Advertentie
carrière / Nieuws

Kwart kenniswerkers naar kantoor voor gratis lunch

Sommige hybride werkende kenniswerkers willen best op een andere dag naar kantoor komen dan normaal, maar dan wel voor een gratis lunch.

19 januari 2023
lunchpakket.jpg

Bijna de helft (44 procent) van de hybride werkende kenniswerkers is te verleiden om op een andere dag naar kantoor te komen dan ze nu doen. De top 3 ‘verleiders’ zijn een gratis lunch of diner op kantoor, activiteiten met collega’s en werk gerelateerde trainingen.

Stedenbouwkundige

JS Consultancy
Stedenbouwkundige

Klantmanager Werk | Noord-Holland

BMC
Klantmanager Werk | Noord-Holland

Kamelenbult

Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Ruigrok in opdracht van Sodexo. De piekdagen op kantoor zijn nu maandag, dinsdag en donderdag, terwijl woensdag en vrijdag het minst populair zijn. Dit fenomeen wordt ook wel de ‘kamelenbult’ in de week genoemd, waarbij maandag en dinsdag de eerste bult vormen en donderdag de tweede. De dinsdag is de populairste kantoordag van de week.

Werkdagen waarop hybride werkende kenniswerkers meestal op kantoor zijn:

•            Maandag (47 procent)

•            Dinsdag (56 procent)

•            Woensdag (40 procent)

•            Donderdag (51 procent)

•            Vrijdag (28 procent)

•            In het weekend (2 procent)

•            Mijn kantoordagen wisselen per week (9 procent)

Vrijdag

Onder hybride werkende kenniswerkers is bij grote organisaties (500 of meer werknemers) vrijdag vaker impopulair om op kantoor te gaan werken. Slechts 20 procent van deze groep werkt op vrijdag op kantoor, terwijl bij kleine organisaties (1 - 49 werknemers) 38 procent dat doet en bij middelgrote organisaties (50 – 499 werknemers) 32 procent. Kenniswerkers die hybride werken bij kleine organisaties geven minder vaak (35 procent) aan dat zij te verleiden zijn op een ander dag op kantoor te komen werken dan deze groep kenniswerkers bij middelgrote (48 procent) of grote (47 procent) organisaties.

Reistijd

Waar 90 procent van de kenniswerkers wel eens op kantoor werkt, werkt twee derde van hen wel eens thuis, blijkt verder uit het onderzoek. Reistijd is de belangrijkste factor in de keuze om thuis te werken (57 procent). Voor een derde van de kenniswerkers lijken productiever/geconcentreerder kunnen werken en meer vrijheid over de eigen agenda een rol te spelen bij de keuze thuis te werken. In het verlengde daarvan zegt een derde dan geen of minder afleiding te hebben van collega’s en meer tijd te hebben voor huishoudelijke klusjes.

Op kantoor werken geeft structuur aan een werkdag

23 procent van de hybride werkende kenniswerkers in enquête Sodexo

Overleg

De helft van de kenniswerkers gaat naar kantoor voor overleg, samenwerking en (spontaan) contact met collega’s. Iets meer dan een kwart noemt de duidelijke scheiding tussen werk en privé (28 procent) als reden. Vrijwel dezelfde percentages hebben: mijn werkgever verplicht mij om (een aantal dagen) op kantoor te werken (26 procent), sociale bijeenkomsten met collega’s (zoals borrels of lunchwandeling, 23 procent) en ‘het geeft structuur aan een werkdag’ (23 procent).

Gratis lunch

Als aan de hybride werkende kenniswerkers wordt gevraagd naar wat de werkgever zou kunnen aanbieden waardoor deze op een andere dag dan de huidige dag op kantoor gaat werken, noemen zij als voornaamste: een gratis lunch of diner (22 procent), een activiteit met collega’s (21 procent) of een werkgerelateerde training (20 procent). Een evenement, bijvoorbeeld met een spreker zou 11 procent nog naar kantoor kunnen lokken.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie