Met de Nationale Begrotingswijzer, sinds vandaag online, kunnen burgers zelf bekijken waaraan het belastinggeld dat zij betalen wordt besteed. De site is ontwikkeld door ProDemos, Huis voor democratie en rechtsstaat.
Bereken zelf waar belastinggeld naartoe gaat
Met de Nationale Begrotingswijzer kunnen burgers zelf bekijken waaraan het belastinggeld dat zij betalen wordt besteed. De site is…
Hoeveel per dag?
Volgens ProDemos, een onafhankelijke organisatie die burgers informeert over democratie, vraagt iedere belastingbetaler zich wel eens af waar zijn belastinggeld naartoe gaat. Door op www.nationalebegrotingswijzer.nl het bruto jaarinkomen in te vullen, is in een oogopslag zichtbaar hoeveel euro je elke dag, week of maand betaalt.
Elf euro naar zorg
Ter indicatie: Wie 38.000 euro verdient, betaalt bijna veertig euro belasting per dag. Daarvan gaat 0,29 euro naar cultuur, media en sport, 4,66 euro naar onderwijs en wetenschap en 11,30 euro naar volksgezondheid en zorg.
Zelf bezuinigen
Vervolgens kunnen bezoekers op de site aangeven op welke posten het kabinet wat hen betreft meer of minder mag bezuinigen. Een eerste representatieve steekproef daarover is vóór de lancering van de Nationale Begrotingswijzer al gehouden onder het opiniepanel van de actualiteitenrubriek EenVandaag. Het programma maakt de resultaten daarvan vanavond bekend.
Politieke standpunten
Aan het gegeven dat de overheidsuitgaven in totaal 18 miljard omlaag moeten, is door bezoekers nu nog niet te tornen. Maar projectleider Jochum de Graaf van ProDemos meldt dat de website komende periode verder wordt uitgebouwd met nieuwe mogelijkheden. ‘Als volgend jaar de discussie wordt gevoerd over vijf miljard extra bezuinigen, kun je in de Nationale Begrotingswijzer bijvoorbeeld de standpunten van politieke partijen betrekken. Of de vraag hoe je wilt omgaan met een begrotingstekort.’
Sites voor gemeenten
ProDemos ontwikkelde de afgelopen twee jaar ook begrotingswijzers voor tien gemeenten. Die zijn vooral bedoeld om met burgers te communiceren over bezuinigingen, zegt De Graaf. Maar als gemeenten er om verzoeken, is het mogelijk om ook voor gemeenten websites te maken waarop burgers kunnen zien hoe hun lokale belastingcenten worden besteed.