Overslaan en naar de inhoud gaan

Niet denken aan werk kost veel energie

Hoewel menigeen op vakantie gaat om zich los te koppelen van het werk, blijkt dat in de praktijk zo eenvoudig nog niet. Amerikaanse…

Blokkeren

Het gebeurt geregeld dat mensen die op vakantie zijn zich bewust of onbewust met werk bezighouden. Iets wat er met de komst van de smartphone niet minder op geworden is.

Volgens de onderzoekers van de Case Western Reserve University in Cleveland is daar echter een logische verklaring voor. Niet alleen het denken aan iets kost namelijk energie, ook het blokkeren van gedachten kost geestkracht.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Vrachtwagen

De onderzoekers vergelijken het leegmaken van het hoofd zelfs met 'het proberen te stoppen van een vrachtwagen die van een helling glijdt', aldus de Daily Mail woensdag. Hetzelfde principe zou opgaan voor mediteren of het mentaal bevechten van een 'irritant liedje' dat maar blijft hangen.

"Dit verklaart waarom het zo vermoeiend is om te ontspannen en nergens aan te denken", aldus onderzoekster Daniela Calvetti.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 

Computermodel

Calvetti en haar team ontdekten het vermoeiende karakter van nergens aan denken, door middel van een computermodel dat weergaf hoe hersenen energie omzetten in gedachten. De software bootste de onderlinge verstandhouding na van de cellen die gedachten vervoeren en cellen die gedachten stoppen.

Om een gedachten te stoppen, heeft het brein ook cellen nodig die gedachten vervoeren. "Die neuronen treden dan op als een soort priester die zegt: doe het niet", aldus Calvetti.

 

Communicatie

Niet alleen zijn extra gedachten nodig om gedachten te stoppen, de cellen met een blokkerend vermogen scheiden bovendien een stofje af, Gamma-aminoboterzuur (Gaba), dat de werking van glutamaat tegengaat. Glutamaat, ook wel glutaminezuur, draagt zorg voor de onderlinge communicatie tussen neuronen.

Het computermodel liet zien dat hersenen voor het verwerken van Gaba en het opruimen van glutamaat relatief veel zuurstof gebruiken. Meer zuurstof betekent meer een toename van bloedtoevoer en daarmee en hoger energieverbruik. "Het kost opvallend veel energie om gedachten te blokkeren," bevestigt medeonderzoeker Erkki Somersalo.

Het onderzoeksteam beraadt zich inmiddels over vervolgonderzoek. De resultaten van deze studie zijn opgenomen in de Journal of Cerebral Blood Flow & Metabolism. (Bron: Nu.nl)

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in