carrière / Partnerbijdrage

Hoe word je toezichthouder?

Wat houdt het in om tegenwoordig toezichthouder te zijn?

14 april 2023
MC Toezichthouders
Beeld: Shutterstock

30 maart jl was onze jaarlijkse Masterclass Toezichthouden op het kantoor van POSG in Amsterdam. Jetske Goudsmit van Public Spirit, ervaren Searcher en zelf zeer ervaren in het vak van Toezichthouder was onze gastspreker.

Hoe word je toezichthouder?

Er werd een mooi beeld gegeven van accentverschuivingen in de rollen en perspectieven die er zijn én ontstaan voor de toezichthouder in de complexe maatschappelijke context van vandaag. Hoe geef je vorm aan deze rol(len) en hoe kun je er een waardevol samenspel van maken binnen de RvT en als strategisch partner van het bestuur? Weet je, durf je en hoe kun je de juiste vragen stellen? Hoe ga je om met zaken die niet uitgesproken lijken te worden. Hoe weet je wat je niet weet als je nieuw binnenkomt? We stonden stil bij de vraag hoe je het evenwicht weet te bewaren tussen betrokkenheid en professionele distantie. Hoe werkt dat en wat zijn mogelijke dilemma’s en risico’s die je daarin tegen kunt komen. Hoe stel je je dan op? Realiseer je of de organisatie waarin je interesse hebt om toezichthouder te zijn, of deze organisatie écht bij jou past. Dat iets interessant kan zijn is iets anders dan je er werkelijk mee verbonden te voelen en verbonden te zijn.

En waar het natuurlijk mee begint is de vraag: Hoe kom je nu binnen als je geen enkele ervaring hebt als toezichthouder? Wat is er nodig om een goede toezichthouder te zijn. Een eerste stap kan bijvoorbeeld zijn om bestuurlijke ervaring op te doen bij een vereniging of een maatschappelijk betrokken organisatie waarmee je een verbinding voelt in je stad/dorp of regio, hiermee laat je maatschappelijke betrokkenheid zien.

En heb je dan maatschappelijke betrokkenheid getoond in een bepaalde sector en wil je verder als toezichthouder, dan is een belangrijke vraag: Waaróm wil  je toezichthouder worden? En met die vraag zul je ongetwijfeld ook bij deze andere onderwerpen stil moeten staan: Hoe ben jij in staat een goed strategisch partner te zijn, een hoeder van de dialoog in de raad, de ogen en oren naar de omgeving en weer naar binnen? Heb je de compliance op orde? Al deze zaken zorgden voor een interessante interactie met elkaar.

Mooie ervaringen en inzichten werden gedeeld over wat waarde gedreven toezichthouderschap kan inhouden en hoe je zelf én met elkaar in de raad om kunt gaan met deze uitdaging. Het belang om tenminste van jezelf te weten vanuit welke overtuigingen je opereert. Uiteraard moet je weten wat je relevante kwaliteiten zijn voor deze functie.

Hoe is het om nu toezichthouder te zijn?

In deze maatschappelijk ingewikkelde tijden staat diversiteit, het binnenbrengen van nieuwe, frisse inzichten én nieuwe generaties ruimte bieden hoog op de agenda. Hoe heb je samen als raad oog voor integriteit in de meest brede zin van het woord, van omgangsvormen tot verstrengeling van netwerken? Weet wat jouw en het gezamenlijke moreel kompas is.

Zoals met alles geldt zeker voor een beginnend toezichthouder; ‘bezint eer ge begint.’ Je weet wat je brengt en weet ook wat jij wilt halen. Het is een fantastische rol als toezichthouder en maatschappelijk zeer relevant maar wees ook realistisch wat het voor jou mag opleveren. Een gezonde wederkerigheid.

In Executive Career Coaching bij POSG nemen we deze aspecten altijd mee. Als mens en professional je bewust zijn van je waarden en kwaliteiten, in de selectiefase toetsen of deze aansluiten bij de organisatie en vacature, zo ja, hier in de praktijk van toezichthouden vorm aan geven.

Wil je zelf Toezichthouder worden?
Onze Senior Managing Consultants Johan Kok en Lydia van der Poel kunnen je helpen om daar te komen. Neem gerust vrijblijvend contact met hen op of kijk op onze site.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.