Advertentie
carrière / Nieuws

Kabinet: betere spreiding rijkskantoren over Nederland

Jarenlang is volgens minister De Jonge vooral met een Haagse blik naar de huisvesting van rijkskantoren gekeken,

13 mei 2024
Torens ministeries Den Haag
Shutterstock

Het rijk wil de eigen kantoren beter gaan spreiden over het land. De minister van Binnenlandse Zaken geeft voortaan advies over locaties voor nieuwe rijksdiensten of bij forse uitbreiding van rijkswerkgelegenheid.

Teamleider Vergunningen en Bijzondere Wetten

JS Consultancy
Teamleider Vergunningen en Bijzondere Wetten

Projectleider Flexwoningen

JS Consultancy
Projectleider Flexwoningen

Onwenselijke verschillen

Dat meldt demissionair minister De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Het belang van de regio gaat een grotere rol spelen in waar de kantoren komen. 

De aanpak is een van de acties waarmee het kabinet de kwaliteit van wonen, werken en leven in heel Nederland wil vergroten. De vooraankondiging zat al in de kabinetsreactie op het vorig jaar verschenen rapport ‘Elke regio telt!’. In dat rapport concludeerden onderzoekers dat door jarenlange beleidskeuzes van het rijk onwenselijke verschillen tussen en in regio’s zijn ontstaan.

Haagse blik

Volgens De Jonge zijn die verschillen te groot. ‘Jarenlang hebben we vooral met een Haagse blik naar huisvesting gekeken, waardoor er meer rijksdiensten in de Randstad terecht zijn gekomen en er te weinig rijkswerkgelegenheid is in de provincies buiten de Randstad. Efficiency gaf vaak de doorslag, terwijl dat niet het enige is dat telt. Er zijn ook andere belangen, zoals de aanwezigheid van het Rijk in de regio, nabijheid en zichtbaarheid van het Rijk voor de inwoners van de regio. Dit moet anders. Daarom gaan we met alle collega’s in het kabinet en samen met de regio’s de rijksdiensten beter spreiden over het héle land. Met deze nieuwe aanpak zetten we een belangrijke stap en gaat het belang van de regio voortaan zwaarder wegen bij locatiekeuzes.’

Hybride werken

Het kabinet gaat om te beginnen in kaart brengen wat regio’s willen, wat zij kunnen bieden en wat zij nodig hebben. Verder wordt de coördinerende en adviserende rol van de minister van Binnenlandse Zaken (BZK) versterkt. Iedere minister is zelf verantwoordelijk voor de spreiding van zijn of haar organisatie, maar de minister van BZK gaat voortaan adviezen geven over locaties voor nieuwe rijksdiensten of bij forse uitbreiding van rijkswerkgelegenheid.

Als in een bepaalde regio niet meteen voldoende gekwalificeerd personeel beschikbaar is om een specifieke rijksdienst te huisvesten, kan  volgens De Jonge de oplossing liggen om in de beginfase extra in te zetten op hybride werken. Een mogelijke oplossing is vervolgens om samen te werken met onderwijsinstellingen en actief te werven onder afstuderende jongeren in die regio.

Arbeidsmarkt

Het kabinet hoopt met de aanpak twee vliegen in één klap te slaan: meer mensen uit de regio zouden door gerichte arbeidsmarktcommunicatie bij het rijk willen gaan werken en rijksambtenaren weten op die manier ook beter wat er in de provincies speelt.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inez Boone
Deja vu.
Iemand die ik ken is ooit met de PTT naar Groningen verhuisd. Toen het kantoor opgeheven werd, heeft hij jaren moeten scharrelen in halve en oproepbaantjes.
Hielco Wiersma
Het gaat niet alleen om spreiding. Kijk ook naar afstanden, kosten, werkgelegenheid, leegstaande rijksgebouwen en/of het noodzakelijk afstoten daarvan.
Advertentie