Advertentie
carrière / Nieuws

Taalhulplijn speciaal voor ambtenaren

Weten jullie een begrijpelijke term voor ‘openbare ruimte’? Het is zo’n vraag waarmee ambtenaren bij de speciaal voor hen geopende taalhulplijn kunnen aankloppen. Sinds deze maand is de gratis hulplijn actief.

23 november 2020
schrijven
Pixabay

Weten jullie een begrijpelijke term voor ‘openbare ruimte’? Het is zo’n vraag waarmee ambtenaren bij de speciaal voor hen geopende taalhulplijn kunnen aankloppen. Sinds deze maand is de gratis hulplijn actief.

Van 9.00 tot 17.00 kan de hulplijn telefonisch worden benaderd. Aan de andere kant van de lijn zitten taalexperts klaar om hulpvragers te adviseren hoe voor iedereen begrijpelijk te communiceren.

 

Direct Duidelijk

Het betreft een project van Direct Duidelijk, een door het ministerie van Binnenlandse Zaken opgezet initiatief. Vorig jaar startte de 'Direct Duidelijk Brigade', een netwerk voor en door ambtenaren die elkaar vrijwillig helpen met duidelijke en toegankelijke communicatie. Op de website van Direct Duidelijk zijn schrijftips, handige links en een checklist te vinden aan de hand waarvan ambtenaren kunnen controleren of een tekst goed te begrijpen is.

De Taalhulplijn – gerund door schrijfopleider Loo van Eck – is op werkdagen telefonisch bereikbaar via 085-4000111. Een chatfunctie loopt op diezelfde dagen door tot 20.00.

 

B1-woord

Voor wie benieuwd is naar het antwoord op de vraag wat een begrijpelijk alternatief is voor openbare ruimte, wordt via de site van de taalhulplijn doorverwezen naar de site www.ishetb1.nl. Daarop word je duidelijk gemaakt dat ‘openbare ruimte’ niet geschikt is voor taalniveau B1-woord. Beter is het te spreken over bijvoorbeeld buiten of de ruimte buitenshuis.

 

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

criticus
Toch vreemd. Volgens drie dit is "openbaar" B1. Het woord "ruimte" ook. Maar twee B1 woorden samen blijkbaar niet. Dat worden wel erg korte zinnen dan...

Victor Zuydweg
Als ik op de website 'Is het b1?' zoek op 'buitenshuis' krijg ik de melding: 'NEE. Het woord buitenshuis is niet geschikt voor taalniveau B1.' Zeker de samentrekking 'ruimte buitenshuis' lijkt mij geen b1.



Begrijpelijke taal gaat niet alleen over het zoeken en vervangen van lastige woorden en begrippen. Het zou ook kunnen helpen om actief, ipv passief, te schrijven.



Of, anders geformuleerd: Schrijf actief en vermijd passieve zinnen
Marie-Thérèse van den Bergh / VVD-raadslid Weert
Het mag duidelijk zijn: helder en begrijpelijk Nederlands schrijven blijft een mooie uitdaging. Foutloos Nederlands schrijven ook. Bijv. in dit artikel, een na laatste zin: Daarop word je duidelijk gemaakt dat ‘openbare ruimte’ niet geschikt is voor taalniveau B1-woord. Word je? Wordt je! Met dt. Voor de twijfelaar: vervang je door hem/haar.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Foudloos schreiven - het blijft een kunst.

Maar zoiets hebben wij allen wel eens......
Marieke Grasboer / Schrijfexpert bij Bureau Spraakwater
Beste Marie-Thérèse,

De zin 'daarop word je duidelijk gemaakt dat...' klopt wel degelijk. Als je het werkwoord vervangt door 'lopen' , is de zin: 'daarop loop je duidelijk gemaakt'. Je hoort in 'loop' geen t en dus is het werkwoord in de zin ook zonder t. Ook ben ik oprecht benieuwd waar jouw ezelsbruggetje vandaan komt, want ook die klopt niet in dit geval.













Marieke Grasboer / Schrijfexpert bij Bureau Spraakwater
Beste Marie-Thérèse,

Wat erg, ik heb net heel hard gelachen om mijn vorige reactie, je hebt namelijk gewoon helemaal gelijk! Ik zat er maar op te kauwen, want het is best een gekke constructie. Dank voor het wijzen op deze fout; wellicht neem ik mijn eigen vergissing nog mee als voorbeeld in een training.
Michelle / procesbegeleiding subsidies
Bese Marie-Térèse,

Als je 'je' vervangt voor hem/haar zie je dat het een meewerkend voorwerp is in deze leidende zin.

Daarop word aan hem/haar/je duidelijk gemaakt dat..

Daarop = de site = onderwerp.
criticus
@ Michelle

Daarop is geen onderwerp.

In de meest eenvoudige vorm is de zin:

Daar wordt dat aan jou duidelijk gemaakt.

'Dat' is dan het onderwerp, in dit geval is het onderwerp dus de gehele bijzin 'dat .... B1-woord'.

Advertentie