Advertentie
carrière / Nieuws

Vacaturehausse in gemeenteland houdt aan

Opvallend is de daling van stage- en traineeplaatsen. Een verklaring is dat er vanwege werkdruk geen tijd is voor een goede begeleiding.

28 maart 2024
Weer meer vacatures bij gemeenten.

Landelijk koelt de arbeidsvraag af, maar bij gemeenten neemt de vraag naar nieuw personeel alleen maar verder toe. Eind vorig jaar plaatsten ze vergeleken met eind 2022 11 procent meer vacatures, zo laat de Vacaturemonitor van A&O fonds Gemeenten zien.

Strategisch Adviseur Energietransitie

Publiek Netwerk in opdracht van Gemeente Maasdriel
Strategisch Adviseur Energietransitie

Directeur-secretaris

Regio West-Brabant via Geerts & Partners
Directeur-secretaris

Historisch

Uit onderzoek van A&O fonds Gemeenten blijkt dat het in het laatste kwartaal van 2023 het aantal ontstane vacatures bij gemeenten een historisch hoog niveau is gehaald: gemeenten plaatsen liefst 12.747 nieuwe vacatures, 11 procent meer dan in hetzelfde kwartaal één jaar eerder. In het derde kwartaal was sprake van eenzelfde trend.

60-plussers

Mogelijke verklaringen zijn de grotere uitstroom van 60-plussers in verband met pensionering en de stijgende vraag naar voorzieningen die gemeenten aanbieden. Landelijk was eind vorig jaar een afname van 6 procent te zien van het aantal ontstane vacatures vanwege de afkoeling van de economie. Minder krapte in de private sector heeft mogelijk juist meer krapte tot gevolg bij gemeenten. Een afkoelende economie resulteert namelijk doorgaans in meer vraag naar bijstandsuitkeringen, schuldhulpverlening en jeugdzorg.

Omgevingswet

Maar ook de woningbouwopgave speelt een rol in de stijgende vraag naar medewerkers: in het derde en vierde kwartaal werden er fors meer vacatures geplaatst binnen de functiegebieden ruimtelijke ordening/milieu en bouwkunde/civiele techniek. Een andere verklaring is de inwerkingtreding van de omgevingswet.

Ook voor andere gemeentelijke beleidsterreinen wordt flink geworven. Zo waren er ruim 30 procent meer vacatures voor openbare orde en ruim 60 procent meer vacatures in de onderwijs- en cultuurhoek ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Extra vraag naar personeel was er ook op het gebied van openbare orde/veiligheid (meer boa’s) en welzijn (wmo–consulenten).

Trainees

Opvallend is juist de daling van het aantal nieuwe stage- en traineeplaatsen met ruim een kwart ten opzichte van één jaar eerder. Een mogelijke verklaring is volgens de onderzoekers dat er vanwege werkdruk geen tijd is voor een goede begeleiding van de stagiair of trainee. Dat past in het algemene beeld van een gestegen werkdruk bij gemeenten, mede veroorzaakt door de personeelskrapte. Die ontwikkeling verdient volgens A&O fonds aandacht, omdat het bieden van stages en traineeships kan bijdragen aan het vervullen van vacatures in de toekomst.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 6 van deze week.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Heeft allemaal te maken met het “uitdijen” van Nederland, kwantitatieve groei met als oorzaak bevolkingsgroei. Als die motor stopt, dan komen we tot rust en ontstaat er ruimte voor kwaliteit.
R. D.
Wat een onzin, er zijn zoveel meer redenen waarom gemeenten meer mensen zoeken. Meer taken (decentralisatie), meer werk op het gebied van duurzaamheid/milieu, uitstroom van de boomers.

Jouw gezeur over migratie is zwaar eentonig en futiel. Zonder migratie zou ons landje krimpen. Bovendien is Nederland niet ''te vol''. Kijk hier maar in het Noorden, nog plek genoeg!
Advertentie