Overslaan en naar de inhoud gaan

Volgend jaar mogelijk al recht op flexibel werken

De wet waarin het recht op flexibel werken is vastgelegd wordt volgend jaar mogelijk al effectief. De indieners Eddy van Hijum (CDA) en…

Als het aan de Tweede Kamerleden Eddy van Hijum (CDA) en Linda Voortman (GroenLinks) ligt, kunnen werknemers komend jaar al gebruikmaken van de mogelijkheid om hun werkweek flexibeler te maken.

Werknemers kunnen nu alleen een verzoek indienen om minder uren te gaan werken. In de nieuwe opzet kan de werkgever een verzoek voor aan schooltijden aangepaste werktijden of een dag thuiswerken niet zomaar weigeren.

Zorg en werk combineren

Van Hijum en Voortman dienen hun wetsvoorstel, waardoor mensen werken en zorg makkelijker kunnen combineren, donderdag in, zodat de Kamer er snel na het zomerreces over kan praten. De wet kan dan volgend jaar van kracht worden. Volgens beide partijen geven veel werknemers aan dat zij wel flexibel willen werken, maar zij denken dat dit binnen het bedrijf niet kan of dat de werkgever daar niet voor voelt. CDA en GroenLinks willen met hun voorstel stimuleren dat er in meer cao’s afspraken worden gemaakt over flexibel werken.
 
Jonge ouders in de knel 

,,Het combineren van werk en zorg moet beter bespreekbaar worden op de werkvloer. Jonge ouders komen steeds vaker in de knel. Onder alleenstaande ouders loopt de arbeidsparticipatie het snelst terug. Zij moeten meer mogelijkheden krijgen voor een goede balans tussen werk en privé, zodat zij zich niet gedwongen voelen minder te gaan werken'', aldus Voortman. Van Hijum: ,,Door de mogelijkheden voor flexibel werk te vergroten, wordt het niet alleen voor ouders, maar ook voor mantelzorgers makkelijker om naast hun zorgtaken hun werk te blijven doen.''

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pipadekloon

Werktijden afdwingen bij je baas. Daar zal hij blij mee zijn. Als hij dan besluiten wil nemen doet hij dat als je er niet bent. Ik moet de tent runnen en jij vindt het belangrijker om luiers te verschonen. Dus wat denk je ?

Op 16 augustus 2013, 11:03
Hart

Waarom moet het flexibel werken als een recht worden vastgelegd? Dit is toch een zaak tussen de werkgever en werknemer. Een werkgever heeft er zelf ook belang bij om zijn medewerker flexibel in te kunnen zetten.
Waar ik moeite mee heb is het feit dat het een recht op flexibel werken wordt. Het woord RECHT suggereert dat je het kunt afdwingen, als je als werknemer je gelijk niet krijgt. Dat gaat de arbeidsrelatie behoorlijk onderdruk leggen.
Daarnaast leg je ook druk op je eigen collega's. Want jou recht betekent de plicht voor je collega's om jouw te vervangen bij je afwezigheid of onbereikbaarheid.
En de werkgever dan.


Dit is weer het volgende regeltje waar hij zich aan moet houden.


Ik denk dat de meeste werkgevers het personeel als een probleem ziet, geen arbeids- of gezagsrelatie maar een risicorelatie.


Alleen betrouwbaar personeel in dienst nemen en de rest op inhuur of zzp basis. Tevens zal hij zoveel mogelijk uitbesteden in het buitenland want al deze regels uitvoeren kost de werkgever tijd en geld.


De werkgever wordt hier neergezet als de boeman die niet mee wil werken en door de goede overheid, gedwongen moet worden die arme werknemer zijn flexibel werken toe te staan.


hoe zit het met minder regels??? etc.


Op 16 augustus 2013, 11:36
ah

Er moeten minder regels komen maar sommige 2e kamerleden produceren met de snelheid van het licht weer nieuwe regels. De meeste werkgevers en werknemers krijgen dit zelf wel geregeld en daarnaast mag tegenwoordig best nog wel eens stil gestaan worden bij het belang van werkgevers. Weer wat meer schikken naar het belang van een bedrijf kan zeker met de huidige omstandigheden ook geen kwaad. Flexibiliteit moet van 2 kanten komen.

Op 16 augustus 2013, 14:41
sonja

Recht op flexibel werken geld voor iedereen en dus is iedereen vrij om dit in te delen zoals hij wenst.
Lees nu vooral heel eenzijdig verhaal over dat het nodig is voor mensen met kinderen.
Kinderen neem je weloverwogen lijkt me en dus geen verassing dat daar zorgtaken aanhangen.
Voor mantelzorg vindt ik nog wel wat te zeggen, daar kies je namelijk niet voor.

Op 19 augustus 2013, 16:38
Frits

Ik neem aan dat dit ook geldt voor mensen zonder kinderen? Of mogen die zoals hierboven al is genoemd het schip drijvende houden terwijl collega lief letterlijk de shit thuis op aan het ruimen is? Aan kinderen beginnen lijkt me een keuze. Zoals het in het artikel staat genoemd lijkt het wel een verplichting. Mantel zorg is wat anders, daar kan ik het mee eens zijn.

Op 19 augustus 2013, 16:39

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in