Een basisregistaratie zoals de BAG invoeren is één ding, het organiseren en coórdineren van het gebruik ervan is iets anders. Dat stelt KING vast naar aanleiding van een onderzoek bij gemeenten.
Succes basisregistraties hangt op organisatievorm
Een basisregistaratie zoals de BAG invoeren is één ding, het organiseren en coórdineren van het gebruik ervan is iets anders.
Meedenken
Met de invoering van basisregistraties zoals BAG, GBA en WOZ moet de doelmatigheid van de overheidsdienstverlening worden verbeterd. Het 'gemeentebrede' gebruik van gegevens die nog maar op één plaats worden bijgehouden zorgt voor efficiëntie en kwaliteit. Maar het succesvol gebruiken van de basisregistraties valt of staat vaak met organisatieaanpassingen. Dat stelt KING in het onderzoek 'Invoering basisregistraties'. Gebouw- en adresgegevens uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) kunnen immers gevolgen hebben voor bewoners (en hun inschrijving in de GBA) en voor de waardebepaling van de WOZ. "Dat betekent meedenken over de grenzen van afdelingen en taken heen", aldus KING. De inrichting van de nieuwe processen die daarmee gepaard gaan bepaalt voor een groot deel het succes van bijvoorbeeld de BAG binnen gemeenten.
Regels
Integratie van de landelijk gedefinieerde registraties is in hoge mate een gemeentelijke taak, die afhangt van specifieke wensen en mogelijkheden, bijvoorbeeld doordat software van een bepaalde leverancier wordt gebruikt. Maar er zijn ook generieke zaken die tot vragen en problemen leiden. Aangescherpte Wettelijke eisen uit de wet BAG zorgen soms voor problemen bij gemeenten. Zo is de eis om binnen vier dagen na een gemeentelijk besluit de gegevens (uit bijvoorbeeld een bouwbergunning) in de BAG te registreren bij grotere of of complexe projecten niet haalbaar.
Koppeling
KING ziet het als zijn taak gemeenten te onderstunen bij met name het beheer van de BAG en de koppeling tussen BAG en GBA en BAG en WOZ-administratie. Op dit moment worstelen veel gemeenten met de BAG/GBA-koppeling. Tientallen gemeenten hebben de deadline van 1 november niet gehaald en het is onduidelijk wanneer ze de koppeling wel voor elkaar zullen krijgen. In een bijlage bij het KING-rapport geeft de gemeente Helmond een voorbeeld van een probleem waar de gemeente tegenaan loopt bij deze koppeling. 'Het komt in de BAG voor dat er 1 pand is met 4 verblijfsobjecten. Dit blijkt foutief te zijn en moet zijn 4 panden met 4 verblijfsobjecten. Als dit geconstateerd wordt, moet dit worden aangepast. Dit kan alleen door de gebeurtenis "ingrijpende verbouwing" toe te passen. Het pand wordt verkleind tot 1 pand met 1 verblijfsobject. De andere 3 panden en verblijfsobjecten worden afgevoerd en opnieuw opgevoerd met de juiste identificatiecodes. Het lijkt er op dat dit bericht niet goed is opgebouwd. Hierdoor worden óf de berichten niet verwerkt in de GBA óf personen worden met een verkeerde datum op hetzelfde of een ander adres gezet.'