Overslaan en naar de inhoud gaan

Nijmegen bezuinigt 400 ambtenaren weg

De gemeente Nijmegen moet 200 ambtenaren ontslaan, nu de gemeente nog eens 33 miljoen extra moet bezuinigen.

De gemeente Nijmegen moet in de komende 4 jaar zo'n 200 ambtenaren ontslaan. In de afgelopen jaren zijn al bijna 160 voltijdbanen verdwenen op het stadhuis. Er blijven ongeveer 1450 arbeidsplaatsen over. Dat blijkt uit een nota die de gemeente donderdag heeft gepubliceerd.

33 miljoen extra bezuinigen
De stad heeft grote financiële zorgen door rijksbezuinigingen, de vastgelopen bouwsector en een groeiend aantal inwoners dat een beroep doet op de bijstand. Daardoor moet bovenop eerdere bezuinigingsplannen nog eens 33 miljoen euro extra worden bespaard, aldus B en W.

Bouwprojecten schrappen
Eerder deze maand versoberde de gemeente de noordelijke stadsuitbreiding boven de Waal al zeer ingrijpend. Nu stelt het college voor om ook andere bouwprojecten te schrappen, minder geld uit te geven aan milieu- en monumentenbeleid en nog nader te kijken naar besparingen op onderwijs, zorg en cultuur.


Eerder deze maand versoberde de gemeente de noordelijke stadsuitbreiding boven de Waal al zeer ingrijpend. Nu stelt het college voor om ook andere bouwprojecten te schrappen, minder geld uit te geven aan milieu- en monumentenbeleid en nog nader te kijken naar besparingen op onderwijs, zorg en cultuur.

Eerder deze maand versoberde de gemeente de noordelijke stadsuitbreiding boven de Waal al zeer ingrijpend. Nu stelt het college voor om ook andere bouwprojecten te schrappen, minder geld uit te geven aan milieu- en monumentenbeleid en nog nader te kijken naar besparingen op onderwijs, zorg en cultuur.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Zart

Goed voorbeeld doet volgen.
De loonkosten van de ambtenaren
zorgen ervoor, dat de gemeente niet
haar sociale taken kan vervullen.
Welke gemeenten volgen deze
" slimme " besparing ?

Op 25 april 2013, 16:53
Flipper

Bezuinigen op ambtenaren ? Zorg er dan voor:
a: vacaturestop (vacatures kunnen ALTIJD interne opgevuld worden
b: zorg voor gewoon natuurlijk verloop.
Met a: en b: houd je het nog een beetje menselijk. Ambtenaren, en dat wordt nogal eens vergeten, zijn net zo goed mensen als u en ik met dezelfde lasten e.d. Jammer dat met een enkele rotte appel, die overal zit, hele ambtenarenkorpsen altijd over één kam geschoren worden.
Het kxnkeren op ambtenaren komt voort uit een verborgen jaloersheid op hun positie. Jammer dan, had u toen u jonger was ook maar die keuze moeten maken.
Flipper

Op 25 april 2013, 17:01
criticus

@melkkoe
misschien zou u een cursus bestuursrecht of staatsrecht moeten doen voor u zich ergens over uitlaat.
Ambtenaren zijn géén volksvertegenwoordigers, hebben géén ambtstermijn, kennen géén wachtgeldregeling, zijn vaak géén lid van een politieke partij.
Ambtenaren zijn gewone werknemers/loonslaven, die proberen hun werk goed te doen. Helaas stuitten ze vaak op onwetende en onwillende mensen...

Op 25 april 2013, 19:40
henk

Melkkoe is vast een zure, van zijn wachtgeld genietende ambtenaar. Tijd genoeg ieg om overal op te reageren. Jammer dat de kwaliteit onder de maat is. Ik snap nu waarom het niet goed gaat met onze economie met dit soort economen :)

Op 25 april 2013, 23:03
Aaron

@ melkkoe
Ik vindt het best ironisch om te lezen hoe jij als burger ambtenaren wegzet als lui volgevreten wezens. Ik denk dat je eigen levenswijze ook behoorlijk isolerend is. Je geeft gelet op je titel dat econoom bent. Jij als "econoom" weet ook dat je zogenaamde standpunten moet kunnen beargumenteren. Uit jou nutteloze kreten maak ik op dat je geen duidelijke kennis van zaken hebt. De hardwerkende ambtenaar bestaat wel degelijk die gelet op mijn situatie nog werkt, studeert en een huishouden heeft. Met amper het minimumloon. Wellicht is het daarom handig om beter onderzoek te doen naar die zogenaamde feiten.
Groet,

Op 25 april 2013, 23:11
E.Doeve

Los van het regelmatig ongeleide gebast van de Melkkoe, toch een geplaatste kritische noot: soms stuit men als ambtenaar wel eens op rare zaken. het geschiedt regelmatig dat besprekingen over (ook wel-es terechte)locale - gemeentelijke- bezuinigingen niet plaatsvinden in eenvoudige vergaderkamers, maar op aantrekkelijke toeristische locaties waar men voortreffelijk kan lunchen. Die aantrekkelijke locaties zijn soms dan ook buiten de eigen stad. Kijk, daar kan ook wel wat aan worden gedaan.

Op 26 april 2013, 09:58
Zart

@Henk
Ik maak mij druk om het landsbelang en volksbelang.
Daarom wil ik ook graag mijn mening kwijt.
De mensen, die een staatsrecht of bestuursrecht
curcus hebben gevolgt en die voornamelijk
werkzaam zijn in Den Haag hebben ervoor
gezorgt, dat de mensen op water en brood
leven. Dat de werloosheid is toegenomen.
Bedrijven sluiten in Nederland de deuren
en vestigen zich in het buitenland.
Ik maak mij wel druk om de bevolking.
Dat jullie achterover hangen en een
egoistische instelling hebben en geen
tijd vrijmaken voor dit soort serieuze
kwesties zegt iets over jezelf.
Hardwerkende ambtenaren die keihard
werken, een minimumloon verdienen
en een studie volgen ? Bent u bekend
met de definitie minimumloon ? Houd
maar een marktonderzoek hoe de burgers
denken over het ambtenaren (apparaat) ?
Als ik hier niet mijn bezorgdheid kenbaar maak,
zit Nederland op de grond van een faillissement.
Nederland is een 3e wereldland geworden.
Bovendien zitten de keihard werkende
ambtenaren uit hun neus te eten. Daarom
reageren ze steeds op mijn comment.
De burgers moeten ingelicht c.q. voorgelicht worden wie politici en ambtenaren zijn en waar ze voor staan.

Op 26 april 2013, 10:25
H. Karelsen

Hé melkkoe Bertha 38.
Je geeft wel héél véél zure melk !!

Op 26 april 2013, 10:54
Bertha

@melkkoe:
Boehhhhhhh

Op 26 april 2013, 16:59
J. van den Berg

De waarheid komt altijd hard aan in de politiek en bij ambtenaren, daarom komt de bijdrage van melkkoe ook ongelegen. Kinderachtig hoe de mening wordt weggezet en gediskwalificeerd. Net zoals menig burger ook wordt genegeerd door de ambtenarenstand.

Op 29 april 2013, 14:37
R Vermaat

Melkkoe wordt niet kinderachtig behandeld, omdat deze 'melkkoe' (nu econoom maar vorige maand blijkbaar nog 'werkzoekend') in het recente verleden ambtenaren collectief heeft weggezet als karikaturen met een paar sportwagens, tweede huizen in 4 landen, hoge salarissen, de dag doorbrengend met hun geld tellend, naar buiten kijkend of andere onledige zaken. iedereen die niet het werk van 4 ambtenaren kan doen zou op staande voet ontslagen moeten worden. Door dit soort 'meningen' wordt melkkoe hier niet als serious discussiepartner behandeld.

Op 1 mei 2013, 09:31
Janssen

Geachte melkkoe:
Het simpelweg ontslaan van ambtenaren of bestuurders zal slechts een tijdelijk oplossing zijn. De kern van het probleem zit toch wat dieper. Veel burgers wensen een risicoloos en een verzorgd bestaan te hebben. Tevens moet je rekening houden dat heel veel burgers het belangrijk vinden om vooral fiscale maar ook heel veel sociale rechten te hebben. En diezelfde burger zal het worst wie dat betaald. De individuele burger wordt door de staat verzorgd van de wieg tot het graf. Deze denkwijze is niet gratis. Deze cultuur, gedrag en denkwijze zien je terug op alle beleidsterreinen. Wij hebben niets voor niets een zesjes cultuur in dit land. Het gemiddelde is bepalend.
Je hebt in Nederland een scheidingslijn lopen tussen twee filosofische groepen: sociaal democratische gedachte en de individuele/liberale gedachte. Beide groepen zijn in concurrentie met elkaar in strijd om de burger. De vorige eeuw was de eeuw van de overheid, de sociaal democratische staat. De komende eeuw staat in het teken van de liberale staat, het individu moet zichzelf kunnen redden. De overheden hebben het geld niet meer om de verzorgingsstaat hoog te houden.
De sociale democratie klinkt heel beschaafd en nobel, maar het prijskaartje is navenant. Onze staatsschuld en tekorten zijn het producten van de vervulling van al onze sociaal democratische wensen van zowel burgers als bedrijven. Alle vormen van subsidies, teruggaven en kortingen worden uiteindelijk opgehoest door de belastingbetaler. Maar de omvang van de overheid, de collectieve sector ligt uiteindelijk bij de burger, de kiezer. De burger stemt heel graag op de VVD, CDA, PVDA, D66 etc, en dat zijn allemaal sociaal democratische partijen. En bekijk het eens een keer vanuit de bestuurder/politiek: welke bestuurder gaat aan zijn eigen stoelpoten zagen? Er is geen bestuurder die zijn eigen wetten of bureaucratie gaat opheffen, want dan raakt deze zijn baan kwijt.
Er is maar 1 partij in Nederland die de overheid kleiner wilt maken en dat is de Libertarische partij en de rest houdt de overheid in stand.
Veel burgers en bedrijven hebben ontdekt dat je via of met de overheid een carrière kunt maken. Wat denken jullie wat hiervan de gevolgen zijn?
Sociaal democraten willen altijd mensen helpen of redden, en dat gaan zij natuurlijk niet zelf betalen. Die rekening moet opgehoest worden door alle burgers. Vandaar dat de regering dus banken, landen en bedrijven zit te redden. Het zit nu in de aard van het beestje. De overheid valt niet te redden, red jezelf maar Melkkoe, dat doe ik namelijk ook.

Op 1 mei 2013, 15:12

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in