Advertentie
carrière / Nieuws

Prijzenslag (3) Beste gemeente trekt ook verkeerd volk

De populairste zijn. Dat wilden we al op de middelbare school en dat willen we nog steeds. Dat verlangen geldt ook voor gemeenten. Het predikaat beste woongemeente is dan ook een van de hoogst haalbare doelen. Jaarlijks onderzoekt het blad Elsevier samen met bureau Louter uit in welke gemeente er het fijnste gewoond wordt. En, misschien niet zo verrassend, in de beste gemeenten om te wonen resideren ook de rijkste Nederlanders.

26 april 2018
Gemeente-Laren-1.jpg

Miljonairsenclave

Er zijn het jaar door tientallen prijzen te vergeven in gemeenteland. Denk aan de beste gemeentelijke werkgever, de gemeente die zich het beste inzet voor vluchtelingen en dus ook de beste gemeente om in te wonen. Binnenlands Bestuur zet in de serie ‘Prijzenslag’ de komende tijd wat gemeentelijke bekroningen op een rij. Dit keer de beste gemeente om in te wonen; dat is de Gooische miljonairsenclave Laren.


Happy few

Waarom is het daar zo fijn toeven? ‘Laren is het oudste dorp van het Gooi, midden in het groen en met een hoog voorzieningenniveau’, lepelt de gemeentewoordvoerder op. ‘Laren is een echt kunstenaarsdorp en heeft onder andere twee musea , een theater, zwembad en sporthal, levendige sportverenigingen waaronder een top-hockeyclub, goede huisvesting voor ouderen en een groot aantal welzijnsinstellingen’, meent de enthousiaste voorlichter. ‘Er is een sterk MKB en er zijn veel ondernemers die op allerlei vlakken actief zijn. Het dorp heeft een groen karakter en een goed bewaarde authenticiteit. De ligging van Laren is uniek, dichtbij Amsterdam, Utrecht en Amersfoort en omgeven door veel groen en natuur’, besluit de trotse gemeente. Moet voor de volledigheid nog wel even worden vermeld dat met de hoogste huizenprijzen van het land, dit paradijsje slechts voor de happy few toegankelijk is.


Stuivertje wisselen

‘De nummer 1 van de ranglijst is de gemeente die de beste mix laat zien van alles wat een gemeente aantrekkelijk kan maken’, aldus Arthur van Leeuwen, redacteur van Elsevier. ‘Laren, Rozendaal en Haren zijn de drie aantrekkelijkste gemeenten om in te wonen. In de top-50 van de ranglijst Beste gemeenten is het voornamelijk stuivertje wisselen’, aldus Van Leeuwen. ‘Rozendaal was de winnaar van de vorige editie en ook dat was niet de eerste keer. Veranderingen in misdaadcijfers of de vitaliteit van de lokale economie zijn er van jaar op jaar wel degelijk. Maar het decor van vrijstaande huizen, weelderig groen plus een breed aanbod van voorzieningen is nu eenmaal een onwrikbaar gegeven’.


Veel inbraken

Toch is het niet zo dat de gemeenten die het hoogst geëindigd zijn ook het beste scoren op veiligheid, vertelt onderzoeker Peter Louter van het gelijknamige onderzoeksbureau. ‘Dan zie je toch dat rijkdom ook de verkeerde mensen aantrekt’, legt hij uit. ‘Er zijn bijvoorbeeld relatief veel inbraken in de top 5 van beste woongemeenten’. Hoewel het jaarlijkse onderzoek de gemeentelijke gemoederen flink bezighoudt, is de uitslag niet te beïnvloeden door een gepassioneerd pleidooi van bestuurder wiens gemeente in de onderste regionen is geëindigd. ‘Meten is weten’, aldus Louter, ‘natuurlijk snap ik een burgemeester van Bellingwedde die maar niet begrijpt waarom zijn geliefde groene en gezellige gemeente onderaan de ranglijst bungelt. We hebben de emotionele factoren niet meegenomen in ons onderzoek. Het verschil tussen de Amsterdammer en de Litterensadieler is levemsgroot. Daarom blijft het uiteindelijk ook een subjectieve uitkomst’.

Onlangs een opmerkelijk(e) prijs(je) voor gemeente, ambtenaar of bestuurder tegengekomen of misschien zelfs gewonnen? Laat het weten: ewalstra@binnenlandsbestuur.nl

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Tjitze / sr.beleidsambtenaar
In de voorlaatste regel van de 5e alinea bedoelen jullie de gemeente Littenseradiel in plaats van Litterensadiel. Die gemeente bestaat niet meer maar is per 1-1-2018 opgedeeld in de gemeentelijke fusie naar Waadhoeke, Súdwest Fryslân en Leeuwarden.
Advertentie