Advertentie
carrière / Nieuws

Amsterdam schaft directeurencarrousel af

Gemeente schaft de verplichte stoelendans voor directeuren af. Wethouder Eric van der Burg maakt einde aan directeurencarrousel.

02 juli 2013

Amsterdam maakt een einde aan de stoelendans van directeuren. Het systeem waarbij directeuren van de gemeente na vijf jaar verplicht een andere werkplek krijgen, wordt afgeschaft. Tot vreugde van de Socialistische Partij (SP).

Slechte directeuren krijgen een nieuwe baan

De SP vraagt de gemeente al jaren om de directeurencarrousel tot stilstand te brengen. Volgens fractielid Peter Kwint heeft de werkwijze twee  problemen: ‘Goede directeuren worden na vijf jaar weggekatapulteerd terwijl ze nog prima werk zouden kunnen doen voor hun dienst. Maar ook slecht functionerende directeuren krijgen een nieuwe baan. Terwijl we daar gewoon afscheid van moeten nemen.’

Nieuw organisatiemodel

Wethouder Eric van der Burg trok voorheen als raadslid ook zijn wenkbrauwen op bij deze regeling, zegt zijn woordvoerster. Als wethouder personeelszaken heeft hij aangekondigd de carrousel af te schaffen in het nieuwe organisatiemodel van de gemeente. ‘Dat model zit nog in het proces en moeten we eerst bespreken met de Centrale Ondernemingsraad. Zodra het kan, gaan we ermee stoppen.’

Doorgeslagen

Zelf vindt Van der Burg namelijk ook dat Amsterdam is doorgeslagen, zegt de woordvoerster. ‘Rouleren kan geen kwaad, maar niet met een kookwekker. Als een directeur in een reorganisatieperiode  goed werk verricht, kan een wisseling van de wacht heel vervelend zijn voor de dienst of afdeling. We willen ons meer richten op de kwaliteiten van de directeuren. Net als bij andere medewerkers kun je kijken naar hoe het gaat, wat de plannen en vooruitzichten zijn.’ Of daar een nieuw systeem voor komt, is nog niet bekend.

Naar ander werk begeleiden

De SP is tevreden, meldt Peter Kwint, maar houdt een vinger aan de pols. ‘Bij de reorganisatie gaan er diensten verdwijnen. Dan kan het niet zo zijn dat we tot in lengte der dagen met directeuren blijven zitten die niets meer hebben te doen. Dat geld moeten we inzetten om ze naar ander werk te begeleiden.’

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bob / Ambtenaar
Slecht functionerende mensen moeten gewoon weg. Dat zou niks met een carrousel te maken moeten hebben.
Dick Zumker / zzp'er
In het bedrijfsleven is het al heel lang gebruikelijk dat managers/ directeuren om de zoveel jaar wisselen. Met name binnen de dienstverlening (Hotels, recreatie), waar dit destijds door de oprichter van Sporthuis Centrum Piet Derksen al werd ingesteld. Na een aantal jaren wordt iedereen bedrijfsblind, of je nu wilt of niet. In het bedrijfsleven kunnen niet functionerende managers wel makkelijker ontslagen worden, binnen de gouden regels van de CAr Uwo is dit voor ambtenaren heel wat moeilijker. Mooie spierballentaal dus van de SP, maar laten ze dan het probleem aan de basis aanpakken!
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
@ Dick Zumker: Ik ben blij dat er ten minste nog 1 partij is die door de nieuwe kleren van de marktwerkingskeizer heen kijkt. De overheid en het bedrijfsleven zijn onvergelijkbare grootheden.
O. ten Hove
Goed idee... in Den Haag wacht de directeur van de Sociale Dienst mr.drs. Van Wesemael op zijn derde benoeming in 2014. Het is voor de gemeente en de dienst een zegen wanneer hij als slecht functionerende directeur moet vertrekken want sinds hij mw Hilgersom verving (manager van het jaar toen in overheidsland) is het alleen maar slechter geworden... Het personeel snakt naar een nieuwe directeur...



Natuurlijk zal hij schermen met tevredenheidsonderzoeken waarin de leiding goed wordt genoemd. Maar dit gebeurt digitaal en mensen die nog niets invulden kregen een reminder... en we weten allemaal dat wat digitaal gebeurt controleerbaar is en dan geeft men wenselijke antwoorden uit angst de baan te verliezen. Het gekanker op het beleid van deze mr.drs op de werkvloer is erg groot.



Ik kan helaas niet mijn naam noemen want ik wil graag in openheid kritiek leveren, maar ook ik ben bang voor mijn baan bij de gemeente die al sinds jaar en dag aangeeft niet te willen luisteren naar de mensen op de werklvloer omdat die er niet toe doen...
Jan
@Janus. Ik hoop dat je je digitale sporen grondig hebt uitgewist of in ieder geval geen gemeentelijke computer hebt gebruikt, want anders word je ongetwijfeld door het management getraceerd....
G.D.Johanns / financieel adviseur/voormalig rijksambtenaar
Heel goed. Het rijk moet volgen. Een zekere verplichte mobiliteit heeft natuurlijk ook goede kanten; dat heb ik zelf ervaren. Maar dat er bij een automatisch toegepast systeem ook negatieve gevolgen aan verbonden zijn is even zo duidelijk: vooral proces i.p.v productkennis, verliezen van institutioneel geheugen, risico onnodige onrust (ieder nieuwe manager wil het bed opschudden, ook als het niet nodig is).

Zeker bij het rijk hebben P&O organisaties de afgelopen decennia kritiekloos allerlei managementhypes omarmt. De kleren van de keizer werden om de zoveel tijd gewisseld voor een ander snit met overigens dezelfde eigenschappen die keizerlijke kleren nu eenmaal hebben. Wie herinnert zich nog competentie management of employability?

Tig vrij nutteloze managementcursussen heb ik met plezier gevolgd; evaluaties wat we eraan hadden? In mijn herinnering hebben die geen enkele keer plaats gevonden.

Dus nooit ophouden grondig na te denken over nut en noodzaak van dit soort personeelsmanagement instrumenten. En alleen bij gebleken effectiviteit.

rogro / consultant
kulargumentatie van de SP; het een heeft niets uit te staan met het ander. slecht functionerende medewerkers, ook of juist directeuren, pak je aan. jobrotation is een middel dat je selectief toepast.
O. ten Hove
Beste Rogro de consultant. Blijkbaar word je alleen geraadpleegd indien het hoge functionarissen betreft: de lagere ambtenaren worden eruit gewerkt en roteren niet want die zijn voor het management niet belangrijk. Alleen de eigen groep wordt beschermd terwijl als men disfunctioneert gewoon ontslagen moet worden op dezelfde wijze als men het voelvolk behandelt
Advertentie