Advertentie
carrière / Nieuws

Kwart ambtenaren vindt cultuur op werk niet oké

Verreweg de meeste ambtenaren zijn best tevreden over hun werk, maar er is tegelijkertijd ook sprake van angst en een gesloten cultuur.

02 maart 2022
Kantoor
Pixabay

Een open cultuur is bij de overheid nog lang niet vanzelfsprekend. 25 procent van de ambtenaren ervaart de cultuur op het werk als gesloten. Dat blijkt uit onderzoek van FNV Overheid in samenwerking met het Ambtenarenpanel naar de werkbeleving van ambtenaren.

Verbindend senior adviseur NIS 2 voor overheidsentiteiten

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Verbindend senior adviseur NIS 2 voor overheidsentiteiten

Enthousiaste teammanager Specialisten (M/V/X)

Goudappel
Enthousiaste teammanager Specialisten (M/V/X)

Zo’n open cultuur wordt volgens 45 procent van de respondenten ook niet gestimuleerd. Dat dat niet gebeurt heeft volgens hen vooral te maken met angst, tijds- en werkdruk, hiërarchie, de rol van de manager en politieke gevoeligheid. Een minder op de drie medewerkers vindt overigens dat een open cultuur  door de werkgever wel degelijk wordt gestimuleerd.

Feedback

Uit het onderzoek blijkt verder dat de helft van de ambtenaren zijn of haar manager feedback durft te geven en één op de vijf medewerkers durft dat (helemaal) niet te doen. Remko Mast, teamleider FNV Overheid: ‘Uit recent FNV-onderzoek naar intimidatie en bejegening onder personeel van de Dienst Justitiële Inrichtingen kwam zelfs naar voren dat een derde door de leiding kleinerend, onvriendelijk of intimiderend bejegend wordt.’

Tevreden

Ondanks dat er het nodige is aan te merken op de cultuur op de ambtelijke werkvloer, blijkt uit het onderzoek dat de meerderheid van de ambtenaren wel tevreden zijn over het werk. Van alle respondenten – aan het onderzoek deden 1.297 ambtenaren mee – is maar één op de tien ontevreden of zeer ontevreden over de werksituatie.

Volgens de vakbond heeft de overheid nog veel te doen als het gaat om het bieden van een veilige en gezonde werkplek. Want één op de tien ambtenaren vindt dat hij of zij geen veilige of gezonde werkplek heeft. Mast: ‘Dat lijkt misschien niet veel, maar als je kijkt naar het totaal aantal ambtenaren dan heb je het over een flink aantal werknemers.’

Beter belonen

Hoewel de ambtenaren over het algemeen tevreden zijn over hun werk zou het volgens de respondenten op een aantal vlakken wel beter kunnen. Zoals het meer en beter luisteren naar en (financieel) belonen van werknemers en minder bureaucratie. Ook vinden de ambtenaren dat managers hierin een (betere) rol kunnen spelen. Belangrijke onderwerpen voor ambtenaren waar meer aandacht voor mag komen, zijn onder meer balans werk-privé, arbeidsvoorwaarden en ontwikkelmogelijkheden.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Minstens zo belangrijk is wat de desbetreffende Gemeenten/afdelingen HR gaan doen om hierin volledige verbetering aan te brengen.
Advertentie