Advertentie
carrière / Nieuws

Poetsende ambtenaren geen ‘onderkruipers’.

Ambtenaren van Sociale Zaken en van Buitenlandse Zaken mogen hun eigen bureaus schoonmaken zonder dat ze daarmee de staking van reguliere schoonmakers breken.

20 oktober 2011

Ambtenaren van Sociale Zaken en van Buitenlandse Zaken mogen hun eigen bureaus schoonmaken zonder dat ze daarmee de staking van reguliere schoonmakers breken. De arbeidsinspectie heeft een onderzoek ingesteld en constateert dat de wet niet word overtreden.

Schoonmakers voelen zich uitgebuit

De burelen van de beide ministeries worden sinds vorige week woensdag niet meer schoongemaakt wegens een staking. De ministeries hebben een kwart bezuinigd op de schoonmaakkosten en nu moeten de schoonmakers zo hard werken dat ze zich uitgebuit voelen en het werk hebben neergelegd.


Eigen bureau schoon

Reden voor de ambtenaren om zelf maar een doekje over de bureaus te halen en de wc’s schoon te maken. En dat was voor het vakverbond FNV dan weer reden om bij de arbeidsinspectie melding te maken van het breken van de staking. De bond noemt het inzetten van eigen ambtenaren voor het schoonmaakwerk onaanvaardbaar. ‘Dat mag volgens ons niet, zeker niet als het op een georganiseerde manier wordt gedaan’, aldus woordvoerder Marco van Moort. 


Binnen de wet

Volgens het ministerie van Sociale Zaken is daar echter geen sprake van. Woordvoerster Suzanne van Gils: ‘De wet zegt dat wij of het schoonmaakbedrijf geen mensen van bijvoorbeeld een arbeidsbureau mogen inhuren om de boel schoon te maken. Maar dat doen we ook niet, dus blijven we binnen de wet’.


Leefbaar houden
Dat de ambtenaren zelf het kantoor een beetje op orde houden ziet Van Gils niet als het overnemen van werk maar als het leefbaar houden van de werkomgeving. Het gaat volgens haar niet om een van bovenaf gecoördineerde actie. ‘De mensen maken gewoon op eigen initiatief even de prullenbak leeg, of zorgen dat de wc niet al te vies worden. Niet meer dan normaal lijkt me’.


Geen onderkruipen
De arbeidsinspectie steunt het ministerie hierin. ‘Wij hebben het onderzocht en er is volgens woordvoerster Magda de Vetten geen sprake van wat de wet onderkruipen noemt: het overnemen van werk door buitenstaanders. ‘Ambtenaren die zelf schoonmaken zijn voor de wet geen onderkruipers’.


Minister schendt eigen code

Maar zelfs als de wet niet wordt overtreden vindt de FNV  dat er sprake is van een misstand. Moort noemt het ‘schrijnend’ dat juist minister Kamp van Sociale Zaken toch op zijn minst de grenzen van het toegestane opzoekt. Dit klemt temeer daar de minster eerder dit jaar nog een code voor verantwoordelijk marktgedrag in de schoonmaak heeft ondertekent. ‘Hij zou als werkgever moeten uitdragen dat schoonmakers recht hebben op fatsoenlijke arbeidsomstandigheden.' 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jalink
Goede bezuiniging! Dure ambtenaren doen nu het werk van goedkope schoonmakers...
Gelukkig hebben die daar blijkbaar tijd voor! (Hé, is daar geen ruimte voor een bezuiniging?)
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Het "reguliere schoonmaakwerk" zoals het legen van prullenbakken, afstoffen van bureaus e.d. zou best structureel zelf gedaan kunnen worden door iedere ambtenaar. Van hoog tot laag !!!
Eén of hooguit 2x per week een schoonmaakploeg voor het andere werk is meer dan voldoende.
Jan
@Henk en Jalink. Ambtenaren zijn al lang hun eigen koffiejuffrouw, archiefmedewerker, typiste, automatiseringsdeskundige en bode. En nu ook nog hun eigen schoonmaker? Hoe moeten ze nog aan hun eigenlijke werk toekomen?
Advertentie