Advertentie
carrière / Nieuws

Spies beslist voor zomer over burgemeester Soest

Spies ontving het advies van commissaris Roel Robbertsen. Hij heeft daarin meegenomen dat er in de samenleving een ander geluid klinkt dan in de gemeenteraad.

08 juni 2012

Burgemeester Arie Noordergraaf van Soest heeft voor de zomervakantie duidelijkheid over zijn toekomst. De gemeenteraad wil van hem af; een groep inwoners verzamelde 1067 handtekeningen om Noordergraaf een tweede ambtstermijn te gunnen.

Advies CvdK

Minister Spies van Binnenlandse Zaken ontving vorige week het advies over Noordergraaf van de Utrechtse Commissaris van de Koningin Roel Robbertsen. De commissaris heeft daarin meegenomen dat er in de samenleving een ander geluid klinkt dan in de gemeenteraad, meldt zijn woordvoerder Eva de Vroomen. ‘De petitie met handtekeningen die maandag is overhandigd, wordt nagestuurd.’

Raad stuurt Noordergraaf weg

De raad besloot vorige maand – naar verluid met kleine meerderheid – de SGP-burgemeester te adviseren om afscheid te nemen van Soest als in september zijn eerste ambtstermijn erop zit. Zelf had Noordergraaf aangegeven dat hij graag aan een tweede termijn wilde beginnen.

Onbekend waarom

Waarom Soest van Noordergraaf af wil, maken de raadsfracties niet bekend. Volgens de boze burgers uit Soest willen de coalitiepartijen de burgemeester wippen vanwege zijn politieke overtuiging. Ze vinden dat Noordergraaf moet blijven omdat hij ‘goed, correct en aimabel functioneert’. Hun internetpetitie leverde bijna 1100 handtekeningen op, ook van enkele niet-Soesters. De gemeente Soest telt ruim 45.000 inwoners.

Spies niet meer naar Soest

Het is nu aan Spies om te besluiten of Noordergraaf wel of niet wordt voorgedragen voor herbenoeming. In principe gaat ze voor dat besluit niet meer zelf praten in Soest, meldt haar woordvoerder Vincent van Steen. ‘De provincie heeft inlichtingen ingewonnen over de lokale situatie, in principe gaat de minister daar zelf niet meer op in.’

Eerder problemen in Rijswijk

Als er ‘bijzondere omstandigheden’ zijn, kan ze dat wel doen. Zo sprak Spies onlangs met de gemeenteraad van Rijswijk, die geen derde termijn wilde voor burgemeester Ineke van der Wel, terwijl de vertrouwenscommissie positief had geadviseerd. Zij stapte uiteindelijk zelf op. In Soest lijkt de situatie ‘duidelijker’, aldus Van Steen. Hij verwacht dat de minister voor het zomerreces uitsluitsel geeft.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

smiet / BURGER
Beste Minister, Beste Soesters. Als je dit Burgemeesterverhaal allemaal leest en beluistert schijnt democratie oftewel een meerderheid van stemmen helemaal niets meer voor te stellen. Als je het er niet mee eens bent ga je naar de rechter, maar dan ben je blond, als je iets niet accepteert ga je met handtekeningen naar de commissaris van de Koningin en dan ben je dus echt blond. Alles bij elkaar een opgeklopt spel van mensen die niet kunnen accepteren dat er uit een stemming een beslissing voortkomt. Vergelijk het eens met een werksituatie; iemand wordt niet gepromoveerd maar een ander passeert hem, breekt daar een petitie-oorlog voor uit. Nee. Moet er verteld worden waarom de persoon niet gepromoveerd wordt , NEEN dus. Is het bedrijf tekst en uitleg verschuldigd aan het personeel over de genomen beslissing ZEKER NIET.

Gaan we dan allemaal staken straks in Soest??

Het moet toch niet gekker worden !! Maar het gaat helemaal niet om de burgemeester, het gaat om WIE KAN WAT en WIE DOET WAT. En het is wel duidelijk dat de de "oude coalitie" het meeste kraait in deze zaak. Waarvan acte.

Voorlopig moet iedereen echt de mond houden en zeker niet lekken want dan krijgt men straf.

Misschien wordt het hoogtijd voor een gekozen burgemeester??? Maar dan krijg je misschien zo'n blonde en dat willen we natuurlijk ook weer niet.Zo blijft Soest in beweging.
Advertentie