Advertentie
carrière / Nieuws

Europarlement wil ‘recht om los te koppelen’ voor werknemers

In alle EU-lidstaten moeten werknemers het recht krijgen om buiten werktijd onbereikbaar te zijn, vindt het Europarlement.

06 juli 2022
thuiswerken-kat-stress.jpg

Werknemers in de hele Europese Unie moeten het recht hebben om na werktijd offline te zijn, vindt het Europees Parlement, dat dinsdag een resolutie van die strekking aannam. Op die manier moeten werknemers, die sinds de coronapandemie steeds vaker online werken, worden beschermd tegen 'technostress'.

Coordinator Versnelling Woningbouw

JS Consultancy
Coordinator Versnelling Woningbouw

Gemeentesecretaris / Algemeen Directeur

Zeelenberg in opdracht van Gemeente Bloemendaal
Gemeentesecretaris / Algemeen Directeur

Gezondheidscrisis

Online thuiswerken heeft voordelen voor werknemers, vindt het Europarlement, zoals meer flexibiliteit en autonomie over werktijden. Maar er zijn ook risico's: door online werken kan de grens tussen werk en privé vervagen en de werkdruk toenemen. PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius spreekt zelfs van een mentale gezondheidscrisis.

Offline zijn

Daarom moeten werknemers worden beschermd tegen technostress, vinden de MEP's. Eén van de maatregelen om daarvoor te zorgen is het invoeren van een recht om offline te zijn buiten werktijd – of zoals het in de resolutie wordt genoemd: the right to disconnect. Bovendien moet er een bredere EU-strategie voor mentale gezondheid komen. Het is nu aan de Europese Commissie en de lidstaten om invulling te geven aan het besluit van het parlement.

Initiatiefwetsvoorstel

In Nederland bestaat er nog geen 'recht om los te koppelen' van werk. Wel is er een initiatiefwetsvoorstel van de PvdA dat regelt dat werknemers en werkgevers met elkaar in gesprek moeten gaan over bereikbaarheid buiten werktijd. Dat voorstel staat gepland om later dit jaar te worden behandeld door de Tweede Kamer.

Belgische ambtenaren

In sommige cao's, waaronder die voor de gehandicaptenzorg en de kinderopvang, zijn overigens al wel afspraken gemaakt over bereikbaarheid na werktijd. In de overheidssector zijn die afspraken er nog niet. Onze zuiderburen lopen wat dat betreft op ons voor: Belgische federale ambtenaren mogen sinds begin dit jaar buiten werktijden niet meer gebeld worden door hun baas. Ook daar was het thuiswerken als gevolg van de coronalockdowns een belangrijke reden voor het besluit.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie