Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ex-kamerleden mogen niet meer overal lobbyen'

Er moeten strengere regels komen rondom het lobbyen. Lea Bouwmeester (PvdA) hoopt dat het lobbyen hiermee transparanter wordt en daardoor…

Oud-Kamerleden hebben een bevoorrechte positie als het om lobbyen gaat. Zij mogen bijvoorbeeld in het restaurant van het Kamergebouw komen dat alleen toegankelijk is voor leden van de Tweede Kamer. Hier is geen sprake van een gelijk speelveld en dat is dus een voorbeeld van lobbyen dat moet veranderen, meent Lea Bouwmeester van de PvdA.

Negatieve zweem

Zij kwam woensdag samen met collega Astrid Oosenbrug met een eerste voorstel om het lobbyen ,,open en eerlijker'' te maken. Er zijn volgens haar in ons land te weinig regels voor het beïnvloeden van politieke besluitvorming. Daarbij hebben grote bedrijven onevenredig veel invloed. ,,De verhoudingen zijn zoek'', aldus Bouwmeester. Ze wil verder de ,,negatieve zweem'' rond lobbyen weghalen en dat kan volgens haar het beste door meer informatie openbaar te maken.

Lobbyparagraaf 

De PvdA wil het lobbywerk transparanter maken door een drietal voorstellen. Ten eerste moet elk groot beleidsonderwerp of wetsvoorstel een lobbyparagraaf krijgen. Hierin staat welke belangen door wie zijn ingebracht en wat ermee is gedaan. Verder willen ze de agenda's van de top van ministeries, toezichthouders en uitvoeringsorganisaties openbaar maken. En ten slotte moet het lobbyistenregister worden uitgebreid.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

De komende paar maanden kunnen mensen reageren op de voorstellen. Bouwmeester en Oosenbrug willen dan na de zomer een initiatiefnota indienen in de Tweede Kamer. (ANP)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Sjaak

Op zich is het streven om transparantie te verkrijgen omtrent de beïnvloedingssfeer van parlementsleden goed te noemen. Ingezien moet echter worden dat het erg lastig is om informele processen van beïnvloeding te formaliseren. Een lobbyist zal - om te voorkomen dat hij als 'beïnvloeder wordt geregistreerd - meer 'undercover' gaan werken om toch zijn 'informatie' in de machtssfeer van het parlement te brengen. En dat vraagt waakzaamheid van parlementsleden. Eigenlijk ligt hier ook de essentie van het weren van het insluipgedrag van lobbyisten: opletten wie je welke informatie 'levert' en welke belangen erachter schuilen. Parlementariërs moeten een oprechte attitude hebben, zich niet zomaar iets laten aanleunen. Dat komt neer op kritisch zijn. Hierbij hebben ook de politieke partijen een rol. Zij moeten zicht houden op hun spelers in het veld en hen tot de orde roepen in ledenvergaderingen en op congressen.

Op 7 mei 2015, 09:26

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in