Advertentie
carrière / Nieuws

Strafontslag radicaliseringsadviseur Amsterdam

De van belangenverstrengeling verdachte adviseur van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan is ontslagen.

31 augustus 2017

De van belangenverstrengeling verdachte adviseur van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan is ontslagen.

Gesjoemel
De programmamanager van het team radicalisering en polarisatie werd vorige maand geschorst na een onderzoek van Bureau Integriteit na een melding van mogelijke integriteitsschendingen. De vrouw krijgt strafontslag, zo schrijft Van der Laan donderdag in een brief aan de gemeenteraad. Ze heeft zich volgens hem schuldig gemaakt aan het gunnen van diverse opdrachten aan een persoon met wie zij een relatie heeft gehad. Daarover had zij niets gezegd tegen haar leidinggevende. Ook zou ze met een offerte hebben gesjoemeld.

Kwalijke zaak

De burgemeester noemt het incident bijzonder ernstig, omdat het twijfel zaait over de veiligheid van Amsterdammers. Dit is volgens hem een kwalijke zaak, 'temeer omdat aanslagen in het buitenland de angst voor een aanslag in Amsterdam nog steeds aanwakkeren'. De gemeente heeft naar aanleiding van het nog lopende onderzoek eveneens besloten de samenwerking met een aantal niet nader genoemde bedrijven en personen op te schorten. Gekeken wordt welke rol zij hebben gespeeld in deze zaak.

Onvrede

In de brief staat verder dat er al langer onvrede bestond over de aansturing van het team radicalisering en polarisatie en het functioneren van de nu ontslagen medewerker. Een nieuwe leidinggevende had onder meer de taak gekregen om de gesloten cultuur open te breken en het programma te professionaliseren.

Tegen de vrouw loopt ook nog een strafrechtelijk onderzoek. Hiervan zijn nog geen uitkomsten bekend. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

von mises / stand up comedian
De door Van der Laan ingehuurde Ierse ‘expert’ David Kenning (een onbekende naam in het vakgebied van radicalisering wegens gebrek aan publicaties) meldde eerder dat ‘avontuur’ een belangrijke drijfveer was. Volgens Kenning zit ‘onderhandelen’ bij Amsterdammers in het bloed, en moeten kwetsbare jongeren dat beter leren. Van der Laan onthulde in het spoeddebat dat er met communicatiebureaus wordt gewerkt aan een campagne, die jongeren moet leren beter te onderhandelen. Het klinkt nogal zot, maar in Amsterdam geloven ze er heilig in.

Zie Elseviers voor nog meer deradicaliserings-komedie
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie