Advertentie
carrière / Nieuws

Oude ambtenaren eruit, nieuwe erin

Ambtenaren boventallig verklaren en tegelijk nieuwe werven? Weert presteert het. Terwijl voor 14 medewerkers nog ander werk wordt gezocht buiten de organisatie, stelt de gemeente tien vacatures open voor mensen van buiten. ‘En er volgen er nog meer.’ 

22 juni 2012

Eén van de gemaakte coalitieafspraken in 2010 was dat Weert de totale salariskosten – inclusief externe krachten – met 20 procent zou verminderen. Op de loonsom van de Limburgse gemeente moest 5 miljoen euro worden bespaard.

De deadline die de politiek zich had gesteld was 1 januari 2014. Nu al durft gemeentesecretaris Marc Knaapen te zeggen dat het ambitieuze streven wordt gehaald. Een bezuiniging van 4 miljoen euro is inmiddels ‘in the pocket’. Het resterende bedrag denkt de gemeentesecretaris te kunnen vinden door onder andere nog efficiënter (samen) te werken, voordeel te halen uit een intensivering van e-dienstverlening en door eventueel taken te gaan uitbesteden.

De gemeente begon eind 2010 aan de door de politiek gestelde opdracht met een afslanking van de top, waarna het mes ging in de lagen daaronder. Onderdeel van de operatie was dat de helft van het zittende personeel – in totaal bijna 400 fte – moest solliciteren naar een nieuwe plek in de heringerichte organisatie, simpelweg omdat hun oude functie kwam te vervallen, dan wel inhoudelijk gewijzigd was. Voor zo’n 190 medewerkers gold die verplichting niet, omdat hun werk hetzelfde bleef. ‘Zij hoefden niet te solliciteren, maar ruim één kwart van hen deed het toch omdat ze belangstelling hadden voor een andere post, vaak in een andere sector’, aldus Knaapen. Het verwijst volgens hem het vooroordeel naar de prullenmand dat ambtenaren altijd maar blijven zitten waar ze zitten – zeker in een crisistijd.

Dat een groot deel van ‘zijn’ ambtenaren een andere keus maakte, geeft volgens hem aan hoeveel energie de reorganisatie losmaakt. ‘Ja, ik vind het geweldig. Ze hoefden niet, maar deden het vrijwillig. En daarmee namen ze welbewust toch een risico, want op voorhand was niet zeker dat ze de functie van hun voorkeur zouden krijgen en bij plaatsing is niet zeker dat de match ook daadwerkelijk slaagt’, aldus Knaapen. En nieuw werk vinden is vandaag de dag zo eenvoudig nog niet. ‘Zeker in deze regio niet, want we zitten hier in een smal stukje Nederland. Hier liggen de banen al helemaal niet voor het oprapen.’

Uittreden
Het reorganisatieplan leidde tot nu toe tot een vermindering van 42 fte. Met de vakbonden werd afgesproken niet volgens het klassieke last in, first out-principe te werken, maar te selecteren op basis van kwaliteit. Anders gezegd, ieders stoel kwam ter discussie te staan. Daarnaast werd gepoogd om zoveel mogelijk formatie nog vóór de plaatsingsperiode vrij te krijgen om daarmee het risico op gedwongen ontslag op voorhand zo klein mogelijk te maken.

‘We hebben oudere medewerkers de mogelijkheid geboden vervroegd uit te treden; een regeling die gold voor personeel vanaf 60 jaar en ouder. Van die regeling hebben 22 mensen tot nu toe gebruik gemaakt. Een andere regeling is dat we mensen die bijvoorbeeld als zzp’er voor zichzelf willen beginnen, financieel tegemoet komen. Daarvan hebben tot nu toe 11 mensen, zowel jong als oud, gebruik gemaakt. In een enkel geval heeft iemand een baan buiten de organisatie geaccepteerd waar het loon lager ligt. Die krijgt twee jaar lang loonsuppletie van ons’, somt Knaapen op.

De truc is dat Weert het geld dat door hun vrijwillige vertrek vrijvalt, zeg maar de tussenliggende loonsom tot 1 januari 2014, gebruikt als dekkingsmiddel voor het flankerend beleid. ‘Ja, dat kost geld. Maar als we niets hadden gedaan, hadden we uiteindelijk 95 mensen moeten ontslaan’, zegt de gemeentesecretaris.

De kans dat er door de nu gekozen aanpak gedwongen ontslagen moeten vallen is volgens hem zeer beperkt. Voor 14 medewerkers wordt wel nog werk gezocht buiten de organisatie. Zij zitten in een zogeheten re-integratietraject: begeleiding van werk naar werk. Vorige week waren dat er nog 16. Knaapen is ervan overtuigd ze uiteindelijk allemaal naar ander werk te kunnen begeleiden. ‘We hebben nog bijna twee jaar.’

Vacatures
Het opmerkelijke is dat er na afronding van de plaatsingsprocedure zelfs vacatures zijn. Inmiddels is de gemeente met de werving van liefst tien nieuwe medewerkers begonnen. En er volgen er nog meer. Of dat niet tot boosheid heeft geleid onder de mensen die de organisatie moeten verlaten? ‘Nee, er is nauwelijks reuring geweest’, beweert Knaapen. ‘Dat komt omdat we heel goed hebben gecommuniceerd. En je moet reëel zijn. Het is natuurlijk niet gezegd dat als je functie wordt opgeheven, je geschikt bent – of bent te maken – voor een nieuwe functie. Ik bedoel, een medewerker buitendienst zet je niet zomaar op een ICT-plek.’

De gemeente is net als vrijwel elke overheidsorganisatie redelijk vergrijsd. Knaapen steekt niet onder stoelen of banken dat er met extra aandacht naar jonge mensen wordt gekeken. ‘Iedereen weet dat de vergrijzing problemen gaat geven om jonge mensen aan te trekken. We hopen daar ons voordeel mee te kunnen doen. Ik bespeur veel animo van jonge ambtenaren uit buurgemeenten. Zoveel gemeenten zijn hier niet, waar ze een stap in hun loopbaan kunnen maken en natuurlijk ook meer kunnen verdienen. In een letterlijk begrensde regio zit je toch sneller aan je plafond. Dat vraagt van gemeenten meer samenwerking op de arbeidsmarkt.’ 

Reacties: 19

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

joop steendam aospel.nl
Begrijp de felle reacties richting vakbonden en gemeente niet zo goed.

Lijken meer ingegeven door angst dan realiteitszin.

In deze (en komende) tijd zal het toch steeds meer om

eigen belang gaan. Zowel bij organisaties als personen.

Daar moet je niet van schrikken of verontwaardigd over zijn, daar moet je je op voorbereiden en mee om gaan.







annelies
Het had BB gesierd als ze gewoon wat betrokken ambtenaren had gesproken. Of de OR. Of zoals dat hoort in journalistenland: hoor en wederhoor toepassen!
Vlechter
Wat een bericht! Gewoon oudere ambtenaren eruit 'jassen' en dit als een succesverhaal brengen. Waar zijn de Or en de bonden in dit 'succesverhaal'? Gewoon verwerpelijk!
Martin / OR-lid
Knaapen onthoudt die naam. Die schopt t nog ver. Maar als er ooit oorlog komt: duik dan niet bij hem onder.
Peter de Pagter / Afdelingsbestuurder Abvakabo
In dit artikel wordt onvoldoende aandacht geschonken aan de rol van de vakbonden. Zonder die vakbonden was deze operatie veel moeilijker (zo niet onmogelijk) geweest. De provincie Noord-Holland heeft dit (ook in samenwerking met de vakbonden) op een nog grotere schaal gedaan.
True
Noem het gewoon leeftijdsdiscriminatie, want dat is het.

Wordt leuk als iedereen tot 67 moet doorwerken, De brave nieuwe D66 wereld.
ww-er
Passen de ambtenaren deze regel nog niet toe?



Middelen tussen leeftijden 20/30. 30/40/40/50/50/60/60/70 ?



Zo houd je evenveel jongeren dan ouderen in dienst als werkgever.



Zo houd je evenveel jongeren en ouderen in dienst,zonder vergrijzingsprobleem.



Hebben de ambtenaren dus al meer dan 30 jaar mazzel gehad. Nauw ambtenaren , U moet dan blij zijn dat U geen gewoon arbeider ooit ben geweest. Dan had U er dus ook al 30 jaren geleden uit kunnen liggen. Dus voor de politiek is dit een punt. Middelen, dan krijgt U ook geen vergrijzingsprobleem in Uw branche. Ra dan valt dit niet echt onder leeftijdsdiscriminatie.

Ra binnen het gewone bedrijfsleven de harde wereld is dit al jaren van toepassing.
ww-er
Peter. Houd U hart maar vast. De vakbond doet echt niets voor U als er dreigend ontslag ontstaat. Als U er ooit uit ligt dan ligt U eruit. Het heeft echt geen zin om lid van een bond te zijn/ blijven. Dit is echt geldverspilling. Enkel ok enkel misschien een leuke ontslagbonus, maar verder gebeurt er niets . Ja WWGen bijstand na banenverlies. gelooft U maar niet te veel in een bond. Als een werkgever besluit t we verhuizen dan verhuizen ze. Woont U in Groningen en het bedrijf verhuist naar Limburg heeft u misschien nog een keus. Maar als een bedrijf verhuist naar China dan niet. Leuk en aardig zo'n bond, maar geloof me na baanverlies heb je echt niets hieraan. Baanbehoud van werk naar werk. lLeve mensen geloof me in de praktijk is dit gewoon een kolder verhaal. of U nu een LBO/MBO/HBO diploma hebt en binnen een zelfde bedrijf werkt. MCN verhalen van werk naar werk begeleiding, allemaal mooit beloftes na baanverlies. Maar ervaar zelf en huiver. voordat U het weet zit U net zo goed net als velen in Nederland gewoon in de WW. Ja ook dit kan U overkomen. het is ons immers allemaal overkomen. Ja ja banen zat. Ervaar en dan oordelen.
True
@ex zonder nick op 23 juni 2012 21:56



Je vergeet de derde wereld, ook z'n dooddoener.

en de oorlog natuurlijk..
Henk Daalder / Windenergie mediator
Ik vind dit een obsceen verhaal.

Waarom zorgt de gemeente Weerst zo slecht voor de opleiding van haar oudere werknemers dat ze zogenaamd ongeschikt zijn voor het werk.

En dat bij een reorganisatie, waarbij het werk en doel van de organisatie helemaal hetzelfde blijft.

Peter / Projectmanager
Tekenend is dat de wethouder denkt nog meer te kunnen besparen door uit te besteden.

De wethouder zou beter kunnen én moeten weten dat uitbesteden alleen om financiële redenen een bijna zeker en kostbaar debacle betekent.



Dat wordt dus een héél dure afvloeiingsregeling voor deze wethouder.

Waarmee de gemeente Weert haar bezuinigingsdoelstelling zéker niet gaat halen.
O. ten Hove
Zoals zoveel leidinggevenden weet deze burgemeester niet wat in de organisatie leeft... Voorbeeld: er was een tevrendenhedsonderzoek bij de gemeente Den Haag, dSZW. Het personeel baalt van de leiding en dat is een feit als je de mensen gewoon één op één spreekt... en de leiding is k*t... Maar uit het tevredenheidsnderzoek bleek dat de leiding het goed deed en het personeel was tevrenden aldus een anoniem afgenomen tevredenheidsonderzoek... "Anoniem'? Ja, volgens de leiding wel, maar iedere medewerker weet dat dit niet zo is, want het werd per computer afgenomen en de personeelsleden die het (nog) niet hadden ingevulod kregen een herinnering. Dus hoezo anoniem? Uit angst durft dan bijna niemand kritisch te zijn want ook Den Haag past dit systeem toe: de mensen in vaste dienst moeten opnieuw sollicieteren (dit gelt voor de mensen tot schaal 8 of 9. Wat hoger zit heeft zich allang ingelikt. Betekent dat de critici eruitgegooid zullen worden. Dus anoniem, en weten wat in de organisatie speelt? Laat me niet lachten... een charade is het... Dus burgemeester ik geloof er geen zak van...
jackie
Deze wethouder zal ook wel een fervent aanhanger zijn van demissionair CDA-minister Liesbeth Spies (alias Alice in wonderland) die ook zo graag gemeenteambtenaren door de mangel draait.

Weert gaat dit asobeleid nog voelen in de toekomst.

En beste wethouder van Weert : vergeet niet op 5 december weer je schoen te zetten (naast die van Liesbeth).
mark / ambtenaar
In 2015 zijn er te korten op de arbeidsmarkt. Is nu al bekend. Daarbij komen er vanuit het rijk fors taken bij bij de gemeenten. Zorg dat je huidige mensen die boventallig zijn omschoolt voor deze nieuwe taken in plaats van ze afkoopt. Dat scheelt nu geld en ben je voorbereid op de toekomst.
Martin Groen / juridisch medewerker
@ Peter: de Pagter: Ik was erbij, in N-H. Het verbaast me dat je hier de rol van de bond aanprijst. Het tegengas van de bond viel mij en vele anderen erg tegen. Het was voor mij aanleiding om afscheid te nemen van de bond en een individuele rechtsbijstanverzekering af te sluiten. Xander Den Uyl , vm bondssecretaris, zat toen trouwens in de directie van N-H...
Mark / Projectmanager bij gemeente
Het lijkt dat de angst en agressie die dit interview bij onderstaande reaguurders oproept het vermogen om te lezen wat er staat bemoeilijkt. Het is toch de gemeentesecretaris die hier wordt geinterviewd, geen wethouder of burgemeester. Hij begon toch te snoeien in het management? Hoe dan ook: Het ontkennen van de realiteit heeft weinig zin mensen! Liever een moedige en doordachte reorganisatie dan je kop in het zand steken want dan komt de klap ook wel een keer, maar is íe harder en kost het meer ambtenarenleed en belastinggeld.
Peter de Pagter / Afdelingsbestuurder Abvakabo
Sorry dat ik in mijn reactie een verkeerde indruk heb gewekt. Het gaat mij om de negatieve om niet te zeggen kwalijke rol van de vakbonden. De vakbonden maken het mogelijk dat dit soort zaken kunnen gebeuren. Vakbonden geven ook vaak het groene licht voor outsourcing van functies aan de onderzijde van de arbeidsmarkt. Dit is net zo schandalig.
Peter de Pagter / Afdelingsbestuurder Abvakabo
@ Martin Groen. Inderdaad was de rol van AbvaKabo FNV (AKF) meer dan bedenkelijk. Volgens de AKF-onderhandelaar waren provinciale ambtenaren verwende kinderen, die het stukken beter hadden dan de werknemers in de haven. Over het sociale plan onderhandelde hij achter de rug van het GO en de OR met zijn oude baas bij AKF, zijnde Xander den Uyl (toen directeur bij de provincie). Na zijn vertrek bij de provincie weigerde Xander den Uyl als bondssecretaris AKF ook maar iets te doen voor de honderden boventallige ambtenaren.
verontwaardigd / arbeidsdeskundige
Tja, hetzelfde doet Defensie, mensen werven en tegelijkertijd vliegen er ouderen uit.

Onbegrijpelijk voor een arbeidsdeskundige!
Advertentie