Advertentie
carrière / Nieuws

Beste burgemeester ter wereld: 'immigrant bestaat niet'

Hij komt niet uit Nederland, maar ook onze burgemeesters kunnen van burgemeester Bart Somers leren. Hij kreeg in Londen de prestigieuze titel: '2016 World Mayor Prize'.

16 februari 2017

Nederland heeft de verkiezing Beste Lokale Bestuurder van Binnenlands Bestuur. Maar op mondiaal niveau is er de prestigieuze ‘World Mayor Prize’. Dit jaar helaas geen Nederlandse winnaar, maar wel een vlakbij. Burgemeester Bart Somers van het Belgische Mechelen mag zich een jaar lang beste burgemeester van de wereld noemen. Overigens deed Nederland het lang niet slecht. Op een mooie nummer 6 eindigde burgemeester Mirjam van ’t Veld van de gemeente Amstelveen.

Toekomst, niet afkomst

Nederlandse burgemeesters hebben nu dus nog twee jaar de tijd om zich op te werken naar de top 3. Maar wat is de sleutel naar succes? De jury roemde de Belgische winnaar onder meer om zijn uitstekende integratiebeleid. ‘Niet je afkomst, maar je toekomst telt,’ is een vaste uitspraak van Somers (1964), wat meteen zijn aanpak illustreert. Het Belgische Mechelen is een van de meest diverse steden van Europa, met meer dan 128 nationaliteiten. Van de hele gemeenschap is 20 procent moslim. De liberale burgemeester wil echter geen onderscheid maken tussen verschillende groepen. ‘De immigrant bestaat niet’, vindt burgemeester Somers, ‘net zoals de autochtoon hier niet bestaat. De 86 duizend inwoners zijn allemaal uniek en anders.’
 
Zero tolerance 

Hoewel hij een liberaal in hart en nieren is, staat Somers in zijn stad bekend als ‘mr. Zero Tolerance’. Hij is een felle bestrijder van criminaliteit. Hij vindt veiligheid namelijk een belangrijke voorwaarde voor zijn burgers om succesvol en gelukkig te worden. Daarom heeft de Mechelse politie ook de beschikking over heel veel middelen en heeft Mechelen de meeste bewakingscamera’s van heel België.

Knop omdraaien
Bart Somers is blij met de decoratie maar blijft ook nuchter. ‘Omdat ik ervan overtuigd ben dat er in de wereld duizenden burgemeesters rondlopen die zeker zo'n goede, waarschijnlijk zelfs betere burgemeester zijn dan ik. Maar het is natuurlijk leuk nieuws voor de Mechelaars. Het kan mensen motiveren om de weg die we met 86 duizend mensen hebben afgelegd, verder af te leggen’, zegt hij tegen de Belgische krant 'De Morgen'. ‘Wij hebben geprobeerd om van diversiteit iets positief te maken. Dat is niet mijn verdienste, maar die van de Mechelaars. Zij hebben de knop omgedraaid en er het beste van gemaakt.’
Wie van de beste wil leren kan inspiratie opdoen via de boeken die Bart Soomers schreef: ‘Mechelen, bouwstenen voor een betere stad’,  of ‘Samen leven, een hoopvolle strategie tegen IS’.

Grotere rol burgemeesters
De eervolle burgemeestersonderscheiding wordt tweejaarlijks uitgereikt door de internationale denktank ‘City Mayors Foundation’ in Londen. De rol van burgemeesters wereldwijd krijgt steeds meer aandacht. Burgemeesters worden namelijk in toenemende mate verantwoordelijk voor het oplossen van grote vraagstukken als armoede, criminaliteit, volksgezondheid en de gevolgen van klimaatverandering. 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Meer / bestuurskunde
Het citaat: "Burgemeesters worden namelijk in toenemende mate verantwoordelijk voor het oplossen van grote vraagstukken als armoede, criminaliteit, volksgezondheid en de gevolgen van klimaatverandering" is eerder een wens van sommigen in navolging van Barber dan de werkelijkheid.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
annelies
En op welke plek stond burgemeester Mirjam van ’t Veld van de gemeente Amstelveen in onze nationale verkiezing?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Door een samenwerkingsverband met Vlaamse steden heb ik de heer Somers wel eens ontmoet. Deze man heeft inderdaad een heel natuurlijk charisma. Vergeet ook niet dat hij als burgemeester is gekozen en dat betekent in Vlaanderen dat je ook heel actief in de lokale gemeenschap moet staan. Het enthousiasme dat Vlaamse of Duitse burgemeesters uitstralen is veel groter dan bij ons, omdat ze echt voortkomen uit hun stad of streek. Jammer dat Nederlanders zo snel klaar staan met een oordeel over populisme. Gelet op de vele burgemeesters en wethouders die in Nederland tijdens de rit sneuvelen, mogen we best een nadenken of ons bestuurlijk systeem wel zo goed werkt. bart Somers durf ik gerust te typeren als een pure volksvertegenwoordiger.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie