. Daarnaast mist de IND nog eens 5 miljoen aan gederfde legesinkomsten, omdat de Wet modern migratiebeleid pas later in werking kan treden. Bij volledige realisatie van het systeem zou jaarlijks 45 miljoen euro bespaard kunnen worden.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Eigenlijk niets bijzonders, na 15 jaar overheids-ICT-projecten.
Gewoon wéér een overheids-ICT-project waarbij acceptatie en beheer niet of onvoldoende zijn meegenomen.
Met als consequentie dat testen en implementatie het onderspit delven.
Ten bewijze : nota bene de testomgeving moet nog 'stabiel gemaakt worden'.
Zowel kamerbrief als audit-rapport vormen weinig vrolijk leesmateriaal.
Dat organisatie en bedrijfsprocessen niet op orde zijn staat los van een deugdelijke projectaanpak. Acceptatie- en beheer-eisen zijn onmisbare requirements aan het begin van een project en vormen als zodanig onderdeel van de project- en product-kwaliteit.
"Kwaliteit gaat boven snelheid" als adagium dient uitgangspunt te zijn van een project, geen argument voor reparatie-acties achteraf.
Zo heeft de Rekenkamer het al die jaren ook zeker niet bedoeld.