Advertentie
carrière / Nieuws

Openbaar bestuur koploper diversiteitsbeleid

Het openbaar bestuur is een voorbeeld voor andere sectoren in Nederland op het gebied van sturen op diversiteit op de werkvloer.

19 oktober 2022
Diversiteit
Shutterstock

Het openbaar bestuur loopt in Nederland ver voorop waar het gaat om het hanteren van een diversiteits- en inclusiebeleid. Vergeleken met andere sectoren is het zelfs dubbel zo veel.

EMMA zoekt ervaren adviseur met ruimtelijk profiel

EMMA
EMMA zoekt ervaren adviseur met ruimtelijk profiel

Beleidsuitvoerder maatschappelijke voorzieningen

Gemeente Deurne
Beleidsuitvoerder maatschappelijke voorzieningen

Diversiteit en inclusie

Dat blijkt uit het jaarlijkse HR-Trendonderzoek van adviesbureau Berenschot, uitgeverij Performa en softwarebedrijf AFAS onder ruim 1600 HR-professionals. De onderzoekers gingen na welke sector verhoudingsgewijs de meeste organisaties telt met een diversiteits- en inclusiebeleid. Dat blijkt het openbaar bestuur te zijn. Bijna de helft (49 procent) van de organisaties in het openbaar bestuur stuurt actief op diversiteit.

Lichte groei

Het landelijk gemiddelde ligt op 27 procent. Hoewel de overgrote meerderheid van de organisaties nog altijd geen beleid heeft op het gebied van diversiteit en inclusie, laat het onderzoek zien dat er wel sprake is van een lichte opmars: in 2020 had nog maar een krappe 20 procent van de organisaties in Nederland zo’n beleid, in 2021 ging het om 22 procent.

Personeelstekort

Waar het openbaar bestuur al jaren voorop loopt, zijn de ambities van die sector volgens Hans van der Spek, manager kenniscentrum HCM bij Berenschot nog opvallender. ‘De verwachtingen voor komend jaar zijn namelijk zeer positief. De sector verwacht dan namelijk het thema nog hoger op het prioriteitenlijstje te hebben staan’, zegt hij op basis van het trendonderzoek. ‘Andere bedrijven en andere sectoren kunnen hier een voorbeeld aan nemen om zo medewerkersbehoud en personeelstekort in het algemeen het hoofd te bieden.’

Meer aandacht

In het trendonderzoek geeft ruim een kwart van de respondenten aan dat er weliswaar niet actief gestuurd wordt op diversiteit, maar dat meer aandacht wel gewenst zou zijn. Op de vraag waarom het (nog) niet gelukt is om de actieve sturing te realiseren, wordt als belangrijkste reden gegeven dat het in de praktijk erg lastig is om geschikte kandidaten te vinden om tot meer diversiteit te komen. Daarbij helpt het ook niet als de organisatie van oudsher al weinig divers of inclusief is.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie