De arbeidsmarkt in Nederland koelt af. Meer mensen blijken actief op zoek naar een baan en werkgevers zijn minder scheutig met vaste contracten.
Arbeidsmarkt kantelt: meer werkzoekenden
De arbeidsmarkt in Nederland koelt af. Meer mensen blijken actief op zoek naar een baan en werkgevers zijn minder scheutig met vaste…
Dat blijkt uit de meest recente arbeidsmarktcijfers van onderzoeksbureau Intelligence Group.
Recruiters
Naast de toename van het aantal actieve baanzoekers zien de onderzoekers nog een aantal andere opvallende ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. De groei van het percentage mensen dat het laatste kwartaal voor een nieuwe baan is benaderd – de belangrijkste voorspeller van schaarste op de arbeidsmarkt – stagneert. Alleen bij zeer schaarse beroepen is die zogeheten sourcingsdruk nog steeds hoog. Bovendien blijken mensen in het afgelopen kwartaal minder intensief benaderd door recruiters.
Afwachten
De arbeidsmarktactiviteit steeg van 11,1 procent in het eerste kwartaal van 2019 naar 11,9 procent in het tweede kwartaal van 2019. Dat betekent dat er 61.000 extra actieve baanzoekers zijn op de arbeidsmarkt, waardoor de concurrentie tussen kandidaten groter is. In plaats van afwachten en benaderd worden, moeten sollicitanten vaker zelf op zoek gaan naar een nieuwe baan. De luxe positie van afwachten, werkt volgens de onderzoekers misschien nog wel voor de zeer schaarse beroepen, zoals IT, maar niet voor de categorie die daar net onder valt (finance, marketing, sales).
Tijdelijke contracten
Daarnaast blijken werkgevers minder geneigd om een vast contract te geven. In het tweede kwartaal van 2019 zijn er minder vaste contracten uitgegeven dan in het kwartaal daarvoor. Het aantal tijdelijke contracten is juist toegenomen.‘De onderhandelingspositie van sollicitanten wordt langzamerhand minder goed’, aldus Gijs de Haas van Dorsser, Managing Director Intelligence Group. ‘Ondanks dat de groei vertraagt, blijft het aantal vacatures historisch hoog en daarmee ook krapte op de arbeidsmarkt.’
Voor 2019 verwacht de Intelligence Group een daling van het aantal vacatures ten opzichte van 2018. In de jaren erna zal het aantal vacatures licht afnemen, maar blijft het absolute aantal vacatures – bijna 1 miljoen per jaar – historisch gezien hoog.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Als ik het bovenstaande lees, komt het mij voor dat de openstaande vacatures niet matchen met het aanbod van personeel met de voor die vacatures vereiste vaardigheden.
"De krapte" op "de arbeidsmarkt" ligt, naar mijn idee, dus veel genuanceerder dan in het artikel wordt gesuggereerd.
Het komt er dus op neer dat de kwalitatieve werkgelegenheid steeds meer verdwijnt en de werknemer steeds meer afhankelijk wordt van flexbaantjes zonder ontslagbescherming.
Wanneer herken je een hoax? Absolute onzin dit! Wij kunnen helemaal geen mensen meer krijgen en gaan daarom 2 dagen per week dicht door personeelstekort!
Het een kwestie van werkgevers die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Men wil graag werkgevers die gemotiveerd zijn, hard werken, trouw zijn, 20+ jaar ervaring, maar die niet betalen of een vast contract geven. Ook wil men geen moeite doen om te investeren in het zelf opleiden van personeel. Dat gaat nu dus niet meer lukken.
Uiteindelijk slecht voor de economie, en dus ook weer voor werkgevers, al die kortzichtigheid.