Advertentie
carrière / Nieuws

PvdA-prominent Bernt Schneiders: ‘Stem VVD’

De bekende PvdA-burgemeester en voormalig voorzitter van het Genootschap voor Burgemeesters Bernt Schneiders pleegt hoogverraad, daags voor de verkiezingen. In een VVD-advertentie geeft hij een stemadvies voor een kandidaat van de VVD.

10 maart 2017

De oud-burgemeester van Haarlem, Bernt Schneiders (PvdA), verrast vriend en vijand met een stemadvies voor de VVD. Dat blijkt uit een uitgelekte advertentie die morgen in het Haarlems Dagblad verschijnt. Tot nu toe was hij een bekend gezicht van de PvdA, maar zegt nu zich 'minder thuis' te voelen bij die partij. Schneiders was tot voor kort voorzitter van het Nederlands Genootschap voor Burgemeesters en momenteel nog waarnemend burgemeester in Bloemendaal.

Weg kwijt
Tegen het Haarlems Dagblad zegt hij: 'Het is algemeen bekend dat ik geen hardcore PvdA’er ben. Ik trek altijd mijn eigen plan en maak mijn eigen afwegingen. Ik vind de Haarlemse PvdA een prima club. Daarom ben ik ook nog lid. Maar landelijk is men onder leiding van Hans Spekman de weg een beetje kwijt. Hij bedacht de lijsttrekkersverkiezing waarbij Diederik Samsom, die zijn hele ziel en zaligheid voor de partij inzette, roemloos door de zijdeur afging. Bij een partij die zo met zijn mensen omgaat voel ik me steeds minder thuis.'VVD-slogan
De advertentie die Het Parool onderschepte telt maar liefst twee pagina's. Er is een foto te zien waarin Schneiders en het Haarlemmer VVD-raadslid Wybren van Haga gebroederlijk naast elkaar staan. De tekst van Bernt Schneiders eronder:  ‘Omdat hij een Haarlemmer is met een groot hart voor onze stad en onze regio. Hij is hier opgegroeid en al jarenlang betrokken lid van onze gemeenteraad. (…) En daarom stem ik deze keer op Wybren. Voor de verandering.’ Met Schneiders' handtekening, het VVD-logo en –slogan als afsluiting.


Zelfbetaalde campagne

De pagina’s zijn betaald door VVD-raadslid Wybren van Haga die op de 41e plaats op de VVD-lijst staat.

Van Haga is een ondernemer uit Haarlem die de Tweede Kamer in wil en zijn eigen campagne financiert. Hij heeft Bernt Schneiders, ’een goede vriend’, bereid gevonden om zijn campagne te steunen. Schneiders laat vanaf zijn vakantieadres weten dat zijn steun voor de VVD ’eenmalig’.


Tegenstander

De keuze van Schneiders voor Wybren van Haga is volgens Het Parool des te opvallender omdat deze de afgelopen jaren als raadslid in Haarlem als een pitbull oppositie heeft gevoerd tegen het college waarin Schneiders burgemeester was. Van Haga is sinds kort fractievoorzitter van de VVD in de Haarlemse gemeenteraad. 

De-loyaal
Een jaar geleden liet Schneiders nog in een interview weten voorstander te zijn van het opzeggen van het partijlidmaatschap zodra een burgemeester zijn of haar ambt aanvaardt. De ex-burgemeester van Haarlem wilde echter zijn PvdA-lidmaatschap niet opzeggen. ‘Als ik dat als enige burgemeester zou doen, zou dat de-loyaal overkomen voor de PvdA-fractie in Haarlem’, aldus Schneiders vorig jaar.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Tom Horn / PvdA-wethouder Haarlemmermeer
Dat iedereen in Nederland het recht heeft in het geheim te stemmen, staat buiten kijf. Maar dat vlak voor de verkiezingen een (tot nu toe) vooraanstaand lid van mijn PvdA openlijk stelt voor een VVD'er te stemmen, voelt als een dolksteek in de rug voor de partij maar ook voor alle vrijwilligers die met zoveel energie deze weken de straat op gaan. Ook ik heb forse kritiek op de wijze waarop de lijsttrekkersverkiezing is uitgevoerd, maar die worden later wel intern geventileerd. Ik sluit mij aan bij de vorige reageerder: Bernt, lever je lidmaatschap in en wordt lid van de VVD!PS Binnenlands Bestuur slaat hier ook wel de plank goed mis: Schneiders geeft geen stemadvies, maar vertelt zelf te stemmen op de VVD-kandidaat uit Haarlem. Dus geen Telegraaf-kop 'Schneiders: stem VVD' maar gewoon 'Schneiders: ik stem VVD'.
Kaas !
Schneiders heeft een punt; de VVD heeft exact dezelfde standpunten als de pvda (meer Europa, meer immigratie, miljarden naar Griekenland) maar dan zonder overbodige vergadertijgers in spektrui.
Thijs de Leeuw / Teamleider ICT
Nee, met dit soort types winnen we de oorlog. Ik ben geen PvdA-er,. Blij toe. Maar het ene zeggen te zijn en het andere doen.... In de psychologie noemt men dat schizofreen. Hulp zoeken Bernt
Jan H
@ Tom Horn: volkomen gelijk met de PS. Ik weet dat de kop boven artikelen bijna het alleenrecht is van een redactie, maar deze kop staat op volkomen gespannen voet met de zin uit de mond van Bernt Schneiders zelf: 'Schneiders laat vanaf zijn vakantieadres weten dat zijn steun voor de VVD ’eenmalig’.' Wat heeft het vragen van een reactie dan voor zin gehad? Degene die je bevraagt woorden in de mond leggen die hij niet heeft gezegd. Dat is foute journalistiek! Een publiekelijk excuus waardig!
Inez
Nou, hij pas in elk geval helemaal in de PvdA-traditie om partijleden publiekelijk af te vallen, bij voorkeur in publiek en op een kritiek moment.
H. Wiersma / gepens.
Het is nu wel duidelijk dat Bernt van het kaliber is: links lullen, rechts vullen.
Karel / kritisch observant
Judas Iskariot......
Arno / hekel aan 3e weg gemeensschapsdenken.
Waar blijft het lidmaatschap van de VVD voor dhr Schneiders? Samen met Jeroen Dijsselbloem een prima VVD politicus in spe
Karel van Klaveren
Ach ja, Schneiders bewijst weer eens de juistheid van het gezegde:

"Een socialist is een communist die ooit nog eens hoopt kapitalist te worden".

Rutger Jan Bredewold / Beeldend kunstenaar
Beste Bernt, jaren lang heb ik je ervaren als een betrokken lid van de PvdA . Binnen onze partij is er op elk niveau de gelegenheid om je kritiek te uiten en wat dan ook ter discussie te stellen. Om je positie te gebruiken schade toe te brengen aan onze partij is een klap in het gezicht van alle vrijwillegers binnen onze partij die echt groter is dan Haarlem en een groepje rond Spekman. Ik vraag je dan ook je lidmaatschap te beëindigen en je adviezen te geven als privé persoon en niet als PvdA bestuurder, daar kan je geen aanspraak meer opmaken.
Advertentie