Werk en privé gaan beter samen door tele- en thuiswerk, maar maatschappelijke dienstverlening moet ook digitaler om beter bij werktijden aan te sluiten, stelt de SER.
SER: ICT kan dienstverlening flexibeler maken
Een beroep doen op onderwijs, kinderopvang, gezondheidszorg en gemeentelijke dienstverlening is vaak lastig te combineren met de gangbare…
Combineren
Een beroep doen op onderwijs, kinderopvang, gezondheidszorg en gemeentelijke dienstverlening is vaak lastig te combineren met de gangbare werktijden - en daar moet de overheid wat aan doen, stelt de Sociaal-Economische Raad (SER) in een ontwerpadvies, Tijden van de samenleving.
Participatie
ICT speelt een belangrijke rol in het advies. Flexibeler werktijden zijn een optie, maar met behulp van technologie mensen in staat stellen op een voor hen passende tijd en plek te werken, helpt wellicht nog meer. En het probleem kan niet alleen van de arbeidskant worden opgelost, vindt de SER. Een ‘tweesporenbeleid’ moet voorkomen dat mensen al te makkelijk in deeltijd gaan werken en de broodnodige arbeidsparticipatie daalt. De overheid moet daarom ook stimuleren dat de maatschappelijke omgeving waar werknemers mee te maken hebben, flexibeler wordt.
Digitaliseren
Een verruiming van openingstijden is een deel van het verhaal, maar met name digitalisering biedt perspectief, is uit het SER-advies op te maken. In de gezondheidszorg zouden huisartsen naast telefonische spreekuren ook via internet hun afspraken en recepten moeten gaan afhandelen. Gemeenten moeten vooral blijven investeren in digitale dienstverlening en het beperken van wachttijden. Ook bibliotheken kunnen nog digitaliseringsstappen zetten.
Het advies zal komende vrijdag worden vastgesteld in de SER-vergadering.
Het advies zal komende vrijdag worden vastgesteld in de SER-vergadering.