Overslaan en naar de inhoud gaan

Topinkomens volgend jaar al naar beneden

Al vanaf 1 januari 2015 worden topinkomens in de publieke en semi-publieke sector teruggebracht naar maximaal een ministerssalaris. Voor…

Topinkomens in de publieke en semipublieke sector moeten al per 1 januari worden teruggebracht naar de hoogte van een ministerssalaris. Het kabinet heeft het wetsvoorstel dat dat regelt naar de Raad van State gestuurd, zei minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken vrijdag.

130 procent

Nu ligt de limiet nog op 130 procent van een ministerssalaris. Vanaf 1 januari wordt het maximumsalaris voor bestuurders in de (semi-) publieke sector 144.108 euro. Dat kan met onkosten en pensioenbijdrage oplopen tot een inkomen van 177.410 euro. Volgens Plasterk is dat nog altijd een ,,knap en fatsoenlijk salaris''. Hij is er niet bang voor dat goede bestuurders zich vanwege het salaris massaal afwenden van de (semi-) publieke sector. ,,Er zal eens een enkeling naar Wall Street vertrekken. Wie wil, moet dat doen.''


Overgangsperiode

Het nieuwe maximum geldt voor nieuwe bestuurders. Voor huidige bestuurders gaat een overgangsperiode gelden. Er is ook ruimte voor individuele uitzonderingen, maar volgens Plasterk zal dat niet meer zijn dan een handvol. Het kabinet moet daar toestemming voor geven. Waar die uitzonderingen mogelijk zijn, wilde hij niet zeggen.


Spoedadvies

Nu verdienen bijvoorbeeld meerdere topfunctionarissen binnen De Nederlandsche Bank (ruim) meer dan 130 procent van het ministerssalaris. Of dat zo blijft ,,is nog maar de vraag'', aldus Plasterk. Zijn wetsvoorstel is nu voor een spoedadvies naar de Raad van State. Plasterk hoopt het voor de zomer in de Tweede Kamer te hebben behandeld.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

faber

Mooi voorbeeldje van verkiezingswetgeving...

Op 7 maart 2014, 17:43
henk

Ach.... Volgend jaar al?

Op 9 maart 2014, 20:01
H. Wiersma

Dit kabinet vergeet opnieuw dat het niet alleen gaat om inkomens in de publieke sector maar ook om buitensporige salarissen (inclusief 14e maand (!), bonussen, opties, extra pensioenbetalingen e.d.) in de private sector. Hoe lang willen ze nog blijven slapen in Den Haag?

Op 10 maart 2014, 11:32
Hannes Haganum

Zonder een goed maatschappelijk debat halen deze boekhoudkundige maatregelen weinig uit. Principieel gezien mag van mij een minister ook 300.000 euro per jaar verdienen (10 x modaal), maar dan moeten er wel sprake zijn van bestuurders die Nederland hoog op de wereldkaart weten te zetten. Voor de huidige boekhouders die bij tegenwind wijzen op hun onmacht en de dictaten uit Brussel, is 144.000 euro al veel betaald. Niet qua haar, maar qua inhoud is het een club grijze muizen, ongeacht hun partijkleur.

Op 10 maart 2014, 14:55

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in