Advertentie
carrière / Column

Tijd voor reflectie

De zomerperiode is de ideale tijd om jezelf te updaten

16 augustus 2023

Je kent het vast wel: er verschijnt een melding op je laptop of telefoon met het verzoek om een update uit te voeren. Het komt nooit gelegen en het duurt altijd veel te lang, maar toch is het noodzakelijk. Een update zorgt er uiteindelijk voor dat je apparatuur beter functioneert. Wanneer heb jij voor het laatst de tijd genomen om jezelf te 'updaten'? Met andere woorden, wanneer heb jij voor het laatst de tijd genomen voor (zelf)reflectie?

Het langste reces van het jaar: de zomer...

Zomer, voor mij een periode waarin ik het heerlijk vind om te werken. Een periode waarin je even kunt bijkomen van de drukke en dynamische maanden ervoor. Een stapje terug kunt doen. Tijd vrijmaakt om de acties op te pakken die al te lang op mijn to-do lijst staan. In plaats van een snelle hap achter mijn bureau, kan ik gezellig met de collega’s die ook aan het werk zijn rustig lunchen en van een kopje koffie genieten Voor mij is dit de ideale periode om te kunnen reflecteren.

Wanneer heb jij jezelf voor het laatst een spiegel voorgehouden?

Als je het mij vraagt, is reflectie een vaardigheid die vaak wordt onderschat en waar weinig aandacht aan wordt besteed. Terwijl het juist van groot belang is voor je professionele ontwikkeling. Het biedt inzicht in hoe je werkt, welke keuzes je maakt en waarom je dat doet. Hoe zijn de afgelopen maanden verlopen? Wat maakt je blij en wat minder? Wat zijn je innerlijke drijfveren? Reflectie brengt je terug naar de kern.

Je vraagt je wellicht af waarom dit zo belangrijk is. Door te reflecteren blijf je leren en zoek je verdieping. Je helpt jezelf om in de toekomst doelgerichter en bewuster te handelen en snel de gevolgen van je acties te herkennen. Vergelijkbaar met laptops en telefoons die zichzelf regelmatig dwingen om te updaten. Wacht niet tot alles is vastgelopen, nodig jezelf uit om in de drukte van alledag tóch de tijd nemen om te reflecteren. Juist ook omdat ‘wij’ (ambtenaren) de checks and balance zijn van het systeem.

Wanneer heb jij jezelf voor het laatst een spiegel voorgehouden?’ Mijn gouden tip: doe dit vooral gedurende de zomermaanden!

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie