Burgers staan overwegend positief tegenover digitale innovaties bij gemeenten als zij daar niet al te direct zelf door geraakt worden, concludeert de Delftse ict-dienstverlener TJIP uit onderzoek. Op het moment dat het gaat over hun eigen vergunningaanvragen hebben zij echter minder fiducie in geautomatiseerde processen.
Liever een ambtenaar voor eigen vergunningaanvraag
Burgers staan overwegend positief tegenover digitale innovaties bij gemeenten als zij daar niet al te direct zelf door geraakt worden,…
Vertrouwen automatisering hoogst in Flevoland
Van de 1091 geënquêteerde burgers staat 38,9 procent positief tot zeer positief tegenover volledig geautomatiseerde behandeling van vergunningaanvragen in zijn of haar gemeente. 35,1 procent is het daar juist niet of helemaal niet mee eens. Als de respondenten wordt gevraagd hoe zij hun eigen vergunningaanvragen behandeld zien worden, blijken zij ineens een stuk sceptischer; 50,9 procent heeft het liefst dat een ambtenaar dat doet, terwijl in dit geval maar 20,2 procent een voorkeur voor geautomatiseerde behandeling aangeeft. De voorkeur voor geautomatiseerde behandeling is het sterkst onder respondenten uit Flevoland. Behandeling van een vergunningaanvraag door een ambtenaar van vlees en bloed kan in Limburg op het meeste goedkeuring rekenen.
71,2 procent verwacht problemen bij afwijkende aanvraag
Wel zijn de meeste respondenten (60,4 procent) het er in enige mate over eens dat automatisering van het vergunningsverleningsproces tijd en geld gaat besparen. Dat geldt echter niet bij aanvragen die ook maar een beetje van de standaard afwijken. In die gevallen verwacht 68,9 procent dat er dan problemen optreden bij de zelflerende computers die de klus moeten klaren.
Meningen verdeeld over ict-gestuurde gedragsverandering
34,7 procent vindt het een goede tot zeer goede zaak als gemeenten zelflerende computers inzetten om gedragsverandering bij de burger te bewerkstelligen. 32,1 procent ziet dat liever niet gebeuren. 33,2 procent heeft daar geen mening over of weet niet wat zij ervan vindt.
Meer dan helft vindt registratie mobiliteit aantasting privacy
De onderzoekers stelden de respondenten ook meerdere vragen over smart city-toepassingen waaronder het registreren van verkeersstromen en het beruik van slimme lantarenpalen. Zolang verkeersveiligheid en de aanpak van files het doel is, heeft 43,7 procent van de respondenten er geen probleem mee als zijn of haar woongemeente registreert waar en wanneer iemand rijdt. 31,8 procent vindt dat het doel in kwestie dat middel niet heiligt. Hoewel het draagvlak voor het vastleggen van mobiliteitsgegevens voor een betere doorstroom van het verkeer dus relatief hoog is, zien de meeste respondenten (53,8 procent) het wel als een inbreuk op hun privacy. 24,1 procent vindt dat juist niet. De meeste respondenten verwachten dan weer wel dat hun gemeente zorgvuldig omgaan met de gemijnde data. 44,3 vertrouwt zijn of haar gemeente hierop. Bij 25,1 procent heerst juist wantrouwen. Meer dan de helft vertrouwt er daarnaast op dat mobiliteitsgegevens niet voor andere doeleinden worden ingezet. 16,1 procent heeft daar juist argwaan over. Gevraagd of een betere verkeersdoorstroom het inleveren van een beetje privacy waard is, zegt 42,5 procent ja. 30,1 procent staat liever met intacte privacy in de file.
Slimme straatverlichting minder omstreden, wel twijfel over prioriteit
Stukken minder omstreden is de aanschaf van slimme straatverlichting door woongemeenten van de respondenten. 70 procent vindt dat een goed idee tegenover 17,5 procent die de voorkeur geeft aan de huidige lantarenpalen. 63,8 procent ziet de aanschaf van slimme straatverlichting als een verbetering voor de eigen woongemeente. Hoewel twee derde van de respondenten verwacht dat slimme straatverlichting op termijn besparingen oplevert, vindt 36,3 procent dat zijn of haar gemeente beter in andere zaken kan investeren en heeft ongeveer 40 procent daarover geen mening of geen idee.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
@redactie: alweer iemand die uitgebreide reacties in de header plempt en vervolgens een verhaal gaat houden dat weinig met het bericht mee te maken heeft, maar in grote lijnen neerkomt op het bashen van ambtenaren. Kunnen jullie dit eens nakijken?
Niet alleen hier reageert deze persoon hieronder met compleet warrige verhalen met uiteindelijk één boodschap: ik haat ambtenaren. Dit onderzoek past blijkbaar niet in zijn/haar straatje. Dus dan maar kritiek op het onderzoek. Zelf niet bepaald veel zelfreflectie. En misschien toch een goed idee voor de redactie om enige censuur toe te passen. Schelden en oneindig veel bashen ambtenaren kent toch ook wel zijn grenzen?