Advertentie
carrière / Column

Amplitie als ambitie

Rondzoemende woorden hebben in HR-land vaak de neiging om als nieuwe waarheden te worden binnengehaald.

31 maart 2022

Ken je dat – dat er in je vakgebied ineens een heel nieuw woord gaat rondzoemen? Zo’n woord dat je eerst slechts af en toe tegenkomt, maar dat in de loop der tijd steeds vaker en luider gaat klinken. En als je dan - op enig moment - geen HR-trendoverzicht of whitepaper meer kunt openslaan waarin ‘hét woord’ niet voorkomt, dan weet je het zeker… HR heeft de zoveelste hype te pakken om met velen tegelijk achteraan te lopen. De congresfolders schrijven zich bijna als vanzelf; de HR-trainingsprogramma’s hebben de komende jaren gelukkig weer een nieuw focus!

Dat focus heet ‘amplitie’ - u weet wel… toch?! Nou ik niet hoor, toen ik het twee jaar geleden voor het eerst tegenkwam. Dr. Google en de virtuele versie van Van Dale hebben me een handje geholpen. Amplitie komt van het Latijnse woord amplio en betekent: vermeerderen of versterken. Om echt goed aan organisatievitaliteit te doen zijn begrippen als curatie (genezing) en preventie (voorkoming) in de schaduw komen te staan bij dit veel grotere fenomeen. Niet langer staat het voorkomen van uitschieters naar beneden centraal; het bevorderen van uitschieters naar boven is ‘key’ geworden. Organisaties moeten op zoek naar vitaliteit bevorderende maatregelen die op álle medewerkers gericht zijn; niet slechts op minder vitale risicogroepen.

Versterk hetgeen al goed is en de rest versterkt vanzelf mee, is zo’n beetje de filosofie die hierachter schuilgaat. En in menig artikel volgt dan een checklist waarin het bevorderen van werkgeluk en het stimuleren van positief denken (vier die successen!) en gezonde levensstijl met stip bovenaan staan. Begrijp me niet verkeerd - ook ik ben hier wel van. Als doorgewinterde coach laat je coachees áltijd reflecteren op die delen van hen, waar kracht en gezondheid zit. Die al aanwezige kracht maximaliseren, helpt zeker in het leren omgaan met je zwakkere kanten. Met je ongelukkigheid, zoals de Vlaamse psychiater Dirk De Wachter dat altijd zo mooi zegt. Maar ook naar die ongelukkige kanten zal gerichte aandacht moeten blijven uitgaan. Of het nu om een individuele coachee gaat of om een heel organisatiesysteem… Zowel de plussen als de minnen verdienen onze aandacht en met dit gehele pakket horen we aan de slag te zijn!

Zie een organisatie simpelweg als een coachee; een organisme met sterke en zwakke delen. Onderzoek waar de kracht precies zit. Wat maakt bijvoorbeeld dat medewerkers zich zó verbonden voelen met je club, dat ze jarenlang bij je willen blijven? Wellicht kan dit element nog verder worden uitgebouwd! (pure amplio dus) En waar zitten de missers? Wat drijft je mensen soms naar je concurrenten – of, ook niet best, het ziekteverzuim in? Daarover doorpraten vraagt toch echt om een meer curatieve en preventieve kijk op zaken.

Die rondzoemende woorden hebben in HR-land vaak de neiging om als nieuwe waarheden te worden binnengehaald. Alsof we nooit iets anders hadden hoeven doen dan simpelweg deze waarheid aan te hangen en op te volgen. Dat is echter niet mijn waarheid. Ik geloof in kijken naar het geheel – in het versterken van de al aanwezige kracht en gezondheid – maar ook in het oog hebben voor hetgeen nog in de schaduw staat en ook een plekje in de zon verdient.

Als daar de congresfolders en trainingsprogramma’s binnenkort vol mee komen te staan, dan ben ik zeker van de partij!

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie