carrière / Partnerbijdrage

Internationaal talent op Nederlandse arbeidsmarkt

Meeverhuizen met je partner; maar toch ook een eigen carrière.

10 april 2024
Flavia en Naima
Flavia (l) en Naima (r).

In een snel veranderende wereld, speelt de kracht van diversiteit en inclusie een onmisbare rol in het succes van organisaties. Driessen begrijpt de uitdagingen en kansen van het integreren van internationaal talent in de Nederlandse arbeidsmarkt. De verhalen van Flavia en Naima, twee ambitieuze vrouwen die Nederland hun nieuwe thuis noemen nadat ze met hun partners zijn verhuisd, laten zien hoe Driessen organisaties kan begeleiden naar een meer inclusieve toekomst.

Wat als je leven ineens een andere wending krijgt door een carrièrekans van je partner in een ander land? Het overkwam Flavia en Naima, die recent met hun echtgenoten naar Nederland emigreerden. Dat het meeverhuizen met je partner er niet voor hoeft te zorgen dat je je eigen dromen opgeeft, bewijst hun verhaal.

Driessen kwam in contact met deze twee bijzondere vrouwen op een event van Expat spouses initiative en door in gesprek te gaan werden hun talenten ontdekt en startten zij in het najaar van 2023 beide met een functie binnen Driessen.

Flavia

Flavia uit Roemenië is per 1 oktober 2023 begonnen bij Driessen, waar zij als architect deel uit maakt van de technische dienst van de human campus. Zij is er trots op zich als één van de eerste internationale professionals bij Driessen Groep te voegen. Flavia: “Wat een plek tot thuis maakt verschilt van persoon tot persoon, het kan een gemeenschap zijn, omgeving, acceptatie, verbinding, werkplek enzovoort. Driessen Groep, mijn eerste stap in mijn carrière hier, neemt zeker een belangrijke plaats in mijn integratie- en ontdekkingspad naar mijn "nieuwe thuis".

Naima

Naima uit Duitsland (Applied Social Science & Global Politics) startte op 1 november 2023 bij Driessen op de afdeling HRM. Zij richt zich op de vraag hoe Driessen en de hele Driessen Groep, aantrekkelijker kan worden gemaakt voor internationale werknemers. Met veel enthousiasme vertelt zij over haar werk en noemt het een ‘reis’. “Magic happens when people come together”.

Iedereen wil een werkplek waar je jezelf kunt zijn, zoals Flavia en Naima. Inclusiviteit op de werkvloer creëer je door een omgeving te maken waarin iedereen gelijk wordt behandeld. Het is inmiddels één van de werkbeloftes binnen Driessen. Het maakt niet uit wie je bent, iedereen werkt samen.

Strong at Work project

Binnen Driessen ontwikkelden we daarom onder andere het project Strong at Work; een programma welke expat spouses* ondersteunt bij het vinden van werk en het integreren in onze organisatie.

We namen verschillende maatregelen om ervoor te zorgen dat deze internationals een goede kans krijgen. Iphnan Bayoumi (adviseur diversiteit en inclusie bij Driessen): “Zo introduceerden we bijvoorbeeld open hiring, waarbij we niet alleen kijken naar opleiding en ervaring, maar ook naar motivatie en potentieel. Daarnaast koppelen we een buddy aan de expat spouses om hen te begeleiden bij de inwerkperiode en het verder wegwijs maken in onze organisatie. Internationale teamleden (internationals) zoals Naima zijn dé bruggenbouwers in een bedrijf. Ze brengen andere culturen, wereldwijde perspectieven en ervaringen met zich mee. Dit voegt echt waarde toe aan elk werkproces, omdat zo grenzeloze ideeën, creativiteit en mogelijkheden ontstaan.”

Fleur Loonen (jobcoach Driessen en buddy van Naima): “Een buddy op de werkvloer is (idealiter) een directe collega waar je alles aan kunt vragen en mee kunt sparren. Die directe collega is aangewezen om de weg te wijzen en een nieuwe collega bij de hand te nemen in de eerste weken. Ook voor niet-internationals prettig. Ik heb in Naima vooral een hele fijne collega gevonden. Zij heeft andere invalshoeken op de thema’s waar wij als team Driessen Inclusief mee bezig zijn. Soms spreekt Naima uit eigen ervaring, soms uit opgedane kennis.
Daarnaast heeft zij mij geïnspireerd in hoe zij contact heeft gemaakt met andere collega’s binnen onze organisatie. Zij is erg betrokken en maakt heel gemakkelijk contact met andere collega’s, begeleiding had zij daarin niet nodig. Dit heeft mij in laten zien dat de taal zeker geen hindernis hoeft te zijn.”

Internationale medewerkers brengen andere culturen, wereldwijde perspectieven en ervaringen met zich mee. Dat voegt echt waarde toe aan het werkproces.

Voordelen van diversiteit

Onderzoek toont aan dat er een sterke relatie bestaat tussen diversiteit in teams en de creativiteit in teams. Creativiteit is van essentieel belang voor de groei van een bedrijf en voor een prettige werkcultuur. Dit is slechts één van de redenen waarom we het belangrijk vinden om een inclusief personeelsbestand te hebben. Iphnan: “In het huidige bedrijfslandschap, waar 'de manier waarop we het altijd hebben gedaan' soms de weg naar vernieuwing blokkeert, zijn internationale medewerkers de verfrissende wind die ons uitdaagt om buiten onze comfortzone te treden, nieuwe paden te verkennen en grenzen te verleggen. Zo kunnen we excelleren op een wereldwijde schaal. We geloven bij Driessen dat een inclusieve werkcultuur bijdraagt aan een tolerante en inspirerende omgeving waarin diversiteit ook nog leidt tot een bredere talentenpool.“

Voor alle organisaties

Diversiteit en inclusie worden steeds belangrijker voor het succes van álle organisaties. Driessen begrijpt dit en daarom staan wij klaar om ook onze opdrachtgevers te begeleiden naar een meer inclusieve en diverse werkomgeving.
Door middel van trainingen en workshops helpen we bijvoorbeeld bij het bevorderen van bewustwording over het belang van diversiteit en inclusie binnen jouw organisatie. We denken bijvoorbeeld mee over voertaal op de werkvloer. Ook adviseren we over werving- en selectiebeleid, zodat een bredere en meer diverse groep kan worden bereikt en om ervoor te zorgen dat het selectieproces objectief en inclusief is.

*expat spouse (ev) = partner van iemand die voor zijn/haar werk in het buitenland woont

Meer weten?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen als je vragen hebt, ervaringen wilt delen of gewoon verbinding wilt maken. Je kunt ons mailen of bellen.

Meer lezen? Kom hier alles te weten over onze HRM diensten voor de overheid, onderwijs en andere betekenisvolle sectoren.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.