Advertentie
carrière / Nieuws

Ex-politicus vindt haar idealen terug

Ze pendelt tegenwoordig als sociaal ondernemer tussen de Verenigde Staten en Nederland. Voor de maatschappelijke projecten die Wassila Hachchi (36) doet zijn grenzen namelijk minder van belang. Als coach, spreker, trainer en campagneconsultant draait haar werk om de dialoog. ‘Achteraf was dat altijd al een rode draad in mijn carrière’, zegt ze daarover. Het grote publiek kent haar als D66-kamerlid, maar de overheid kende haar al eerder. Namelijk toen ze in 2007, als beleidsmedewerker bij Economische Zaken, Jonge Ambtenaar van het Jaar werd.

06 september 2017

De 'Jonge Ambtenaar van het Jaar', georganiseerd door FUTUR, is zo'n beetje de hoogste onderscheiding die je als jonge overheidsprofessional kan krijgen. De trofee voorspelt een glansrijke toekomst in de publieke sector. Wat is er geworden van de winnaars van weleer? Binnenlands Bestuur zocht deze zomer een aantal 'oude' jonge ambtenaren op. Ex-Kamerlid Wassila Hachchi sluit deze serie af.


Mijlpaal

Het winnen van de Jonge Ambtenaar van het Jaar-verkiezing, nu tien jaar geleden, is een belangrijke mijlpaal in haar leven geweest, zeg ze. ‘Pas nu zie ik waarom ik die destijds won’, vertelt ze. ‘Mijn eindspeech heb ik vanuit mijn hart maar ook zeker vanuit mijn tenen gegeven. Over mijn persoonlijke strijd om jezelf te kunnen zijn, geaccepteerd voelen en jezelf blijven. Die kwetsbaarheid werd op prijs gesteld.’ Ze vertelt dat er na de verkiezing mensen met visitekaartjes op haar afkwamen, dat ze uitnodigingen kreeg om te spreken. Enkele weken later belde Alexander Pechtold haar en de rest is geschiedenis.


Campagne Hillary

Maar die geschiedenis eindigde vorig jaar na zes jaar abrupt. Ze stopte onverwacht als Kamerlid voor D66, om af te reizen naar de Verenigde Staten en zich bij Hillary Clintons campagneteam te voegen. Ze kreeg daar vanuit Nederland veel kritiek op omdat ze dat op vrijwillige basis deed en tegelijkertijd wel wachtgeld ontving. Zelf zegt ze daarover dat ze zich precies aan de regels heeft gehouden die hiervoor gelden, voor alle politici. ‘Ik heb die regels zelf niet bedacht’, aldus Hachchi. De reden dat ze Den Haag ontvluchtte was dat ze zich niet langer thuis voelde in de omgeving. ‘Je hebt in de politiek debatten en gesprekken maar dialogen komen er bijna niet voor’, vertelt ze met teleurstelling in haar stem. ‘Mijn ervaring van zes jaar in de Kamer is dat de dialoog vrijwel volledig ontbreekt. Het gaat in de politiek met name om scoren, strijd, en verschillen uitvergroten. Je wilt namelijk bij de volgende verkiezingen genoeg stemmen krijgen’.


Ex-militair

Als beleidsmedewerker bij de directie Financieel-Economische Zaken van het Ministerie van Economische Zaken voelde ze zich op haar plek. Net als bij haar baan daarvoor, als officier bij de Koninklijke Marine. Ze kreeg niet langer energie meer van het politieke spel, geeft ze toe. ‘Ik als ex-militair voelde me in deze dynamiek eigenlijk niet thuis’, vertelt ze. ‘De cultuur bij de marine is dat je daadwerkelijk bereid bent je leven te geven voor een ander tijdens een missie. De politiek is het andere uiterste. Het was destijds pijnlijk, maar ik kan er wel met dankbaarheid op terugkijken’, legt Wassila uit. ‘Hierdoor werd ik op mezelf teruggeworpen en gedwongen om te kijken naar wie ik werkelijk ben en wat ik wil’.


Politiek moet moderner

Ze vervolgt: ‘Politiek is een systeem dat we in de loop van de tijd zelf hebben bedacht en het verandert niet. Ik geloof er heilig in dat het moderner moet. De politicus wordt geacht meer dan de burger te weten, de burger vertrouwt zijn stem aan hem toe en dan is het maar hopen dat er iets goeds mee gebeurt’, beschrijft ze. ‘Maar in dit internettijdperk gaat die vlieger niet meer op’, benadrukt ze, ‘die kiezer weet waarschijnlijk zelfs meer dan de politicus. Dus het klopt niet. Het jaar in Amerika heeft bij mij echt de ogen geopend, dat ik van dichtbij zag hoe Trump won bijvoorbeeld’.


Radicalisering

Een voorbeeld van een vraagstuk waar ze aan werkt is radicalisering. ‘Dat is zo’n thema dat ons keihard in het gezicht terugslaat’, beschrijft ze, ‘we begrijpen die jongeren immers niet. De menselijke connectie ontbreekt compleet bij dit vraagstuk, maar mogelijk ligt daar wel de oplossing’. Wassila Hachchi spreekt hierover op een Canadese conferentie waarbij jongeren en leiders uit de moslimwereld praten over radicalisering en met ideeën komen.’


Businessmodel

Of ze weer ambtenaar wil worden? ‘Het gaat mij niet zozeer om de functie, maar meer om de rol. Ik zou mijn doel kunnen bereiken als ambtenaar, maar ook zeker als sociaal ondernemer’. In die hoedanigheid werkt ze overigens niet non-profit, maar volgens een businessmodel. Komt haar studie bedrijfskunde ook nog van pas.  ‘Volgens mij is dat ook de toekomst om maatschappelijke problemen op te lossen, die samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven’. Mijn doel is niet om rijk te worden maar om veranderingen teweeg te brengen die groter zijn dan ikzelf’. 

De nominatieperiode voor de nieuwe Jonge Ambtenaar van het Jaar is weer gestart. Ben of ken jij een veelbelovende ambtenaar van onder de 35 jaar? De jonge ambtenarenorganisatie is met name op zoek naar zogenoemde ‘Verandervoerders’, jonge ambtenaren die verandering voortbrengen. Meer informatie op futur.nl.

Reacties: 14

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Stephanie
Wat bezielt de redactie van Binnenlands Bestuur om deze notoir onbetrouwbare politica een podium te geven?
H. Wiersma / gepens.
Ja ja, in vakantie houden van de wachtgeldregeling voor ex kamerleden is deze D'66 'er zeer goed.
Frits van der Meer / hoogleraar Comparative Public Sector and Civil Service Reform
Wat een slecht interview. Je verwacht dat tevens op de perikelen rond haar Kamerlidmaatschap wordt gesproken. Dat zij ook de kans neemt/krijgt daar op te reageren. De opmerkingen over de politiek worden nu ook wel erg genant. Dat de kiezer waarschijnlijk meer weet dan de politicus is meer dan genant. geeft een leegte weer. Bij het lezen van de hele reeks komt de gedachte op, waarom zijn ze jonge ambtenaar van het jaar geworden? Veel cliches, weinig originaliteit en eigenlijk geen verdere ontwikkeling met wel de uitzondering van Nieuwenkamp. Zijn hardlopers dan toch doodlopers? Maar dat geldt ook voor Futur: ambitieus maar waar is de onderscheidende inhoud?

Rik / journalist
Wat is dit nu? Mevrouw zegt dat ze recht op haar wachtgeld had, omdat de regels nu eenmaal zo zijn. Ooit gehoord van ethiek en moraliteit? Kennelijk niet. Verbijsterend dit interview. BB onwaardig.
veestapel
Ze heeft Trump zien winnen, lijkt me het wachtgeld dubbel en dwars waard.
loek / v.m. jur.medew. gsd
Weinig positiefs te melden. Binnenkort zien we Fatima Elastiek c.s. ook deelnemen aan grote conferenties voor de verspreiding van zaken die niet verspreid behoren te worden. Zo een jonge ambtenaar verkiezing lijkt me toch een beetje op vriendjespolitiek maar dat lijkt er bij te horen in de lobbycratie.
Janneke
Waarom dit interview? Slordig, niet kritisch. Voegt niets toe, lijkt wel een excuus voor haar gedrag.

In 2007 jonge ambtenaar van het jaar? Er staat niet bij waarom. Wanneer kwam ze in de Tweede Kamer. Zat ze daar 6 jaar tot ze er achter dat dit niets was voor haar. En wordt ze niet betaald voor haar spreekbeurten?Ze had zich fatsoenlijk kunnen gedragen zoals van een gekozen kamerlid verwacht mag worden. Zeg tegen je fractiegenoten dat dit werk niet bij je past. En geef je zetel aan de volgende kandidaat die wel graag aan de slag wil. Dat deed ze niet, ze verdween. Of ze recht heeft op wachtgeld moet haar werkgever uitzoeken maar netjes is dit niet.
Gijs
Als sociaal ondernemer werkzaan zijn heeft zijn voordelen kunnen ze meteen haar wachtgeld uitkering verrekenen en/of geheel intrekken. Hoop dat ze veel KLM Blue Credits heeft. M.a.w. een heel succesvol ondernemerschap!
Johan / mee-lezend ambtenaar
Zelf zegt ze daarover dat ze zich precies aan de regels heeft gehouden die hiervoor gelden, voor alle politici. ‘Ik heb die regels zelf niet bedacht’, aldus Hachchi. De reden dat ze Den Haag ontvluchtte was dat ze zich niet langer thuis voelde in de omgeving.Als mij dat laatste overkomt, dan stop ik pas nadat ik een andere baan heb gevonden en ga ik niet teren op een wachtgeldregeling (overigens kan ik dat ook niet).Iets in de trend van oude schoenen weggooien....?Mevrouw zou als volksvertegenwoordiger moeten weten dat maatschappelijk gezien er geen draagkracht is voor de regels waarachter zij zich nu verschuilt. Die zijn ooit als vangnet bedacht voor mensen die hun ambt moeten beëindigen vanwege politieke of bestuurlijke verantwoording. Zeker niet voor mensen die zich "niet meer zo thuis voelen in hun werkomgeving" Daar bovenop: een recht hebben is niet hetzelfde als dat recht nemen. Je kunt daar vanuit moreel opzicht ook een eigen keuze in maken.Een dame van haar nivo had die afweging kunnen en moeten maken. Blijkbaar was het uitzicht op wachtgeld aanlokkelijker dan het redden van haar eigen imago en blazoen.
Paul / projectleider
Een goede journalist had even doorgevraagd waarom ze niet de dialoog met de kiezer is aangegaan toen ze uit de TK stapte. Snap dat zij het er niet over wilde hebben...Voor de rest wens ik haar veel succes, reclame maken kan ze :)
Pieter / werknemer richting uitkering
Is het een interview of een reclamepagina ingekocht voor een ‘slimme’ marketing strategie in het blad voor het Openbaar Bestuur? Te boeken als spreker en dagvoorzitter bij de speakers academy, zij schrijft over zichzelf dat ze One of today’s disruptors and tomorrows brightest stars is. Een lezing van 30 tot 60 minuten kost 7500 euro volgens het AD.

Op de site de wervende tekst

‘Wassila Hachchi heeft heel haar leven de publieke zaak gediend - als militair officier, ambtenaar en Tweede Kamerlid. Zij blijft de publieke zaak dienen, nu als sociaal ondernemer. Toen zij nog Tweede Kamerlid was is zij Dialogue Digital gestart - een veilige online ruimte voor bewuste en oprechte conversaties om tot sociale verandering te komen. Wassila Hachchi is een inspirerende Spreker, Campaign Consultant en Coach. Haar werk kent één rode draad: dialoog. Ze is zelfbewust en weet echte menselijke verbinding te maken.’

Een jong ambtenaar uit 2007 die voor zichzelf kiest, haar rug naar de overheid keert en de verworven competenties van Marine en Bestuur als ondernemer aanbiedt. Een rolmodel voor de succesvolle jonge ambtenaar, die wij willen boeien en binden?

Steven
Hachchi is stiekem vertrokken, haar eigen partij (D66)wist van niets. Na weken meldt ze de media te gaan werken voor Clinton en dat ze afziet van wachtgeld.

En nu: Alleen maar gefolderd in de campagne en wel wachtgeld incasseren voor de volle mep. Dat loopt nog door tot mei 2019! Deze Marokkaanse is gewoon een achterbaks wijf.
Bertus / Observant
wassila de documentaire.Wat een verschrikkelijk kritiekloos artikel! Deze parasiet profiteert optimaal vd de wachtgeldregeling en vindt dat ze er recht op heeft!
Drs. Chudi UKPABI / Senior International Cooperation and Development Advisor
Just to thank you for sharing this interesting personal interview article. Good point I take, is people are free in democratic society to make their own choices. And it is unhelpful to quickly easily negatively judge decent people, also in keeping to the "rules"
Advertentie