Ambtenaren zijn prima in staat om thuis te werken, maar er blijft wel werk liggen. Dat blijkt uit een enquête van Binnenlands Bestuur waar ruim zesduizend mensen op reageerden. Veel respondenten vinden digitaal vergaderen chaotisch.
Ambtenaren zien dat thuis werk blijft liggen
Ambtenaren zijn prima in staat om thuis te werken, maar er blijft wel werk liggen. Dat blijkt uit een enquête van Binnenlands Bestuur waar…
Deel niet thuis
Ruim de helft van alle respondenten zegt dat er werk blijft liggen. Net iets minder dan de helft zegt al het werk thuis te kunnen doen. Meer dan de helft geeft ook aan productiever te zijn. ‘Daar zit een beetje spanning in die resultaten’, zegt organisatieadviseur Mark Huijben. ‘Voor een deel van het werk geldt dat men thuis productiever is, maar niet ál het werk kan gedaan worden. Een belangrijke constatering is dat men een deel van het werk niet thuis kan doen.’
Cultuur
Huijben wijst erop dat de huidige situatie eerdere problemen met thuiswerken teniet heeft gedaan. ‘Een belangrijke barrière was bijvoorbeeld de cultuur, blijkt uit eerder onderzoek waar ik aan meewerkte. Mensen gaven aan dat thuiswerken wel mogelijk was, maar maximaal één dag in de week en in overleg met de leidinggevende. Die cultuurbarrières zijn volkomen opgeheven nu de situatie compleet is veranderd.’
Chaotische vergaderingen
Een nadeel van het thuiswerken zijn digitale vergaderingen: vier op de tien vindt ze chaotisch. Huijben: ‘Er zijn wel wat manco’s. Op sociaal gebied mis je toch iets.’ In een eerder bericht meldde Binnenlands Bestuur al dat driekwart van alle respondenten het missen van collega’s als grootste nadeel van thuiswerken ervaart.
Nieuwe balans
Men móet wel naar werk, is Huijbens conclusie, maar de vraag is of er meer ruimte komt voor thuiswerken. ‘Het wordt boeiend om te zien of er na de crisis een nieuwe balans gaat optreden. Gaan we dan structureel meer thuiswerken? Er zijn blijkbaar dingen die je beter thuis kunt doen en dingen die op het werk moeten gebeuren. Dat zal ervan afhangen of die cultuurbarrières weer terugkomen of niet. Dat lijkt eigenlijk niet nodig, omdat mensen toch graag naar kantoor blijken te gaan. Alleen misschien niet elke dag.’
Verschil gemeente met rijk en provincie
Er zijn overigens kleine verschillen tussen gemeenteambtenaren en de collega’s bij het rijk en de provincies. Net iets meer gemeenteambtenaren geven aan niet bij al de documenten te kunnen, maar tegelijkertijd geeft ook een iets grotere groep gemeenteambtenaren aan dat de productiviteit hoger ligt.
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik zit hier maar en op kantoor stapelt het werk zich op:)
Voor zover ik weet is deze enquête in de eerste week van het thuiswerken afgenomen. Ik denk dat de resultaten nu wel anders zouden zijn.
Kwestie van discipline (en verantwoording nemen) en willen. Ook na de koffie gewoon weer aan het werk i.p.v. lui 'boer zoekt vrouw' kijken.
Zeker blijft er veel werk te liggen. Vooral wanneer je hebt te maken met de re-integratie van mensen en mensen veel persoonlijk moet spreken. Dit kan niet als je thuiswerkt. Bedrijven nemen nu geen mensen aan en mensen in een re-integratietraject of op een werkervaringsplek zitten thuis. Dus zeker wel dat er heel veel werk blijft liggen.
Thuiswerken: heeeeerlijk
Zo is het Henk. 60% minder stikstof, schonere lucht en heldere hemel. Heeft ook zijn voordelen. Een beter milieu begint bij jezelf