Overslaan en naar de inhoud gaan

Kwart van Nederlanders is doorgaans slaperig

Ruim een kwart van de Nederlanders voelt zich doorgaans slaperig. Dit is het opmerkelijke resultaat van een Internetonderzoek, uitgevoerd…

Snurken
De enquete is ingevuld door1350 mannen en vrouwen van alle leeftijden met een piek tussen
20-25 en 55-60 jaar. 26% van deze mensen geeft aan last te hebben van overmatige slaperigheid. Uit dit onderzoek blijkt verder dat 9-10% van de bevolking lijdt aan snurken en slaapapneu en 1 op de 2.000 lijdt aan narcolepsie een ziekte waarbij je niet wakker kunt blijven en slap wordt bij emoties.

In slaap vallen

De enquete is ingevuld door1350 mannen en vrouwen van alle leeftijden met een piek tussen 20-25 en 55-60 jaar. 26% van deze mensen geeft aan last te hebben van overmatige slaperigheid. Uit dit onderzoek blijkt verder dat 9-10% van de bevolking lijdt aan snurken en slaapapneu en 1 op de 2.000 lijdt aan narcolepsie een ziekte waarbij je niet wakker kunt blijven en slap wordt bij emoties.

Slaperigheid betekent dat men moeite heeft om wakker te blijven en een grote kans heeft om in slaap te vallen. Dit is wat anders dan vermoeidheid, dufheid, futloosheid en gebrek aan energie. In de leeftijdsgroep tussen 18 en 35 jaar heeft gemiddeld 25% last van slaperigheid, in de leeftijd boven de 40 jaar is dat 30%.

Slaaptekort
Als oorzaken voor slaperigheid worden slaaptekort, slaapstoornissen en slaapmiddelengebruik genoemd. De belangrijkste slaapstoornissen zijn slapeloosheid, apneu syndroom (d.w.z. snurken en stoppen van de ademhaling tijdens de slaap), narcolepsie en RLS/rusteloze benen. Mensen met slaperigheid kunnen goed worden onderzocht en behandeld. In Amerikaanse studies is uitgerekend dat de kosten voor persoonlijk letsel, overlijden en materiële schade na ongevallen veroorzaakt door slaperigheid loopt in de miljarden Euro's.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Tips om wakker te blijven bij vergaderingen:

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

  • Vermijd belangrijke meetings tussen 13 en 15 uur, want dat zijn twee natuurlijke slaapperiodes waarin het lichaam een gebrek aan energie ervaart.
  • Lunch met een lichte maaltijd, met sla en veel vocht.
  • Las elke 20 minuten een korte break in.
  • Vermijd zalen waar een airco werkt. Die produceren een constant geroezemoes dat de slaap opwekt. Zet de airco dus gewoon af.
  • Een goede nachtrust is van cruciaal belang. Slaperigheid overdag kan enkel vermeden worden door productieve voor- en na-slaaproutines die de nachtrust maximalizeren.
  • Wie zijn nachtrust verwaarloost, moet niet hopen dat caféïne hem zal redden.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in