Advertentie
carrière / Nieuws

Gratis slaaptraining voor Belgische ambtenaren

Mensen met slaapgebrek zijn drie keer minder productief dan mensen die zich fit en opgeladen voelen, zo blijkt uit onderzoek.

13 februari 2023
Slapen
Shutterstock

De Belgische federale overheid biedt haar werknemers een gratis opleiding ‘De Kracht van slaap’ aan. De redenatie daarachter is dat wie slecht slaapt, vaker ziek is.

Adviseur VTH-werkprogramma

JS Consultancy in opdracht van de Omgevingsdienst Brabant Noord
Adviseur VTH-werkprogramma

Manager Locatie en Techniek

JS Consultancy
Manager Locatie en Techniek

Balans

Het gaat om een e-learning cursus met een reeks oefeningen, filmpjes en quiz­vragen leren deelnemers om een goede nachtrust te krijgen. Ambtenaren kunnen met behulp van de training de oorzaken en gevolgen van slapeloze nachten ontdekken en krijgen technieken aangeboden om de slaap te verbeteren. Zo leren ze onder meer ‘om de juiste balans te vinden tussen het echte en het digitale leven.’ De opleiding kan op eigen tempo worden gevolgd.

Uit recent onderzoek blijkt dat Belgische ministeries kampen met relatief veel gestreste ambtenaren. Drie van de vier Belgische ambtenaren die wegens een burn-out uitvallen, overkomt dat binnen vier jaar opnieuw.

Minder productief

Een slechte nachtrust is een serieus probleem voor zowel de medewerker als de werkgever. Een verminderde slaapkwaliteit is immers van invloed op de productiviteit en de gezondheid van medewerkers. Uit onderzoek van zorgverzekeraar CZ bleek dat twee op de drie medewerkers zegt dat hun slaaptekort impact heeft op hun werk en prestaties; 14 procent van de werkenden gaf aan weleens te verzuimen vanwege slaapproblemen.

Andere gevolgen zijn stemmingswisselingen, een verminderd denkvermogen en gezondheidsproblemen, zoals lichamelijke klachten. ‘Mensen met slaapgebrek zijn drie keer minder productief dan mensen die zich fit en opgeladen voelen’, aldus de onderzoekers.

Geen alcohol

CZ geeft in het whitepaper ‘De invloed van slaapproblemen op het werk’ werkgevers een aantal tips hoe om te gaan met de problematiek. Die variëren van het bespreekbaar maken van slaapproblemen, tot het ontmoedigen van werk na werktijd, het mogelijk maken powernaps op de werkvloer te doen en het inzetten van slaapcoaches. Werknemers wordt onder meer aangeraden liever geen alcohol te drinken en geen maaltijden of snacks te nuttigen voor het slapengaan en vooral ook te zorgen voor voldoende beweging.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 3 van deze week. (inlog)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie